4. prosince 2014 • 11:20

"Mr. Universe" Bryzgalov se vrátil do Anaheimu. Zatím na zkoušku

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo si počká, ten se dočká. A jak se zdá, NHL se po něm už stýskalo. Ruský brankář Ilja Bryzgalov podniká pokus o návrat do NHL. Naposledy ho pozvali do kempu Minnesoty, ale ještě než sezona začala, zase ho vyhnali. Další nabídky 34letého gólmana míjely, až nyní se po šesti letech vrací do Anaheimu. Zatím na měsíční zkoušku.



Ducks mají problém s brankáři. Mladík John Gibson má natažená třísla, další náhradník Jason LaBarbera bude se zlomenou rukou mimo hru ještě dva až tři týdny. A veterán Dwayne Roloson přerušil hokejový důchod jen jako pojistka, kdyby bylo nejhůř.

Jeho oblíbeným tématem je vesmír, a kdyby nebyl brankář, chtěl by se stát astronautem. Trochu podivínský, ale zároveň bystrý a zábavný Bryzgalov ovšem proslul i jinými hláškami než tou, že v kosmu zemřelo hodně opic, protože mačkaly špatná tlačítka. Teď se „Mr. Universe“ vrací do klubu, který ho v roce 2000 draftoval a s nímž o sedm let později ještě coby brankářská dvojka získal Stanley Cup. Teď doufá, že na zkoušce uspěje a dostane smlouvu.

Bryzgalov od svého odchodu z Ducks v sezoně 2007/08 vystřídal Phoenix, Philadelphii, Edmonton a Minnesotu. Byl jednou nominován na Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana NHL, s Flyers svého času podepsal devítiletý kontrakt za celkem 51 milionů dolarů (1,12 miliardy korun). Po dvou sezonách ho však vyplatili. Nyní se vydává podobnou cestou jako Martin Brodeur, jenž podepsal roční dohodu v St. Louis, aby mohl po zranění jedničky Briana Elliotta krýt záda mladému Jaku Allenovi.

V Anaheimu veškerá zátěz leží na Frederiku Andersenovi, který v NHL zatím chytal jen 49 zápasů. Juniorský mistr světa z roku 2011 Igor Bobkov zatím do soutěže nezasáhl vůbec, navíc na farmě v Norfolku se mu v nové sezoně nedaří. A tak Ducks začali hledat zkušeného gólmana. Vycházeli z toho, že Bryzgalov prostředí dobře zná a že může pomoci překlenout těžké období. Na víkendový trip do Minnesoty a Winnipegu však s týmem ještě nevyrazil, zatím má trénovat v Anaheimu a ukázat, co dovede.

„Pokud má formu, dovede chytat skvěle,“ nechal se slyšet kouč Bruce Boudreau, jenž se mezitím snažil šetřit značně vytíženého Andersena a snížil jeho tréninkové dávky, aby mu dopřál odpočinek mezi zápasy. V každém z posledních čtyř zápasů na něj šlo nejmíň 34 střel. „Je velký a silný. Půjdeme takhle dál a uvidíme, jak se to vyvine,“ prohlásil trenér Ducks.

„Je fajn, že můžeme doplnit kádr,“ přidal se útočník Ryan Getzlaf. „Když byl Bryz ještě tady, vedl si velice dobře. Užívá si hokeje a je to zábavný kluk. Snad chápe, že má příležitost vrátit se do NHL. Má na to a nám může pomoct,“ dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud