15. února 2016 • 17:15

Detroit je dál nadšený z Mrázka. Měl by na sebe být hrdý, říká kapitán

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neustále sílící slova obdivu a chvály slýchává na svou adresu český gólman ve službách hokejistů Detroitu Petr Mrázek. Mnozí v něm dokonce vidí kandidáta na prestižní Vezinovu trofej, ocenění určené nejlepšímu brankáři celé NHL. Podle kapitána týmu Henrika Zetterberga jsou právě výkony čtyřiadvacetiletého ostravského rodáka hlavním důvodem dobrého postavení Red Wings ve Východní konferenci. Nic na tom nezměnil ani poslední zápas, ve kterém dostal Mrázek pět gólů od Bostonu.



Mrázek pro sebe během sezony uzmul pozici týmové jedničky na úkor zkušenějšího Jimmyho Howarda, jenž obléká dres Rudých křídel již od sezony 2005/06. Pohybuje se v čele individuálních statistik celé soutěže a co je nejdůležitější z pohledu mužstva s tradičně vysokými ambicemi - pyšní se 22 vychytanými výhrami ze 39 zápasů, do nichž nastoupil.

Kapitán Zetterberg si je přínosu držitele bronzu z mistrovství světa 2012 dobře vědomý. "Je to určitě jeho zásluha. V kombinaci s tím, co odvádí celý tým. Nezáleží na tom, jak je dobrý tým, který máte (jako brankář) před sebou. Když nechytáte puky, na taková čísla prostě nedosáhnete. Je v tomto ohledu skromný a zdrženlivý, ale měl by na to být hrdý. Chytá dobře po celý rok," uvedl švédský forvard pro server nhl.com.

Mrázek jako kdyby chtěl jeho slova potvrdit. "Jen stavím na té minulé sezoně," připomněl možná trochu nečekanou zkušenost, které šel naproti svými výbornými vystoupeními.

Když se tehdy Howard zranil, zaujal jeho pozici mezi tyčemi a konkurenta pak nechal na střídačce i v utkáních play off. Rudá křídla ztratila přes Mrázkovy výkony sérii 1. kola s pozdějším finalistou Tampou Bay až v rozhodujícím sedmém utkání.

SESTŘIH | Detroit - Boston 6:5

"Pořád se učím nové věci a pokračuju stejně dál a dál. Nejsem frustrovaný, když věci nejdou mým směrem. Když ale víc chytáte, tak si také víc věříte a cítíte se v brance lépe. V tom cítím zásadní rozdíl," prohlásil Mrázek.

"Kdykoliv nastoupí, má v sobě schopnost být tím rozhodujícím faktorem. I když třeba dostane nějaký špatný gól, zapomene na něj hodně rychle. A všichni to mohli vidět minulý rok v zápasech, kdy si myslel, že nechytal úplně dobře. Když pak nastoupil i v dalším zápase, odehrál ho skvěle. A tohle je možné vídat u dobrých gólmanů," všiml si Zetterberg.

Podobné věci už nejsou nijak překvapivé pro Mrázkova slovenského spoluhráče Tomáše Tatara. Oba spolu vyhráli v roce 2013 v AHL Calder Cup v barvách Grand Rapids Griffins, farmářském týmu Detroitu. "Vždy si věří a vypadá v pohodě. Ze špatného zápasu se rychle oklepe a další den je zase dokonalý. Ukazuje nám i tady, že mu můžeme věřit," řekl Tatar.

"Mnohokrát nás zachránil, když jsem soupeři nabídli příliš mnoho šancí. Je tu, aby předvedl důležité zákroky. A přesně to také dělá, když to potřebujeme," dodal švédský forvard Gustav Nyquist.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud