9. dubna 2016 • 04:40

Jágra rozebírají v NY Times. Chtěl bych i žít, říká jeho kondiční kouč

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Jágr jde k nám? Tak to zapomeň na volno i v noci.“ Podobné věty slyšel v šatně kondiční kouč hokejistů Floridy poté, co se vloni v únoru k Panthers přesunul legendární český útočník. Nejdříve Tommy Powers nevěděl, co tím hráči myslí. Když ovšem slavná osmašedesátka dorazila, velmi rychle zjistil, že vlastně moc nepřeháněli...



„V podstatě ke mně přišel a řekl: Potřebuju tě 24 hodin denně 7 dní v týdnu – zvládneš to?“ popisuje Powers své setkání s  Jaromírem Jágrem v článku ve slavných New York Times, které věnovaly českému hokejistovi nebývale rozsáhlý materiál.

„Nejdřív jsem si říkal, uf, přeci jen bych chtěl i něco jako život,“ přiznal kondiční trenér Floridy. A opravdu – telefonát či zprávu od Jágra může čekat v jakoukoliv denní či noční dobu. Nezřídka musí zrušit svůj večerní program, aby mohl být s českým útočníkem v hale, když se bude mučit sprinty v olověné vestě a se závažími na nohou, a pak mu nahrávat při „odpočinkovém“ pilování střelby. Někdy tak prý Powers na takovou noční seanci dorazí i s přítelkyní či bratry.

Vše o Jaromíru Jágrovi čtěte zde »

Ve své druhé sezoně už jsou ale oba daleko víc sehraní a i Jágr se snaží brát na trenéra ohledy. Takže když tuší, že bude chtít, aby ho Powers tahal na gumě, když si bude o půl jedenácté večer dávat sprinty v hale týmového hotelu, kouči to oznámí už odpoledne.

Jaromír Jágr při speciálním tréninku
Jaromír Jágr při speciálním tréninku

Díky neuvěřitelné dřině, kterou si na sebe 44letý hráč nakládá, se Jágr drží ve skvělé kondici a stále svými schopnostmi udivuje hokejový svět. „Člověk by si myslel, že bude zbitý a unavený, ale on miluje, když jdou zápasy co nejvíc po sobě,“ říká Powers o Jágrovi v obsáhlé reportáži v New York Times.

„On prostě potřebuje pořád makat. Když dře, dře a dře, jeho tělo nemá čas vypnout a unavit se,“ vykládá muž, který se stará Panthers o fyzičku. Ale s českou legendou prý často hovoří i o čakrách a energii skryté v těle.

Jágr také neustále vymýšlí, jak se dál zlepšovat. S tím, jak jsou kolem něho stále mladší a mladší hráči, musel tomu přizpůsobit svou hru. Ale maká na tom, aby byl co nejvíce platný pro tým.

"Vynálezce" Jágr: Takhle mě o puk už nikdo neobere

Takže když ho na tréninku obral o 24 let mladší Aaron Ekblad o puk tím, že mu nadzvedl hokejku, naštval se a se slovy „Už nikdo mi nevezme z hokejky puk“ nakráčel do posilovny. Tam spolu s Powersem přidělali hokejku na jeden z posilovacích strojů tak, aby vytvářela odpor právě jako při Ekbladově manévru.

Protože se Jágr daleko víc než dřív pohybuje před brankou soupeře, kde se snaží clonit brankáři nebo se dostat k dorážkám, soustředí se i na cvičení, která podporují rychlost jeho reakcí a sílu v rukou. Jeho oblíbenou specialitou se stal tříapůlkilový medicinbal, se kterým si s hokejkou bouchá o zeď.

Jágrovy palačinky by měli používat až dospělí, komentuje jeho trénink šéftrenér hokejového svazu Slavomír Lener
Video se připravuje ...

Na tuhle aktivitu si natolik zvykl, že mu Tommy Powers bere hokejku a míč do letadla s sebou na palubu, aby si mohl „pinkat“ hned na hotelu. Ostatní výstroj totiž míří rovnou do haly. Na lavičce si Jágr masíruje svaly pěnovým míčkem, aby si je mezi střídáními uvolnil.

Ale to není z Jágrových rituálů zdaleka vše: Po každé třetině si ponoří hlavu do kádě s ledovou vodou, po zápasech chodí do kryokomory, kde regeneruje v teplotě kolem minus 140 stupňů.

A jeho mladí talentovaní spoluhráči to všechno sledují. A i když by před časem přísahali na klasické posilování a tréninky, teď si bouchají medicinbalem o zeď, bruslí ve dvacetikilogramové vestě nebo dělají dřepy na jedné noze… Protože tak to Jaromír Jágr - aktuálně nestárnoucí hokejový bůh.

Šéftrenér českého hokejového svazu Slavomír Lener komentuje video s tréninkem Jaromíra Jágra
Video se připravuje ...

DRUHÝ DÍL: Slavomír Lener komentuje další část Jágrova tréninku, jeho oblíbené bogny...
Video se připravuje ...

TŘETÍ DÍL: Slavomír Lener komentuje další Jágrovo cvičení, tentokrát jsou to takzvané brzdy
Video se připravuje ...

Slavomír Lener komentuje Jágrův trénink střelby: Géniové umí takhle překvapit, říká
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud