5. června 2016 • 10:00

Kouč San Jose vzpomíná na Aliho: Dostal jsem od něj podepsaný korán

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Peter DeBoer, trenér hokejistů San Jose, kteří hrají v těchto dnech o první Stanley Cup ve své historii, má velmi osobní vzpomínky na boxera Muhammada Aliho, jenž v pátek v 74 letech zemřel. DeBoer se s jednou z největších postav sportovní historie setkal na plese před třiceti lety a obdržel od Aliho podepsaný korán.



"Normálně bych se s vámi o to nepodělil, ale s ohledem na okolnosti a na to, jak tento muž zviditelnil box a kolik ovlivnil lidí, si myslím, že nyní je vhodná chvíle," zavzpomínal DeBoer na okamžiky, které sám označil za neuvěřitelnou životní zkušenost.

"Stalo se to před 30 lety. Byl jsem jako sedmnáctiletý na svém školním plese v Royal Connaught hotelu v Hamiltonu. Měl jsem na sobě oblek, byli jsme v lobby a najednou vešel Muhammad Ali se svým doprovodem. Byl tam kvůli nějakému vystoupení," popsal DeBoer.

Jednoho z členů doprovodu boxerské legendy se budoucí kouč v NHL, který vedl dříve Floridu a také Jaromíra Jágra v New Jersey, zeptal, zda by se s Alim mohl on a jeho kamarádi setkat. "Dej mi minutu," zněla odpověď. Oslovený člen doprovodu se pak podle DeBoerových vzpomínek vrátil se slovy "Muhammad Ali je nahoře v tomto pokoji, za pět minut tam přijďte".

DeBoer neváhal a společně s pár kamarády za Alim šel. "Každému z nás dal korán s věnováním, ale nijak nekázal, ani se nesnažil o to, aby nás obrátil na svou víru. Jen nám korán podepsal a zeptal se nás na pár otázek ohledně toho, co děláme," přiblížil DeBoer. Relikvii považuje za jednu z nejcennějších věcí, které má.

Také kouč Mike Sullivan z Pittsburghu, finálového soupeře Žraloků, má k Alimu velký respekt a přiznal, že některé z jeho slavných výroků často využíval k motivování svých svěřenců během trenérské kariéry. "Byl to jeden ze sportovců s největším vlivem v minulém století. Byl to velký sportovec a také osobnost," ocenil Sullivan.

VIDEO: V San Jose uctili pamatáku Aliho:

"Ali toho udělal pro box hodně a byl charismatickým člověkem. Díky tomu neměl vliv jen na lidi v boxu, ale ve sportech celkově. Bude se na něj vzpomínat nejen jako na mimořádného sportovce, ale také člověka s vlivem v sociální sféře," uvedl Sullivan.

Jeden z výroků boxerské legendy se také objevil na kostce nad ledem při vzpomínce na Aliho před třetí bitvou o Stanley Cup: "Šampioni se rodí z něčeho, co mají hluboko uvnitř sebe - touhu, sen a vizi". Možná i tato inspirativní slova pomohla DeBoerovým svěřencům, aby v prodloužení udolali Pittsburgh a snížili finálovou sérii NHL na 1:2 na zápasy.

MUHAMMAD ALI -- VŠE O BOXERSKÉ LEGENDĚ NAJDETE ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud