29. června 2016 • 17:36

Největší trefy mezi volnými hráči NHL za 10 let? Mezi elitou je Hašek i Sýkora

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
  • Dominik Hašek se Stanley Cupem nad hlavouDominik Hašek se Stanley Cupem nad hlavouFOTO: Profimedia.cz

    Už v pátek se otvírá v zámořské NHL trh s volnými hokejisty a i letos obsahuje několik velkých jmen. Rozhodnutí manažerů mohou v pozitivním i negativním smyslu ovlivnit chod klubu na mnoho příštích let, ale každý samozřejmě doufá, že jeho akvizice bude vést k úspěchu. Oficiální server zámořeské soutěže teď sestavil deset nejlepších letních podpisů za posledních deset let. A nechybí mezi nimi ani čeští hokejisté.

  • Brian Elliott (St.Louis) - 2011

    Brian ElliottFoto Reuters / Jerome Miron-USA TODAY Sports

    K Blues přišel po nejmizernější sezoně kariéry a těžko říct, jestli vedení týmu vůbec vědělo, co od brankáře teď žádá. Počítalo se se vším, proto dostal dvoucestnou smlouvu, výsledek ale překvapil. Kanaďan zakončil sezonu s průměrem 1,56 gólu na zápas a procentuální úspěšností 94%. V průběhu let vytvořil dvojici s Jaroslavem Halákem, Ryanem Millerem či Jakem Allenem, až před pár dny se ho St.Louis zbavilo a poslalo ho do Calgary.

  • Marián Gáborík (New York Rangers) - 2009

    Marián GáboríkFoto Michal Beránek (Sport)

    Rangers sháněli posilu do útoku a tohle nebyl krok vedle. Hned v první sezoně v New Yorku napálil 42 branek, pak přišel ročník omezený zraněním a další se 41 přesnými zásahy. Klubu pomohl k zisku President´s Trophy, ale týmový úspěch nepřišel.

  • Dominik Hašek (Detroit) - 2006

    Dominik HašekFoto Profimedia

    Ve věku jedenačtyřiceti let se Dominátor vrátil na místo, kde získal svůj první Stanley Cup, aby si došel i pro druhý. Výhru Red Wings v play off sice kromě dvou zápasů sledoval ze střídačky, jeho dvě sezony v klubu ale byly výtečné. Na třicet porážek přidal 65 výher a jako v minulosti předváděl spektakulární zákroky.

  • Marián Hossa (Chicago) - 2009

    Marián HossaFoto Reuters / Billy Hurst-USA TODAY Sports

    Terno! V roce 2009 se slovenskou hvězdou Chicago podepsalo hutný, dvanáctiletý kontrakt. Z něj uplynulo sedm sezon a Hossa už třikrát výrazně pomohl Blackhawks vyhrát Stanley Cup. Během té doby také posbíral 370 bodů ve 461 utkáních. Jeho kariéra se jednou objeví jako příběh v Hokejové síni slávy v Torontu.

  • Zdeno Chára (Boston) - 2006

    Zdeno CháraFoto Barbora Reichová (Sport)

    Tohle rozhodnutí by v Ottawě asi rádi vzali zpět. Po sezoně 2005/06 si museli vybrat, zda jejich obranu povede Wade Redden či Zdeno Chára. Volba padla na spolehlivého Kanaďana a dvojku draftu z roku 1995 a Boston mohl slavit. Vytáhlému Slovákovi nabídli smlouvu na pět let a na jejím konci zdvihal jako kapitán nad hlavu Stanley Cup. V klubu působí dál, stal se mezitím vítězem Norris Trophy a pětkrát v řadě ovládl během Utkání hvězd soutěž o nejtvrdší střelu. Redden ukončil kariéru už v roce 2013...

  • Matt Moulson - (New York Islanders) - 2009

    Matt MoulsonFoto Profimedia.cz

    Na draftu přišel v roce 2003 na řadu až v posledním kole, vlastně mohl být rád, že do NHL o čtyři roky později vůbec v barvách Los Angeles nakoukl. Málkdo asi čekal, že když ho v roce 2009 podepsal tým Islanders, vyplodí hned Kanaďan třicetigólovou sezonu. A že rázem přidá ještě další dvě. V New Yorku mu skvěle seděla spolupráce s talentovaným Johnem Tavaresem. V dalších angažmá v Minnesotě či Buffalu už se mu tolik nedařilo.

  • Brian Rafalski (Detroit) - 2007

    Brian RafalskiFoto Reuters

    V době, kdy Detroit patřil k elitě NHL, se rozhodl jeho modrou čáru posílit americký univerzál Brian Rafalski. V roce 2007 už byl dvojnásobným vítězem Stanley Cupu s New Jersey a společně s Nicklasem Lidströmem pak Red Wings výrazně pomohl k Poháru a k následnému finále. Přitom Rafalski nebyl nikdy draftován, přesto se stal desátým nejproduktivnějším americkým zadákem v historii NHL. A nikdo z desítky neodehrál tak málo utkání, jako on.

  • Anton Stralman (Tampa Bay) - 2014

    Anton StralmanFoto Reuters / Charles LeClaire-USA TODAY Sports

    Švédský bek dlouho musel zámoří přesvědčovat o svých kvalitách, nechtěli ho. Toronto, Columbus ani Rangers. Až Tampa pořádně objevila jeho ofenzivní schopnosti, u Lightning se stal nepostradatelným mužem, který výrazně pomohl v roce 2015 až do finále Stanley Cupu. Skvěle mu sedí spolupráce s kolegou Victorem Hedmanem.

  • Petr Sýkora (Pittsburgh) - 2007

    Petr Sýkora v barvách New JerseyFoto Barbora Reichová (Sport)

    Rozený střelec přicházel do Pittsburghu jako výpomoc pro Sidney Crosbyho. Když to prvnímu útoku nepůjde, mělo by se spoléhat na jeho góly. A klaplo to. Sýkora strávil u Penguins dvě sezony, v obou překonal dvacetigólovou hranici a také postoupil s týmem do finále Stanley Cupu. V jednom případě bylo úspěšné. Fanoušci Pittsburghu si ho pamatují hlavně díky gólu v pátém finále 2008 proti Detroitu, který vstřelil ve třetím prodloužení.

  • Joel Ward (San Jose) - 2015

    Joel WardFoto Reuters / Kyle Terada-USA TODAY Sports

    Sharks v roce 2015 nedokázali proklouznout do bojů o Stanley Cup a přes léto chtěli do svých řad pořádného brouska. Rozuměno hráče, který bude dávat góly, ale zároveň se nebude na ledě motat v hokejových kudrlinkách, prostě takového s přímým tahem na bránu. S Wardem to vyšlo, v základní části vstřelil 21 branek a dalších 7 přidal v play off. Výrazně pomohl k historickému postupu do finále.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud