Jan Barák
4. října 2017 • 13:13

Hvězdy NHL o Jágrovi: 45leté dítě, má jen hokej. Kdo ocenil jeho zadek?

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Klepat si na čelo? Ale kdepak! Nejen pro české hokejisty za oceánem je v kauze "Jágr" překvapivá pouze nová mrazivá destinace, nikoliv fakt, že i v 45 letech pokračuje v honění se za pukem. O nové posile organizace Calgary Flames promluvili po odborný kanadský hokejový server SportsNet.ca Aleš Hemský, Tomáš Plekanec, Michael Frolík a další.



68. Pod tímto numerem si Jaromíra Jágra vybaví každý. Jenže v případě české legendy je před startem dalšího ročníku NHL dobré znát i další cifry.

Pro Jágra budou Flames devátým klubem v NHL, jehož dres oblékne. Do slavné ligy naskočil už v roce 1990 jako 18letý mladík a jedním z hlavních důvodů, proč vzal "nelukrativní" smlouvu na jeden rok za 1 milion dolarů (22,14 milionu korun), je touha překonat rekord v počtu odehraných zápasů v základní části, který drží se 1767 zářezy Gordie Howe. Jágr potřebuje vyjet na led ještě alespoň v 56 případech.

Co na tuto hokejovou obsesi říkají české hvězdy NHL? "Je jasné, že se nemůže cítit na 45, jinak by to, co dokázal, vůbec nebylo možné. Všechno, co má, je hokej," řekl pro SportsNet.ca útočník Montrealu Canadiens Aleš Hemský a ještě své myšlenky větvil. "Mám z něj pocit, jako by byl takové velké 45leté dítě, které si rádo hraje a je ohromně zábavné. Má přítelkyni, ale nikdy nebyl ženatý, takže si nevyzkoušel tuhle druhou stranu života. Ostatní chlapi v NHL mají rodiny a děti, kvůli kterým často v noci ani nemůžou zamhouřit oči. On se může soustředit jen na hokej, to je strašná výhoda."

Dalším klíčovým faktorem Jágrovy "nesmrtelnosti" je zdraví, vážná zranění se mu vyhýbají obloukem. "Ano, to je také zásadní, proto může dál hrát, vážné obtíže neměl snad nikdy, já jsme proti němu úplný hypochondr," usmál se 33letý Hemský, který kvůli zranění kyčle a následné operaci zmeškal v uplynulé sezoně 62 zápasů. Nastoupil jen v patnácti duelech, v nichž v dresu Dallasu nasbíral čtyři góly a tři asistence. V létě na rok podepsal Canadiens také za milion dolarů...

Calgary Flames - nové působiště Jaromíra Jágra pod drobnohledem
Video se připravuje ...

Rychlost, hra v obranné třetině, to jistě nebyly a už nikdy nebudou Jágrovy silné stránky. "Má ale sílu, šikovné ruce a je mazaný. A hlavně má také tu svou hvězdnou auru, spoustu hráčů obehraje jen tím, že je to Jágr, sednou si z něj na zadek," dodal Hemský zajímavý pohled na autora 16 gólů a 30 asistencí v 82 duelech za Floridu v minulé sezoně.

O majiteli 1 914 bodů v NHL pohovořil i jeho nový spoluhráč a krajan Michael Frolík . "Myslím si, že u nás bude úspěšný. Je to velký chlap, jeho zadek je obrovský, opravdu masivní. Dokáže si jím úžasně chránit kotouč. Skvěle tak váže klidně dva protihráče a další členové jeho lajny tak mají v útočném pásmu více místa. Je skvělý při přesilových hrách a má také velký přehled," nešetřil superlativy kladenský odchovanec, který se od mládí pasuje s přezdívkou "Baby Jagr".

Jágra chválil i Van Riemsdyk a Versteeg

Montrealský zkušenář Tomáš Plekanec , který na reprezentačních akcích často hrával s Jágrem v jedné brázdě, kanadskému webu potvrdil, že spolu chodili v létě v noci bruslit na kladenský zimní stadion. "Jo, byl jsem tam párkrát, byla to zábava. Tím nočním bruslením se liší od 99 procent hráčů na světě, to je zřejmé, je to zvláštní úkaz, ale pomáhá mu to."

"Asi jste slyšeli, že se trošku liší. Jarda je prostě takový, má své vlastní způsoby přípravy, ze kterých dlouhodobě těží, takže proč ne," uklidňoval zvídavé novináře Frolík.

A ohromeni z Jágra nejsou jen jeho čeští krajané, svou troškou obdivu přisypal do mlýnice i současný forvard Toronta James van Riemsdyk, který s dvojnásobným vítězem Stanley cupu hrál v ročníku 2011/12 ve Philadelphii. "Nikdo nemůže pochybovat o tom, že Calgary i ve svém věku může hodně pomoci. Co udělal s námi, bylo neskutečné, všem šel příkladem."

"Jeho velikost a nízké těžiště je pro všechny soupeře strašně těžké překonat. Je strašně obtížné mu vzít puk, jsem moc rád, že bude na mé straně a nebudu to muset dělat," smál se další křídelník Flames a dvojnásobný šampion Stanley Cupu s Chicagem Kris Versteeg.

Calgary vstoupí do nové sezony NHL v noci ze středy na čtvrtek, kdy doma přivítá v derby Edmonton. Jágr u toho ale ještě nebude.

Naposledy na Kladně! Jágr trénoval před odletem do Kanady
Video se připravuje ...

Bude to české hokejové legendě v dresu Calgary slušet?
Bude to české hokejové legendě v dresu Calgary slušet?

Jágr míří do Calgary. Možná se na starý kolena naučím lyžovat, směje se
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud