Adam Lacek
31. října 2017 • 15:28

S.O.S. ve Vegas, kvůli zranění padli už tři brankáři. Jak nováček řeší krizi?

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na startu hned udivují. Nový tým NHL z Las Vegas ohromuje ve své první sezoně výbornými výsledky, baví hokejové fanoušky na sociálních sítích a překvapuje, s jakým klidem řeší komplikovanou situaci v brankovišti. Vždyť v pondělním zápase proti New York Islanders (3:6) se zranil už třetí brankář Oscar Dansk. Kromě něj jsou mimo hru Malcolm Subban a Marc-André Fleury. Do akce musel poprvé v kariéře Maxime Lagace, jemuž náhradníka nyní bude dělat poslední možný brankář v organizaci Dylan Ferguson. „Šílené,“ shodují se všichni.



Běžela 35. minuta, Islanders hráli přesilovou hru. Během rutinního přesunu za pukem Oscaru Danskovi podklouzla noha a skončil na ledě. Ještě rychle dokázal vstát a lapit střelu Johna Tavarese. O 17 vteřin později však byl na teč domácího kapitána krátký a povel byl jasný: Střídám!

Místo Danska, který debutoval v NHL teprve 21. října a hned se stal druhou hvězdou týdne, naskočil vůbec poprvé v kariéře Maxime Lagace. Z 11 střel inkasoval čtyřikrát. „Šel tam a odehrál první zápas v NHL. Bude dál tvrdě pracovat a bojovat,“ snažil se trenér Gerard Gallant podpořit svého svěřence.

VIDEO | Dansk se zranil při zápase na ledě Islanders


Ke vší smůle hrají Vegas hned v noci z úterý na středu na ledě New York Rangers. Do akce půjde znovu Lagace, jemuž přiletí krýt záda Dylan Ferguson. Teprve 18letý brankář působí v juniorské WHL v kanadském Kamloops, které je od New Yorku vzdálené téměř čtyři a půl tisíce kilometrů. Mladíka tak čeká osmihodinový let.

O trejdu, který by mohl přicházet v úvahu, vedení Golden Knights nepřemýšlelo. „Nemyslím si, že se budeme porozhlížet. Když chceme mít někoho připraveného na úterní zápas, bude jednodušší, když přijede Dylan Ferguson než abychom trejdovali brankáře a dostali ho do New Yorku,“ sdělil Kelly McCrimmon, asistent generálního manažera George McPheeho, který na aktuálním tripu absentuje.

Je pozoruhodné, jak se celá organizace s nepříjemnou situací ohledně brankářů vyrovnává. „Je to zvláštní,“ vysypal ze sebe obránce Colin Miller. „Lagace byl hozen do ohně, ale jsem si jistý, že to zvládne. Hokej už hraje dlouho a bude v pořádku, všichni jsme v něj přesvědčeni,“ dodal na adresu aktuálního brankáře číslo jedna.

Nováček Oscar Dansk je už třetím zraněným brankářem Vegas v této sezoně
Nováček Oscar Dansk je už třetím zraněným brankářem Vegas v této sezoně

Vegas vyhrálo osm z deseti zápasů. V nich se protočili už čtyři brankáři (Fleury, Subban, Dansk, Lagace). „Je to bláznivé, smůla. Nevím, co se děje, ale je to v pořádku,“ těžko hledal slova Lagace. „Docela šílený,“ přitakal Miller.

Zranění kosí brankáře postupně, jako kdyby bylo brankoviště Zlatých rytířů zakleté. Hvězdný Marc-Andre Fleury je mimo kvůli otřesu mozku. S týmem je na tripu, ale trénuje sám, ještě nebyl ani na ledě. „Cítí se lépe a pracuje tvrdě, ale nevím, kdy se vrátí. Dokud se nedostane na led, musíme čekat,“ dodal k jeho absenci kouč Gallant.

Náhradník Malcolm Subban bude mimo ještě minimálně dva týdny, má problémy v dolní části těla. Danskův stav ještě není znám, ale když tým musel povolat náhradníka, neočekává se jeho rychlý návrat do akce. „Je to opravdu nešťastná shoda okolností. Tři brankáři jsou na marodce, každý s jiným zraněním. Všichni navíc chytali výborně,“ láme si hlavu McCrimmon.

Góly

Domácí: 13:50. Ladd, 34:50. Tavares, 37:44. Barzal, 44:44. Clutterbuck, 48:26. N. Kuljomin, 52:38. Tavares

Hosté: 09:31. W. Karlsson, 15:46. Tuch, 54:41. C. Miller

Sestavy

Domácí: Halák (Greiss) – Boychuk, Leddy, D. Seidenberg, de Haan, Pulock, Pelech – Jo. Bailey, Tavares (C), Lee – Eberle, Barzal, B. Nelson – Chimera, Cizikas, Ladd (A) – Clutterbuck (A), Beauvillier, N. Kuljomin.

Hosté: Dansk (35. Lagacé) – Sbisa, Schmidt, Engelland, McNabb, Theodore, C. Miller, Hunt (A) – Neal, Eakin, Perron (A) – R. Smith, W. Karlsson, Marchessault – Tuch, O. Lindberg, Haula – Nosek (A), Bellemare, Carrier.

Rozhodčí

Francis Charron, Tom Chmielewski – Pierre Racicot, Mark Shewchyk

Stadion

Barclays Center, New York

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud