9. února 2018 • 10:10

O tvrdé zimě, tribuně i útočení. Chci zůstat v Montrealu, říká Jeřábek

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do NHL se Jakub Jeřábek vyšvihl až v šestadvaceti letech a bylo to díky výtečné produktivitě. V roce 2016 byl nejproduktivnějším bekem Tipsport extraligy, o rok později patřil mezi elitu KHL, kde si zahrál dokonce v Utkání hvězd. V barvách Montrealu je to zatím o všem, jen ne o bodech. Přesto si český bek získává jméno a pilně bojuje o kontrakt pro příští sezonu.



Za mořem si Jeřábek zvyká na úplně novou roli. V Evropě býval vždy mezi nejlepšími, v Plzni na něm stála obrana, s klubem vyhrál titul a vybojoval si i první účast na mistrovství světa. Během jedné sezony v Podolsku si zase hned získal respekt a byl nejlepším obráncem. Ideální chvíle povýšit.

S Canadiens podepsal na jaře 2017 roční dvoucestný kontrakt, ale i když se v přípravě prezentoval velmi dobře, musel nejprve na farmu do Lavalu. Odtamtud do NHL zamířil 22. listopadu a zpět do AHL už se nevrátil. I tak je pro něj působení u Canadiens v mnoha věcech úplně nové. „Vždycky jsem byl jeden z lídrů klubu," řekl před čtvrtečním zápasem proti Philadelphii (3:5), který pro něj byl třetím v řadě, jenž kvůli přetlaku v defenzivně sledoval z tribuny.

Změnou je také produktivita. Na tu se vždy ve své hře mohl spolehnout, ofenzivní přednosti má v průběhu let skutečně vypilované. V týmu Laval Rocket nabral 11 bodů (1+10), ale u Canadiens zvládl zatím jen čtyři body a jeden gól během pětadvaceti bitev. Přesto není třeba ho zatracovat.

„Jeho útočné instinkty můžete jasně vidět," chválí teprve devatenáctiletý obránce Victor Mete, se kterým plzeňský rodák hodně nastupuje. „Často ho můžete vidět, jak se při protiútocích zapojuje do ofenzivy, na hru si tady zvykl rychle," pokračoval nováček Mete.

VIDEO: Takhle vypadal zatím jediný Jeřábkův gól v NHL

Důvěry se navíc dočkal také od trenéra Clauda Juliena. V minulých týdnech, kdy byl klub bez své hlavní obranné hvězdy Shea Webera, hrál Jeřábek vedle zarostlého Jordie Benna a pravidelně naskakoval proti elitním formacím soupeře.

„Byla to výzva, kterou jsem si užíval," chválil bek pro SportsNet. Stejně tak ale neodsuzoval sezení v hledišti, i to považuje za naučný prvek zámořského dobrodružství. „Stále jste totiž součástí týmu. Pohybujete se okolo, sledujete zápasy, z toho se člověk může plno naučit. Vidíte, jak hrají ostatní, ale také si můžete prohlédnout chyby druhých, na které pak dáváte pozor."

I tohle pomáhá Jeřábkovi k tomu, aby zaměstnával hlavu klubového vedení tím, jakou má pro mužstvo hodnotu. V Montrealu bude třeba udělat změny, některé přijdou před únorovou uzávěrkou přestupů, některé až v létě. Tam z obránce bude nechráněný volný hráč.

Jednání o kontraktu ještě neprobíhají, ale Jeřábek už skrze svého agenta vzkázal, že by rád zůstal.

„S přítelkyní tohle město zbožňujeme a já si moc užívám, že můžu hrát za Montreal. Zima je tu občas krutá, ale i tak se nám tu líbí a doufám, že zůstaneme," řekl.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud