27. února 2018 • 16:31

Ukáže Detroit na české mládí? Hronek v AHL září, šanci dostal i Machovský

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Časy brankáře Petra Mrázka v Detroitu skončily, ale už brzy by ho mohl v brance zastoupit jiný Čech. Na farmě v Grand Rapids dostal první šanci Matěj Machovský, který hned při prvních dvou startech v AHL zaujal. Red Wings jsou mimo pozice pro play off, čeká je obměna kádru a nebylo by překvapením, kdyby v závěru sezony dali šanci mladíkům. Mezi těmi by mohl být také obránce Filip Hronek. Mladý zadák patří mezi nejlepší beky AHL a u Griffins byl vyhlášen nejlepším hráčem ledna.



Slavné časy Detroitu jsou alespoň prozatím minulostí. Naděje na světlé zítřky ale existují. Farmářský celek Grand Rapids obhajuje titul v AHL a v aktuální sezoně je ve Východní konferenci zatím třetí. Důležitým článkem úspěchu je také obránce Filip Hronek, jenž v posledním utkání proti Iowě pomohl gólem k vítězství 3:2 po samostatných nájezdech a na jeho adresu míří slova chvály.

Dvacetiletý zadák, který byl draftován v roce 2016 jako 53. hráč v pořadí, má ve své premiérové sezoně v AHL na kontě už 29 kanadských bodů (8+21) a je desátým nejproduktivnějším obráncem soutěže. Od začátku ledna naskočil do 22 zápasů a pouze v osmi skončil bez bodového zisku.

V nováčkovské sezoně si tak okamžitě získal přízeň fanoušků, kteří ho oceňují za jeho přínos při přesilové hře, ale také při hře pěti proti pěti. Když byl v tomto počtu na ledě, jeho tým vstřelil o 70 % více gólů, než inkasoval. V tomto ohledu je odchovanec Hradce Králové čtvrtým nejlepším obráncem AHL. Co se týče účasti na ledě, s 24 kladnými body mu patří deváté místo ze všech hráčů!

Ne nadarmo fanoušci žádají, aby ho Red Wings v závěru sezony vyzkoušely o patro výš. Pokud k tomu nedojde v závěru sezony, v té příští už téměř jistě. Dočkat by se mohl také brankář Matěj Machovský , který v nedělním utkání proti Iowě poprvé v kariéře naskočil v AHL od první minuty a zářil.

Machovský v první polovině února zaujal povedenou bitkou v ECHL a v nedělním utkání pochytal 26 střel Wild. V nájezdech navíc pochytal všechny tři pokusy soupeřů a pomohl k výhře 3:2 po samostatných nájezdech. Okamžitě tak hodil rukavici parťákovi Tomu McCollumovi, kterého při své premiéře v AHL vystřídal už v 26. minutě čtvrtečního utkání proti Chicagu.

Za stavu 0:3 inkasoval jediný gól z patnácti střel, ale domácí nakonec po gólu do prázdné branky prohráli 2:5. Ve dvojutkání s Iowou dostal český brankář první šanci od začátku ve druhém utkání. Do AHL mu otevřela cestu výměna Petra Mrázka do Philadelphie, po které byl do NHL povolán brankář Jared Coreau a uvolnil místo rodákovi z Opavy.

VIDEO: Sestřih utkání s Iowou. Machovský vychytal výhru, Hronek skóroval

Bývalý brankář Plzně předtím chytal v ECHL, kde si v 21 zápasech za Toledo držel slušný průměr 2,02 gólu na utkání a úspěšnost zákroků 92,8 %. Už před měsícem se ale zdálo, že svou zámořskou štaci podruhé v kariéře zabalí a vrátí se do Čech, kde o něj stála například pražská Sparta.

Trpělivost se ale vyplácí a kariéra se může pořádně rozjet. Jedničkou u Red Wings je Jimmy Howard, který má smlouvu i pro příští sezonu, ale po aktuálním ročníku končí kontrakt aktuální dvojce Jaredu Coreauovi, což může být šance pro 24letého Čecha.

O dva roky starší Kanaďan je u Griffins jedničkou a v předešlé sezoně odchytal celkem 14 zápasů NHL s úspěšností 88,7 %. Pokud tentokrát nezaujme a Matěj Machovský si vybojuje post jedničky v AHL, mohla by se mu otevřít cesta do NHL.

Aktuálně se na něj a Toma McColluma budou spoléhat Griffins, kteří však mohou v play off využít zmíněného Jareda Coreaua i útočníka Tylera Bertuzziho, synovce bývalého útočníka Todda Bertuzziho.

Filip Hronek ve své první sezoně v AHL září, dočká se brzy pozvánky do týmu Red Wings?
Filip Hronek ve své první sezoně v AHL září, dočká se brzy pozvánky do týmu Red Wings?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud