15. dubna 2018 • 09:14

Pastrňák smazal Gretzkyho. Jeho hra, to je něco, chválí parťák Marchand

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

To to play off pro Davida Pastrňáka ale krásně začalo. Stačily dva zápasy a z českého útočníka je nejproduktivnější muž a nejlepší střelec celé vyřazovací části a také majitel nového rekordu celé NHL. Po sobotní splachovačce 7:3 vede nad Torontem 2:0 na zápasy i díky famóznímu výkonu mladé české hvězdy (3+3). „Hraji se skvělými hráči, ve skvělém týmu, jde nám to," zůstává skromný Pastrňák.



Ještě než necháme havířovského rodáka mluvit, podívejme se na jeho výkon řečí čísel. Pastrňák vyrovnal rekord NHL v počtu získaných bodů (9) v úvodních dvou bitvách bojů o Stanley Cup, který drží od roku 1969 legendární Phil Esposito.

Vě věku 21 let a 324 dní je nejmladším mužem historie, který zapsal v jednom utkání vyřazovací části aspoň 6 bodů a překonal rekord, který do této chvíle držel Wayne Gretzky. Tomu v roce 1983 bylo 22 let a 81 dní.

Pastrňák také vyrovnal český rekord v play off, který držel od 22. dubna 2006 Patrik Eliáš. Třebíčský rodák si připsal šest bodů za dvě branky a čtyři asistence při výhře New Jersey 6:1 nad New Yorkem Rangers. V základní části je českým maximem výkon Jaromíra Jágra, který dvakrát posbíral sedm bodů. Shodné bilance tří branek a čtyři přihrávek dosáhl v dresu Pittsburghu (výhra 9:3 nad New Yorkem Islanders) a Washingtonu (výhra 12:2 nad Floridou).

Uff...

Útočník s číslem 88 na zádech si skvěle rozumí se zkušenými parťáky Bradem Marchandem a Patricem Bergeronem, oba si v utkání připsali čtyři asistence. Tohle trio si spolu povídá snad po každém střídání. „Jsme spolu už nějakou chvíli a jako útok hrajeme skvěle," chválil Pastrňák pro NHL.com. „Nikdy nemyslíme na soupeře, snažíme se prostě jen sami být stále lepší, rychlejší a hrát jednoduše. Staráme se zkrátka jen o to, na co máme vliv," vysvětluje.

Kanadské bodování:

1. Pastrňák (Boston) - 9 (4+5)
2. Marchand (Boston) - 6 (1+5)
3. Krug (Boston) - 5 (0+5)
4. Bergeron (Boston) - 5 (0+5)
5. Kučerov (Tampa Bay) - 4 (2+2)

Střelci:

1. Pastrňák (Boston) - 4
2. Crosby (Pittsburgh) - 3
3. Killorn (Tampa Bay) - 3

A vliv celé formace na skóre byl obrovský i když ve druhém zápase série ofenzivně šlapal celý Boston. Stačilo pět střel na bránu a z nich tři branky a gólmanská jednička Frederik Andersen se ve třinácté minutě hry pakovala na střídačku. V tu chvíli už měl Pastrňák na kontě branku a nahrávku.

„To byl večer! Víte, že to je úžasný hráč, hrál za nás skvěle celý rok. Je na něm vidět, jak se vyvíjí a pracuje na sobě, aby byl co nejlepší. To je to, co se mi na něm poslední dobou nejvíc líbí, body jsou super, ale to, jak hraje, to je něco," popisuje Marchand.

Ještě trochu jiný postřeh má Bergeron, který je nadšený z toho, jak sebevědomě mladý spoluhráč dokáže na ledě vystupovat. „Chce mít puk a být tím rozdílovým hráčem. A když puk nemá, tak ho jde vybojovat. To mě na něm hrozně baví. Letos se hodně posunul dopředu," chválil.

Méně radosti bylo v šatně Toronta. Kanadský klub asi nečekal, že z Bostonu bude odjíždět se skóre 4:12 a s výrazně pocuchaným sebevědomím. „Dali nám čtyři góly z šesti střel a bylo hotovo," vysvětloval po zápase suše trenér Mike Babcock.

„Přitom mám pocit, že jsme hráli dobře. Měli jsme dost energie a hráli jsme solidně. Jenže jsme nedokázali držet puk od vlastní brány a oni měli neskutečný tah. Jejich šikovní hráči odvedli skvělou práci," uzavřel.

VIDEO: Sestřih utkání Boston - Toronto

Góly

Domácí: 05:26. Pastrňák, 09:49. DeBrusk, 12:13. K. Miller, 15:00. Rick Nash, 23:46. Krejčí, 52:34. Pastrňák, 58:24. Pastrňák

Hosté: 21:22. Marner, 29:02. Bozak, 54:53. J. van Riemsdyk

Sestavy

Domácí: T. Rask (Chudobin) – Chára (C), McAvoy, Krug, K. Miller, Grzelcyk, McQuaid – Marchand, Bergeron (A), Pastrňák – DeBrusk, Krejčí (A), Rick Nash – Donato, Acciari, Backes – Schaller, Kuraly, Heinen.

Hosté: Andersen (13. McElhinney) – Rielly (A), Hainsey, Gardiner, N. Zajcev, Dermott, R. Polák – Komarov (A), Matthews, W. Nylander – Hyman, Marleau, Marner – J. van Riemsdyk, Bozak (A), Co. Brown – A. Johnsson, Plekanec, Kapanen.

Rozhodčí

Hanson, Joannette – Knorr, Murray

Stadion

TD Garden, Boston

Návštěva

17 565 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud