29. května 2018 • 10:04

Český hrdina Nosek zářil. Spoluhráči z Vegas prozradili, jak ho vnímají

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před rokem hrál Tomáš Nosek v červnu finále Calder Cupu v AHL a první zápas rozhodl gólem ve třetí třetině. Útočník, který tehdy patřil průměrnému Detroitu, určitě netušil, že o rok později se mu stejný kousek podaří o level výš v dresu nováčka NHL. Úvodní finále Stanley Cupu proti Washingtonu rozhodl v 50. minutě poté, co ho fantasticky našel obránce Shea Theodore. „Soustředil jsem se jen na puk," řekla o vítězné trefě první hvězda utkání. Vegas nakonec vyhrálo 6:4.



Dvaadvacetiletý zadák Theodore má na vítězném gólu velkou zásluhu. Zastavil na modré čáře puk, který nadokázal vyhodit Devante Smith-Pelly a pak našel českého spoluhráče. Ten zase ukázal výbornou orientaci před brankou. Odešel z pozice před gólmanem Holtbym, odpoutal se od hlídače Johna Carlsona a našel si volné místečko u tyčky.

„Byla to celkem těžká přihrávka a já jsem se jen soustředil na to, abych ji dobře trefil," popisoval po zápase šťastný střelec. Žurnalisté mu hned připomněli jeho loňskou účast v závěrečných zápasech AHL, kterou nakonec s Grand Rapids proměnil v zisk Calder Cupu.

„Určitě mi to pomohlo, protože je to finále, a to už je o detailech. Nabral jsem tam nějaké zkušenosti, je to vážně zábava být takhle daleko a hrát o Stanley Cup," řekl s nesmělým úsměvem muž, který na podobnou mediální pozornost není zase tak zvyklý.

V utkání ho ale kamery vyhledávaly dostatečně, jeho formace s francouzským zarputilcem Pierre-Edouardem Bellemarem a ranařem Ryanem Reavesem totiž překvapivě dělala hostům hodně velké problémy. Kromě Noska se trefil ještě Reaves a celý útok měl navíc další šance. Přitom třeba osvěděčení střelci James Neal či Alex Tuch zůstali bez bodu a skoro nebyli vidět.

VIDEO: Sestřih utkání Vegas - Washington

„Je skvělé vidět, jak byli odměněni," chválil trenér Gerard Gallant. „Jsou velkou součástí našeho týmu, takže rádi vidíme, když dají i góly," pokračoval kouč ve velebení své bránící čtvrté formace.

Ta potvrdila důležitou věc, a to sice tu, že ve finále často rozhodují méně známí borci. Ten český takový skutečně je. Není to typ, který někde juchá nebo na sebe poutá pozornost. „Je dost tichý," řekl o něm pro Toronto Sun například Marc-Andre Fleury. „Vážně hodně tichý," přidal se Ryan Reaves. „Asi ten nejvíc tichý chlapík z celé šatny," potvrdil také Reilly Smith.

A co dalšího o něm spoluhráči z kabiny vlastně ví? „Vypadá docela hubeně, ale to se nesmíte dívat na spodní část jeho těla, má vážně velký zadek a vypracované nohy," řekl Fleury.

Po úvodním finále to tedy v kabině domácích byly samé srandičky, velký rozdíl oproti šatně hostů. Například Alexandr Ovečkin se ve hře prakticky k ničemu nedostal, na bránu vystřelil dvakrát, a to pouze v první třetině a zapsal pouze jednu nahrávku.

„Jako celek dokážeme hrát o hodně lépe," uklidňoval trenér Barry Trotz. „Dokážeme hru posunout o úroveň výše, všichni," mířil do vlastních řad.

Podobně mluvil také kapitán jeho týmu Ovečkin, také on očekává lepší herní výsledky. „Tohle nebyl náš nejlepší zápas, vůbec se nám třeba nedařilo ve středním pásmu. Musíme si sednout k videu, všechno projet a napravit naše chyby," dodal.

Góly

Domácí: 07:15. C. Miller, 18:19. W. Karlsson, 23:21. R. Smith, 42:41. Reaves, 49:44. Nosek, 59:57. Nosek

Hosté: 14:41. Connolly, 15:23. Bäckström, 28:29. Carlson, 41:10. T. Wilson

Sestavy

Domácí: M.-A. Fleury (Lagacé) – McNabb, Schmidt, Theodore, Engelland, Sbisa, C. Miller – Marchessault, W. Karlsson, R. Smith – Neal, Haula, Perron – Carpenter, Eakin, Tuch – Nosek, Bellemare, Reaves.

Hosté: Holtby (Grubauer) – Orlov, Niskanen, Kempný, Carlson, Orpik, Djoos – Ovečkin, Kuzněcov, T. Wilson – J. Vrána, Bäckström, Oshie – Burakovsky, Eller, Connolly – Stephenson, Beagle, Smith-Pelly.

Rozhodčí

Joannette, McCauley – MacPherson, Murray

Stadion

T-Mobile Arena, Las Vegas

Návštěva

18 575 diváků

Radost v hledišti stadionu ve Vegas po gólu Tomáše Noska
Radost v hledišti stadionu ve Vegas po gólu Tomáše Noska

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud