Jiří Vítek
29. srpna 2018 • 19:44

Pustí násilníka do NHL? O návrat usiluje kontroverzní ruský bek Vojnov

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

V kapse se mu válela smlouva na dalších pět let, během nichž si měl přijít na 22 milionů dolarů. Vjačeslav Vojnov však na podzim roku 2014 napadl svoji manželku a způsobil jí četná zranění, což vyústilo ve vypovězení smlouvy ze strany Los Angeles Kings. Nyní se chce ruský obránce vrátit zpět do NHL, vedení soutěže však jeho návrat stále oddaluje. 



Má proti sobě většinu fanoušků napříč všemi kluby. Podobný obránce by se většině týmů pořádně hodil, ruského zadáka Vjačeslava Vojnova však předchází jeho minulost. Tu ostatně berou v potaz i šéfové NHL.

Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu se 19. října 2014 pohádal na party se svojí manželkou Martou Varlamovovou, spor pokračoval i po návratu domů. Podle deníku Los Angeles Times začal Vojnov svoji partnerku škrtit, následně ji povalil na zem a pětkrát či šestkrát do ní kopnul. Následně s ní ještě mrštil na televizi umístěnou na zdi.

Policie sebrala ruského zadáka ještě téže noci v nemocniční čekárně. O den později vydala NHL prohlášení, v němž Vojnova suspendovala ze všech klubových aktivit. Vyšetřování, které se táhlo devět měsíců, vyústilo v 90 dnů vězení, tříletý probační dohled a roční kurz seminářů o domácím násilí. Vedle toho také došlo k rozvázání kontraktu ze strany Kings. Vojnov se vrátil do Ruska, kde během tří let získal s Petrohradem titul v KHL a v únoru olympijské zlato.

V hlavě mu však zůstala vidina návratu do NHL. Na jaře se kvůli tomu sešel s komisionářem ligy Garym Bettmanem, vedení soutěže pak čekalo, jak se k celé věci postaví kalifornský soud. Ten na začátku července stáhnul obvinění z domácího násilí, povolení od NHL se však Vojnov nedočkal. Právě Bettman a spol. mají v rukách osud ruského zadáka. Za Vojnovův návrat však nebojují ani kluby, ani fanoušci. Násilnická minulost přebíjí touhu po kvalitním obránci. „Ten chlap je ztělesnění zbabělosti, nezaslouží si hrát v NHL. Nezajímá mě, jestli dokáže vystřelit puk rychlostí 180 kilometrů za hodinu, nebo jestli je rychlejší než Connor McDavid,“ pustil se do Vojnova jeden z fanoušků.

Poštvat si proti sobě masu lidí, která generuje příjem, nechce žádný klub. Hráčská práva na 28letého Vojnova zůstávají v držení Los Angeles, ani jeden ze zbylých třiceti klubů se však nemá k jednání o jejich zisku. I proto se návrat nepřítele hokejového lidu odsouvá na neurčito. „Kdokoliv ho podepíše – nebo to alespoň začne zvažovat – se ocitne pod palbou zloby, především na sociálních sítích. A tohle nikdo nechce podstoupit,“ soudí zákulisní expert Elliotte Friedman.

Další případ: Austin Watson

Vojnov není jediným hokejistou, který si prošel obviněním z domácího násilí, většina hráčů však podobnému trestu unikla. Posledním z řady obviněných, kam spadá i útočník Patrick Kane či brankář Semjon Varlamov, je útočník Nashvillu Austin Watson. Jeho hádku s přítelkyní na čerpací stanici nahlásil policistům v polovině června jeden ze svědků, strážci zákona následně našli na krku hokejistovy přítelkyně stopy po škrcení a hráč byl obviněn z napadení. Vedení NHL oznámilo, že bude celou situaci sledovat a na základě verdiktu vyšetřovatelů rozhodne o budoucnosti 26letého hokejisty.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud