11. dubna 2019 • 09:09

Suverénní lídr se poklonil, Kučerov mlčel. Dostali jsme lekci, ví Stamkos

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Letošní play off NHL má jediného opravdového favorita - tým Tampa Bay Lightning. Vítěz Presidents Trophy ovládl základní část nevídaným způsobem a na pohodu začal i cestu za Stanley Cupem. V prvním utkání 1. kola play off vedl po první třetině nad Columbusem 3:0. Jenže pak nevídaným způsobem zkolaboval a zápas ztratil. „Dostali jsme lekci," kroutil hlavou kapitán Steven Stamkos.



Přitom pro Tampu všechno vypadalo tak hladce. Po chybičce Setha Jonese jel hned v 5. minutě sám na bránu zkušený Alex Killorn a slušnou kličkou vykoupal gólmana Sergeje Bobrovského. Navíc ve vlastním oslabení, a to může psychiku outsidera pěkně nalomit.

Do konce třetiny pak favorit udeřil ještě dvakrát a jen duševně narušený jedinec by si v tu chvíli šel vsadit na hosty. Nicméně kdyby to udělal, byl by z něj teď boháč. Lightning totiž poprvé od prosince 2015 ztratili zápas, ve kterém vedli o tři branky. Vybrali si na tento moment hodně špatnou chvíli.

„Když cítíme, že se dostáváme do potíží, neměli bychom se snažit přidávat další góly, ale soupeře zavřít," zlobil se po utkání trenér Jon Cooper, který sledoval nevyužité šance svých svěřenců a následně množství individuálních chyb.

Sám moc dobře ví, že jedna třetina zápas nedělá a outsider pod vedením dalšího zkušeného stratéga Johna Tortorelly toho využil. To bylo vidět například při prvním gólu kapitána Nicka Foligna, který v polovině zápasu snížil na 1:3. Mazák využil chyby Tampy a z brejku načal obrat.

Columbus se tak stal teprve šestým týmem historie NHL, který proti prvnímu nasazenému dokázal vyhrát zápas i když prohrával minimálně o tři góly. Před ním to mimochodem naposledy zvládl v minulém play off Winnipeg.

„Musím je pochválit, hráli tvrdě celých šedesát minut," řekl pro NHL.com obránce Victor Hedman. „Naštěstí se v play off nehraje na jeden zápas, ale klidně až na sedm. Poučíme se z našich chyb a v příštím zápase budeme lepší," burcoval Švéd.

Klíčový obránce Tampy se v utkání bodově neprosadil a zakončil ho s bilancí minus jedna. Domácí také postrádali příspěvky od klíčových mužů ofenzivy, nebodovali vítěz kanadského bodování Nikita Kučerov, ani Steven Stamkos s Braydenem Pointem. Vlastně všechny klíčové útočné zbraně mlčely a sledovaly obrat Blue Jackets.

„Jsem na tenhle tým opravdu pyšný, protože jakmile jsme se jednou nadechli, tak jsme jeli. Tahle výhra je pro nás vážně důležitá, protože Tampa je skvělý tým. My jsme jim ale ukázali, že umíme taky dávat góly," řekl Foligno.

Jeho parta se opírala o vynikajícího gólmana Sergeje Bobrovského, který sice v první třetině třikrát inkasoval a nepůsobil úplně jistě, když ho ale John Tortorella i do druhé části hry ponechal v bráně, důvěru mu oplatil několika klíčovými zákroky. To on je muž, na kterém bude hra mužstva stát.

„Kluci přede mnou odvedli neskutečnou práci, to oni to otočili," chválil hvězdný gólman a neskrýval radost.

A na závěr ještě jedna statistika ze základní části. Když Tampa vedla po dvou třetinách měla bilanci 39-2-2. Když naopak Columbus po čtyřiceti minutách hry prohrával jeho bilance byla 2-23-1.

Není vůbec třeba debatovat o tom, že play off je jiná soutěž...

VIDEO: Sestřih utkání Tampa Bay - Columbus

Góly

Domácí: 04:12. Killorn, 11:01. Cirelli, 17:50. Gourde

Hosté: 29:15. N. Foligno, 47:56. D. Savard, 51:54. J. Anderson, 54:05. S. Jones

Sestavy

Domácí: Vasilevskij (Domingue) – Hedman, Girardi, McDonagh, Černák, Sergačjov, Rutta – Gourde, B. Point, Kučerov – Palát, Stamkos, T. Johnson – Killorn, Cirelli, J. T. Miller – Erne, Paquette, Joseph.

Hosté: Bobrovskij (Korpisalo) – Werenski, S. Jones, Nutivaara, D. Savard, Harrington, Kukan – Panarin, Dubois, Atkinson – Dzingel, Duchene, J. Anderson – Texier, N. Foligno, Bjorkstrand – Dubinsky, Jenner, Riley Nash.

Rozhodčí

Joannette, McIsaac – Racicot, Knorr

Stadion

Amalie Arena, Tampa

Columbus slaví vedení v sérii 1:0
Columbus slaví vedení v sérii 1:0

NHL INSIDER: Tampa chce Stanley Cup. Kam dojde překvapení z Islanders?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud