Jiří Vítek
9. června 2019 • 04:30

Bouwmeester krok k elitě. Jedna výhra a bek bude členem Triple Gold Clubu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nestačí být ve správnou chvíli na správném místě. Hráči, kteří se mohou pyšnit členstvím v Triple Gold Clubu, musejí své mistrovství zúročit prvenstvím hned třikrát: na světovém šampionátu, olympiádě a v play off NHL. Kdo vyhraje všechny tři akce, vstupuje do vybrané společnosti hokejistů a trenérů. Prestižní klub má zatím 29 členů. Dalším může být Jay Bouwmeester, jenž v těchto dnech bojuje o Stanley Cup v dresu St. Louis a po čtvrteční výhře mu 2:1 mu chybí jediné vítězství.



Hlavní trenér opustil kabinu, kterou se okamžitě rozezněla hudba. „Vydrž!“ křikl kapitán Alex Pietrangelo. Oslavy postupu do finále Stanley Cupu byly na malý moment odloženy. Lídr Blues držel v ruce zápasový puk, který od něj po krátkém proslovu převzal obránce Jay Bouwmeester. Nikoliv za výkon v šestém utkání finále konference proti San Jose Sharks, ale za trpělivost a bojovnost při dlouhém čekání na týmový úspěch.

Dva týdny stará scénka dokládá nejen hierarchii v šatně St. Louis, ale také Bouwmeesterovo dlouhé čekání na triumf v NHL. Přestože šéf kabiny ve své řeči zmínil také Alexandra Steena, dalšího veterána v modrém dresu, kotouč dostal 35letý bek. „Můžeme si ho rozdělit, bydlíme vedle sebe,“ vtipkoval Bouwmeester.

Kus černé pryže rozřízne snadno, další velká památka už však bude v případě finálového triumfu Blues patřit jen jemu. Pokud tým z amerického středozápadu vyhraje Stanley Cup, stane se kanadský zadák celkově 30. členem Triple Gold Clubu. Společnosti, která sdružuje hráče a trenéry, již vedle Stanley Cupu vyhráli také světový šampionát a olympiádu.

Jay Bouwmeester je jistotou v obraně BluesFoto AP Photo/Charles Krupa

Po mistrovství světa ve Vídni v roce 2005 do ní patří také Jaromír Jágr a Jiří Šlégr coby dodnes jediní dva Češi. Blízko k elitě měla řada jejich krajanů, naposledy mohli do klubu vstoupit na olympijských hrách v roce 2014 obránce Tomáš Kaberle a Michal Rozsíval, leč neuspěli.

S nápadem vytvořit úzkou sortu hokejových šampionů přišel v roce 2001 Szymon Szemberg, tehdejší šéf komunikačního oddělení IIHF. V té době splňovalo podmínky pouze deset hráčů, v následujícím desetiletí se jejich počet zdvojnásobil. Proto došlo v roce 2010 na Hrách ve Vancouveru k prvnímu oficiálnímu setkání členů Triple Gold Clubu.

„Na ceremoniálu se tehdy sešlo všech 22 hráčů z různých koutů světa. Nikdo nechtěl zmeškat onu historickou událost. Dostat všechny do Vancouveru byla logistická výzva, ale zvládli jsme to,“ vzpomínal Szemberg. O pár dní později pak díky triumfu Kanady přibyli další dva členové: útočník Eric Staal a kouč Mike Babcock, dodnes jediný trenér, který triumfoval na všech třech akcích.

Jako upomínku svého členství všichni dostávají malý odznak. „Když hráč završí Triple Gold Club na akci pořádané IIHF, předá mu odznáček René Fasel v rámci krátkého ceremoniálu přímo v šatně,“ popisoval Szemberg. To byl také případ ruského útočníka Pavla Dacjuka, nejnovějšího člena, který se ocenění dočkal po vítězství na olympijských hrách 2018 v Pchjongčchangu.

Pokud hráč završí hattrick ziskem Stanley Cupu, chopí se ceremoniálu Philip Pritchard, viceprezident Síně slávy NHL a jeden ze strážců Stanley Cupu. Posledním hráčem, kterému blahopřál ke vstupu do Triple Gold Clubu, byl v roce 2011 útočník Bostonu Patrice Bergeron. Letos má k odznaku blízko zmíněný Bouwmeester.

„Vše je připraveno,“ potvrdil Pritchard na dotaz Sportu. „Odznak máme nachystaný. Pokud Jay vyhraje Stanley Cup a vstoupí do Triple Gold Clubu, bude to pro něj výjimečná chvíle.“

Muž, který doprovází pohár při cestách po světě, je také členem historického výboru IIHF. Před každou akcí, na níž může dojít k rozšíření vybrané společnosti, tak společně s kolegy kontroluje, komu se v případě triumfu otevřou brány prestižního klubu. Před začátkem letošního play off NHL připadala v úvahu pětice hráčů, z nichž po vypadnutí čtrnácti celků zůstal ve hře už jen Bouwmeester.

Patrice Bergeron už členem Triple Gold Clubu je, Jay Bouwmeester brzy může býtFoto AP Photo/Jeff Roberson

Obránce, který za celou svoji kariéru nevstřelil gól v play off, nyní bojuje ve finále s Bostonem o vysněnou trofej. Právě jeho přítomnost v sestavě Blues je jedním z faktorů, proč Szemberg, duchovní otec vybrané sorty hokejistů, přeje víc St. Louis. „Ale musím říct, že jsem měl Blues vždycky rád, oblíbil jsem si je už v 70. letech. A protože jsem fanoušek Montrealu, fandím každému, kdo hraje proti Bostonu,“ usmál se švédský funkcionář.

Ten si může pochvalovat, jaký ohlas jeho nápad vyvolal. „Pokusím se vyhrát Stanley Cup, abych vstoupil do Triple Gold Clubu,“ prohlásil před touto sezonou Ilja Kovalčuk pro web ruského deníku Sport-Express. Stejné odhodlání měl také kanadský hvězdný centr Sidney Crosby před mistrovstvím světa v roce 2015, na němž se stal prvním hráčem, který získal všechny tři trofeje jako kapitán.

Zatímco v těchto dnech elitní seskupení vyhlíží svého jubilejního třicátého člena, Szemberga mrzí jedna věc. „Chybí mi tam brankář. Jakýkoliv brankář,“ posteskl si. „Henrik Lundqvist vyhrál olympijské hry i mistrovství světa, ale vlak se Stanley Cupem už mu nejspíš ujel. Škoda,“ připomněl svého krajana, jenž zažil neúspěšné finále NHL v roce 2014.

Jay Bouwmeester je jistotou v obraně Blues
Jay Bouwmeester je jistotou v obraně Blues

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud