Pavel Bárta
11. června 2019 • 19:30

Chára jako námět pro Hollywood. Je to nejtvrdší chlap na světě, smekl Rask

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V nejdůležitější fázi sezony opět předvádí, že ho nikdo a nic nezastaví. Slovenský válečník ani ve 42 letech nezná žádné překážky ani limity. Zdeno Chára dostal ve čtvrtém finále Stanley Cupu zásah pukem do obličeje. Mluvilo se o složité operaci, místo ní se v pátém utkání kapitán Bruins vrátil na plac s krytem, který mu chránil čelist. V šestém duelu přispěl gólem k vítězství 5:1. Play off NHL prožívá jeden z těch epických příběhů, které se budou tradovat věky.



Zdeno Chára předložil další důkaz o houževnatosti a zápalu hokejistů, kteří obzvlášť v klíčové fázi sezony obětují cokoli a jsou schopni snášet bolest na všechny způsoby výměnou za šanci vyhrát Stanley Cup.

„On je náš lídr. Nejtvrdší chlap na ledě. Ani na chvíli nic nevypustí, jedině když už to opravdu nejde. Je pro nás všechny obrovská vzpruha, jak duševní, tak herní, protože zároveň tvoří páteř naší obrany,“ ocenil Cháru brankář Tuukka Rask.

Zachmuřeně se tváří pořád, Chára se neusmál ani po trefě, kdy na konci šestého finále poslal puk po zadovce Davida Krejčího přes celé hřiště do opuštěné branky St. Louis. Od vážného úrazu v obličeji uplynulo v tu dobu teprve šest dní.

Po nešťastné teči střely útočníka Blues Braydena Schenna by normálního člověka už kvůli omezením způsobeným bolestí a lékařskými zákroky ani nenapadlo vracet se tak brzy na led. Jenže dvoumetrový obr z Trenčína normální lidská bytost není. „Nejsou žádné limity. Pořád jsem schopen hrát,“ prohlásil, jakmile v sobotu poprvé po úrazu veřejně promluvil.

Sotva pohyboval ústy. Měl kamenný výraz, jeho jindy zvučný hlas zněl tlumeně. Na pravé straně obličeje měl pod spodním rtem podlitinu. Už však nemusel na otázky odpovídat písemně jako po pátém duelu v Bostonu, kdy rány byly ještě hodně čerstvé. Hráči v jeho stavu bývají obvykle osvobozeni od povinností vůči médiím. Chára se však ničemu vyhýbat nechtěl.

Sportovci se po takových zraněních vracejí zpravidla jen ve filmu. Slovenský bek teď v play off NHL jeden takový scénář napsal doopravdy. Jakmile se objevil na ploše bostonské TD Garden, diváci ho vítali ovacemi vestoje. Zase boural soupeře, sbíral puky a taky částečně nesl podíl na prvním gólu St. Louis, kdy se nechal vylákat za branku a nepokryl prostor před Raskem.

V následujícím, nedělním duelu se Chára stal ve věku 42 let a 83 dní druhým nejstarším hráčem, jenž skóroval ve finále Stanley Cupu. Pouze útočník Mark Recchi, jeho spoluhráč z vítězného týmu Bruins z roku 2011, byl tehdy starší, v sedmidílné bitvě s Vancouverem dal tři góly. Pět členů vítězného mužstva – Chára, Patrice Bergeron, Brad Marchand, Krejčí a Rask, který tenkrát ještě dělal dvojku – zůstalo v Bruins až dodneška. Boston prohrával v sérii stejně jako letos 2:3 a sedmé utkání hrál doma.

Může kapitán svému týmu dát ještě víc, aby tažení zakončil opět triumfem? Vzhledem k věku a charakteru zranění pravděpodobně už moc ne. Chára pořád patří k ústředním postavám, ale důležité je, aby se toho chopily taky další opory. V šestém zápase se to povedlo. Ještě jedna výhra a Hollywood bude mít další námět.

Zdeno Chára naskočil s celoobličejovým krytem
Zdeno Chára naskočil s celoobličejovým krytem

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud