iSport.cz
2. srpna 2019 • 20:10

Týmy NHL v přestavbě: Detroit chce stát i na Češích, Toronto má hotovo

Autor: iSport.cz, Pavel Ryšavý
Vstoupit do diskuse
0
  • Týmy v NHL jako Detroit či Toronto v posledních letech pracují na přestavbě mužstva, které by bylo schopné zaútočit na zisk Stanley Cupu. Zatímco Maple Leafs mají prakticky hotovo, Red Wings jsou teprve na cestěTýmy v NHL jako Detroit či Toronto v posledních letech pracují na přestavbě mužstva, které by bylo schopné zaútočit na zisk Stanley Cupu. Zatímco Maple Leafs mají prakticky hotovo, Red Wings jsou teprve na cestěFOTO: koláž iSport.cz

    Cesta na vrchol mezi elitu dá pořádně zabrat, udržet se tam delší dobu je ale ještě těžší, obzvláště po úspěchu. Své o tom moc dobře ví manažeři týmů NHL, z nichž velká část má nyní po letech práce pod sebou mužstvo schopné zaútočit na Stanley Cup. V nejprestižnější hokejové lize světa jsou však stále kluby a jejich šéfové, kteří se rok co rok snaží vybudovat stabilní mančaft s ambicemi na triumf, ale zatím jim k tomu scházeli drobnosti, nebo pořád nenalezli správnou cestu. V článku iSport.cz si můžete přečíst o současných nejzajímavějších přestavbách.

  • Edmonton - Všechno znovu

    Hokejisté Edmonton Oilers oslavují vstřelenou brankuFoto profimedia.cz

    Když dostanete první volbu draftu, často na ní můžete postavit celou organizaci, která se postupně vydrápe nahoru. Podařilo se to Pittsburghu s Crosbym, Washingtonu s  Ovečkinem , Chicagu s Kanem i Tampě se Stamkosem. Edmontonu s Hallem, Jakupovem, Nugentem-Hopkinsem a McDavidem zatím ne. První dva už u Oilers ani nejsou. Malér byl, že Edmonton věřil, jak samotné mládí všechno zvládne, že stačí jet jenom na talent. Jenže šikovní hráči neměli vedle koho růst. Přičtěte si bídnou obranu + špatné brankáře a Edmonton pořád víc prohrává, než vítězí. Ken Holland ale teď dost věcí mění. Třeba sbírá talentované beky. Tenhle obr do tří let ožije. Konečně směr Oilers dává smysl.

  • Detroit - Na cestě

    Vedení Detroit Red Wings chce v příštích sezonách stavět mužstvo i na českém útočníkovi Filipovi ZadinoviFoto Profimedia

    Na jaře 2017 skončilo dlouhé sedmnáctileté období, kdy Red Wings postupovali do play off a čtyřikrát vyhráli Stanley Cup. Starý a místy dost přeplacený tým se dostal do cílové rovinky. Konec. Změny teď provede nový generální manažer Steve Yzerman, který vybudoval kolos z Tampy.  Musí se poprat s vysokými ročními smlouvami Franse Nielsena (5,25 milionu), Danny DeKeysera (5), Justina Abdelkadera (4,25). Čeká se, že vybuduje nový tým kolem Dylana Larkina, kterému budou v útoku sekundovat Michael Rasmusen, Filip Zadina a Joe Veleno. Hvězdami defenzivy se mají stát Filip Hronek a Moritz Seider. Ještě tak dvě sezony budou hubené. Do pěti let by mohl mít Detroit ale sílu.

  • Buffalo - Pořád něco chybí

    Buffalo Sabres se již léta snaží vytvořit dominantní sestavu NHL, pořád jim ale něco chybíFoto profimedia.cz

    Nejslavnějším kouskem za poslední dobu se stal postup do finále konference v roce 2007. Osa byla poměrně jasná, skvěle chytal Ryan Miller, vzadu operoval Brian Cambpell, góly měly na starosti hvězdy Thomas Vanek, Daniel Briere a Chris Drury. Takhle dominantní sestavu se dát dohromady nedaří, i když mají Sabres na soupisce velké naděje typu Jacka Eichela, Casey Mittelstadta, Sama Reinharta, Rasmuse Dahlina a Rasmuse Ristolainena. Nevychází hledání gólmana, obrana taky pořád moc respektu nebudí a navíc se ukázalo, že trenér Phil Housley byl krok vedle. Zajímavé je, že se po sedmi letech vrací do NHL v roli kouče Ralph Krueger. Hodně se čeká od Dahlina, že on vytáhne Sabres vzhůru.

  • Carolina - Prakticky hotovo

    S českým brankářem Petrem Mrázkem je v Carolině počítánoFoto profimedia.cz

    Před třinácti lety vyhrála Stanley Cup, od té doby si prošla velkým vývojem. Spekulovalo se o stěhování, řešil se totální nezájem fanoušků. Postupně se tady ale začalo dobře draftovat, pracovat systematicky talentem, až se z Hurricanes stal jeden z nejzábavnějších týmů v lize. Má hodně mladých útočníků pod 24 let v čele se Sebastianem Ahem, kteří se budou zlepšovat. On, Andrej Svěčnikov nebo Martin Nečas teprve rostou, strop je vysoko nad nimi. Klíčoví beci jsou ve věku 24-28 let, brankáři Petru Mrázkovi je 27. Chybí možná jeden až dva veteráni před play off. A pak může začít další cesta za Stanley Cupem. Organizace stojí na zdravých základech.

  • Torotno - Splněno

    Útočník Toronta William Nylander (vpravo) jásá po úspěšné gólové akciFoto profimedia.cz

    Vlastně chybí už pouze detaily: poprvé od roku 2004 přejít první kolo play off. A pak Stanley Cup. Kompletní přebudování týmu je dokončeno, čeká se už jen na slavné tažení. Generální manažer Kyle Dubas udělal během posledních pár měsíců výjimečnou práci, jak našlapal obranu, kde byl roky neřešitelný problém. Najednou je pohromadě čtveřice Jake Muzzin, Morgan Rielly, Cody Ceci a Tyson Barrie, která je daleko lepší než ideální čtyřka před rokem (Jake Gardiner, Nikita Zajcev, Ron Hainsey, stejný je jenom Rielly). Útok s Austonem Matthewsem a Johnem Tavaresem má velkou sílu, brankář Frederik Andersen by měl vydržet i tíhu play off. Ne, už se Torontu smát nebudete.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud