23. září 2019 • 11:55

Zadina už sedm zápasů čeká na gól. Občas se snaží až moc, říká trenér

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Míří na něj nejen oči mnoha fanoušků Detroitu, ale pozorně ho sledují také hokejoví příznivci v Česku. Talentovaný útočník Filip Zadina je totiž minimálně co do draftové pozice největší nadějí posledních let a v sezoně 2019/20 se očekává, že by se měl naplno prosadit do kádru Detroit Red Wings. I když v přípravě mu to tam zatím nepadá. „Občas se snaží až moc,“ řekl trenér Jeff Blashill, který chápe, jak moc se mladík chce dostat do základu.



Během dosavadních tří přípravných bitev na nový ročník NHL devatenáctiletý forvard zatím neskóroval. Připsal si jen jednu nahrávku proti Chicagu, v utkáních proti NY Islanders a Pittsburghu byl úplně bez bodu. Když připočtete ještě to, že gól předtím nedal ani ve čtyřech zápasech prestižního nováčkovského turnaje v Traverse City, není to na myšlení teenagera nic příjemného.

„Zadina si musí uvědomit, že být tvůrcem hry v této lize je pořádně těžké,“ uklidňoval ho Blashill v rozhovoru pro mlive.com. „Když něco takového chcete dělat, musíte být buď superrychlý, nebo supervelký a silný. A on není ani jedno, takže je třeba, aby prostě jen dobře zvládal každé střídání,“ dodal.

Pardubický křídelník má za sebou jeden celý ročník v AHL v dresu Grand Rapids, v 59 zápasech základní části vstřelil 16 gólů a v pěti duelech play off přidal dva. To je podstatně méně než předtím v juniorce, takže i toto pomohlo. Proč? Zadina už je zvyklý, že ne pokaždé se podaří skórovat.

„Budu trpělivý, není to vždycky jen o gólech. Chci hrát hokej, bavit se a vyhrávat,“ řekl sám útočník, který vidí také nedostatky ve své hře. „Rád držím puk, ale občas ho musím poslat rychleji zpět,“ přiznal a dodal, že není sobecký typ.

Hodně se naučil během ročního působení v American Hockey League, například pochytil to, jak důležité je pro mladého hráče v zámoří sebevědomí. Nebo to, jak moc musí být psychicky obrněný. Hlavně ve chvíli, kdy byl na dražbě talentů zvolen jako šestý nejlepší.

Přesto není zaručeno, že si od října vybojuje pevné místo v sestavě Red Wings. Asi si ho trošku maloval už před rokem, ale v prvním týmu se nakonec zastavil jen na 9 utkání.

„Tak to v hokeji chodí, nikdo neměl do NHL snadnou cestu,“ řekl pro Detroit News. „Rok v AHL mi pomohl otevřít oči a lépe vidět, co všechno musím dělat lépe. Přes léto jsem pořádně makal a rozhodně jsem lepší hráč,“ myslí si.

Na čem prý stále musí mladý hráč pracovat je jeho hra v předbrankovém prostoru. Moc dobře se ví, že Zadina má pěkně tvrdou střelu a k tomu také výtečnou přihrávku, ale v současné NHL hodně gólů padá z dorážek.

„Zhruba 40%, musí se naučit pracovat v brankovišti a dávat ušmudlané góly. Na tom s ním stále pracujeme,“ popsal Blashill.

Stejně jako na defenzivní činnosti. Kdo chce být mezi nejlepšími, musí umět všechno. Ale není to samozřejmě pouze o kritice, v Detroitu moc dobře ví, jak velký klenot se v mladém Čechovi skrývá. A starají se o něj.

„Zvyká si, v AHL si vedl na svůj věk velmi dobře a všichni v týmu mi řekli, jak skvělý má přístup ke hře, a že má zájem se učit a zlepšovat. Díky tomu půjde nahoru, jeho vývoj jde dobrým směrem,“ řekl nový generální manažer Steve Yzerman.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud