15. března 2020 • 09:49

Virus za oceánem. NBA smeká před 19letým klukem, co Chára a McDavid?

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Noc ze soboty na neděli? Panečku, pro fanoušky hokeje a basketbalu nejlepší den v týdnu, splněný sen. Alespoň to tak bývalo... Hrál se zpravidla nejvyšší počet zápasů, dnes v noci se dle pevného harmonogramu mělo v akci představit 22 klubů z NHL a 18 v NBA. Kvůli pandemii koronaviru ale nepadla žádný gól ani koš, sportovní dění je dál ochromeno. Hvězdy obou soutěží se omlouvají a děkují fanouškům, jiní přispívají na platy zaměstnanců v domácích arenách.



Jedno, zda válíte s oranžovým míčem nebo pukem, zda jste nováček, nebo berete miliony. Hráči NHL i NBA jsou ve vzácné shodě a mají za to, že vedení lig udělalo dobře, že rozjetý kolotoč zastavilo.

„Zdraví a bezpečí veřejnosti je prioritou číslo jedna v těchto těžkých časech. Jako hráč podporuju NHL a hráčskou asociaci NHLPA a jejich krok přerušit ligu, aby týmy i jejich fanoušci byli v bezpečí. My všichni už nedočkavě vyhlížíme den, kdy se k hokeji vrátíme a budeme ho moci hrát před plnou arenou. Věřím, že to bude brzy, zatím musíme být trpěliví,“ nechal se slyšet Connor McDavid.

Kapitán Edmontonu hrál brilantní ročník, s 97 body byl druhý v produktivitě za 110 body disponujícím parťákem Leonem Draisaitlem, společně táhli Oilers k teprve druhé účasti v play off za posledních čtrnáct let.

A takových „mikropříběhů“ bychom nalezli stovky. Po 70 odehraných utkáních vládne NHL Boston s Davidem Pastrňákem, který se 48 góly kraloval tabulce střelců. Jeho souboj o Maurice Richard Trophy s Alexanderem Ovečkin a Austonem Matthewsem bavil každého hokejového fanouška.

„Zprávy posledních dnů je obtížné zpracovat. A to nejen pro náš tým, náš personál, naše město a naše fanoušky,“ řekl Pastrňákův kapitán Zdeno Chára. „Jako hráči všichni milujeme možnost mezi sebou soupeřit a živit tak vášeň našich fanoušků. Ale chápeme, že tato výzva, před kterou stojí celý svět, je mnohem větší než sport. Proto plně respektujeme rozhodnutí NHL a přejeme všem dobré zdraví, dokud se nebudeme moci všichni zase sejít a oslavit hru, kterou tak milujeme.“

"Je to větší než hokej," myslí si kapitán Bostonu Zdeno Chára. "Je to větší než hokej," myslí si kapitán Bostonu Zdeno Chára.Foto Repro: NHL.com

„Snad jste všichni zdraví,“ zadoufal ve videu útočník Vegas Golden Knights Alec Martnez.

„Komunikace s našimi hráči probíhá jednoduše. Říkáme jim, aby do určité míry byli v karanténě. Aby omezili své cestování, postarali se o sebe i své rodiny. To je v současné době nejdůležitější,“ hlásil v rozhovoru pro NHL.com prezident Los Angeles Kings Luc Robitaille, vítěz Stanley Cupu a majitel 1431 startů v NHL.

„Je to větší než hokej, větší než sport obecně. Zastavit NHL bylo jediné možné řešení, moc si přeju, aby se brzy vše vrátilo do normálu a my se mohli vrátit k tomu, co nám jde nejlépe. Hraní hokeje,“ přitakal GM Philadelphie Chuck Fletcher.

Šéfové NHL Gary Bettman a NBA Adam Silver jsou si také vědomi vážnosti situace, ale i přes přerušení doufají v uklidnění stavu a dohrání sezony. NBA byla v reakci na šíření koronaviru zastavena jako první z obou zámořských lig ve středu během rozehraného programu, kdy se odehrála jen čtyři utkání ze šesti, NHL ji následovala ve čtvrtek.

Signálem pro přerušení NBA byl pozitivní test na koronavirus u Rudyho Goberta. Následně se objevila stejná diagnóza i u jeho spoluhráče z Utahu Donovana Mitchella. Týmy, které byly soupeři Jazz za posledních deset dnů, by měly zůstat v karanténě. Od 2. března hrál Utah s Clevelandem, New Yorkem, Bostonem, Detroitem a Torontem.

V neděli dopoledne bylo dle zámořských médií onemocnění COVID-19 zjištěno také u Christiana Wooda z Detroitu. Vedení Pistons jméno neuvedlo, pouze informovalo o tom, že hráč je v karanténě a neprojevují se na něm vážné příznaky nemoci.

Hvězdy NBA i NHL posílají miliony

A právě francouzský pivot Utahu Gobert, který o šíření koronaviru vtipkoval a ochmatával mikrofony novinářů, načež byl na nemoc sám pozitivně testován, se kaje. „Od chvíle, co jsem se dozvěděl svou diagnózu, jsem prošel mnoha emocemi. Hlavně strachem, úzkostí a studem,“ napsal na svůj oficiální Instagram Gobert a rozhodl se věnovat půl milionu dolarů (11,7 milionu korun) pracovníkům Vivind Smart Home Areny, domácího stadionu Utah Jazz, a službám spojeným s bojem proti koronaviru ve státě Utah i rodné Francii.

Rudy Gobert si sype popel na hlavu za to, jak bezohledně se choval ohledně koronaviru Rudy Gobert si sype popel na hlavu za to, jak bezohledně se choval ohledně koronaviruFoto koláž iSport.cz

K podobnému gestu se v sobotu uchýlil i brankář Floridy Sergej Bobrovskij, který poslal lidem zajišťujícím chod BB&T Center 100 tisíc dolarů (2,37 milionu korun).

Ale zpět ke zřejmě nejméně oblíbenému sportovci současnosti Gobertovi. „Především se chci veřejně omluvit lidem, které jsem ohrozil. V té době jsem neměl tušení, že jsem nakažený, ale choval jsem se bezohledně a pro to neexistuje žádná omluva. Doufám, že můj příběh bude varováním pro všechny, a že to lidé budou brát vážně. Jsem ve skvělé péči a vyléčím se. Děkuji všem za podporu a vyzývám všechny, aby podnikli veškeré kroky k tomu, aby zůstali v bezpečí a zdraví.“

Pozadu nezůstala ani poslední jednička draftu Zion Williamson, který bude celý měsíc platit zaměstnance New Orleans Pelicans ze svého. „Moje maminka na mě vždy tlačila, abych respektoval ostatní a snažil se být vděčný za to, co mám. Tohle je to nejmenší, jak můžu pomoci, spousta lidí v New Orleans se ještě ani nestihla zotavit z následků hurikánu Katrina. Proto budu platit zaměstnance Smoothie King Center příštích 30 dnů,“ slíbil 19letý talent, který se stal v průběhu sezony prvním nováčkem, který v deseti po sobě jdoucích utkáních nastřílel 20 a více bodů.

A přidávají se i další hvězdy. Clevelandský Kevin Love, Blake Griffin z Detroitu, Cody Zeller z Charlotte i aktuálně nejužitečnější hráč NBA Giannis Antetokounmpo. „Je to jednoduše větší než basketbal,„ napsala na Instagram hvězda Milwaukee Bucks.

Kubalík o třicetigólové sezoně i Chicagu. Jak bere přerušení NHL kvůli viru?
Video se připravuje ...

Nathan Gerbe a Zdeno Chára se naposledy potkali v úterý
Nathan Gerbe a Zdeno Chára se naposledy potkali v úterý

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud