Jan Barák
5. srpna 2020 • 11:11

Fiasko Rangers. Chytil selhal, rozhodla i chyba s holí. S Králem už se loučí

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po takřka pětiměsíční pauze odbruslili hokejisté New York Rangers 180 minut a... Konec, další nepřidají, mají padla. Carolina je ve všech třech utkáních přehrála, postup stvrdila v noci po výhře 4:1 a postoupila z předkola do čtvrtfinále Východní konference. Filip Chytil odmítl sérii v obrovské šanci zdramatizovat a na sociálních sítích už svým životem žije palčivá otázka: Šlo o poslední vystoupení Henrika Lundqvista v manhattanském klubu?



Na kostce ve Scotiabank Areně v Torontu sice svítil po první periodě vyrovnaný stav 1:1, postarali se o něj Chris Kreider a Teuvo Teräväinen, ale Rangers si lebedili. Šlapali, byli lepším týmem. Jamese Reimera, který naskočil za Petra Mrázka, jenž v předchozích dvou utkáních kryl 47 z 50 střel, zasypali 14 ranami.

„Poprvé jsme hráli skutečný hokej, zase jsme se profilovali jako Rangers,“ poznamenal k úvodní dvacetiminutovce autor úvodní branky Kreider. Úsměv na jeho tváři ale absentoval, rozhovor probíhal po utkání na tiskovce a americký forvard už věděl, že se svou partou selhal.

Po dvou letech, kdy play off slavný klub Original Six neudělal, si představoval jistě delší štaci. „Jsem úplně prázdný, víc vám k tomu neřeknu,“ utrhl se na novináře Mika Zibanejad, kterých v základní části vytěžil z 57 utkání fantastických 75 bodů, Carolina ho ale udržela jen na jedné brance a asistenci. Stejný bodový výčet najdeme i u Artěmije Panarina (32+63 v základní části).

Třetí třetinu ovládl soupeř. Martin Nečas, který si připsal v úvodním duelu vítěznou trefu, asistoval u gólu na 2:1. Přihrál z rohu kluziště na modrou čáru Bradymu Skjeiovi, jehož střelu tečoval Warren Foegele. Po individuální akci přidal třetí branku Sebastian Aho a v poslední minutě i zpečetil výhru při power play Rangers.

Kdo ví, co by se dělo, kdyby na konci druhé periody Filip Chytil zamířil lépe. Puk po jeho obrovské šanci zastavil tygřím skokem a nastavenou vyrážečkou Reimer. Do druhého klaksonu chybělo 119 vteřin. Gól do šatny, infuze sebevědomí. Však to znáte, ale nestalo se.

„V takové situaci jen skočíte, natáhnete ruku s hokejkou a doufáte, že vás puk trefí. Měl jsem štěstí,“ řekl Reimer, který kryl 37 střel a stal se první hvězdou zápasu. „Reim byl fenomenální, udržel nás v utkání. Díky tomuto zákroku jsme se probrali,“ smekl před svým maskovaným mužem Rod Brind'Amour.

Carolina vyhrála sérii 3:0, Aho pobral senzačních osm bodů (3+5), a její soupeř pro čtvrtfinále vzejde ze čtveřice Boston, Philadelphia, Tampa a Washington, kteří aktuálně šturmují mezi sebou o nasazení. Canes vyzvou tým na třetí či čtvrté pozici. Vloni došli senzačně až do konferenčního finále.

Hokejisté Caroliny porazili New York Rangers 4:1, sérii uzavřeli 3:0 na zápasy a postoupili do 1. kola play off NHL.Foto profimedia.cz

„Bolí to, a moc! Všichni jsme obrovsky zklamaní tím, co jsme předvedli. Přijeli jsme do Toronta a věřili, že jsme na startu něčeho velkého. Mojí optikou jsme odehráli dvě dobré třetiny z devíti, obě až v posledním duelu, to je ostuda. Není to nic, co jsme si představovali, a na co bychom mohli být hrdí. Ale jedno je jisté, postoupil lepší tým,“ těžce ze sebe soukal slova kouč Rangers David Quinn a vyjádřil se i k úvodní inkasované brance, hodně kuriózní.

Obránce Marc Staal přišel o hůl a během 65 vteřin mu nikdo z útočníků na ledě nepodal náhradní, jak je v NHL běžnou rutinou. Teräväinen situace využil a vyrovnal na 1:1. „Byla to obrovská chyba, nechápu to. Někdo měl Marcovi okamžitě podat hokejku, nestalo se, a oni z ničeho vyrovnali na 1:1. Pracně vydřený náskok jsme hodili do koše,“ lamentoval Quinn.

VIDEO: Podívejte se na vyrovnávací gól Hurricanes

Sázka na Šesťorkina s Georgievem

Na střídačce v tu chvíli nevěřícně zakroutil hlavou i Henrik Lundqvist, Quinn pro třetí bitvu upřednostnil ne úplně zdravého Igora Šesťorkina. 24letý Rus při svém debutu v play off předvedl 27 zákroků a přerušil úžasnou Lundqvistovu sérii 129 utkání v nadstavbě v řadě. A co víc, možná i uzavřel jeho éru na Manhattanu.

„Zasloužil bys něco lepšího, Hanku.“

„Milujeme tě a děkujeme za úžasných 15 let!“

„To, že jsi nemohl s Rangers vyhrát Stanley Cup, mě bude pronásledovat do konce mých dnů.“

To jest jen zlomek toho, co bezprostředně po utkání zaplavilo Twitter. Fanoušci mají jasno, švédský mistr světa, olympijský vítěz a držitel jedné Vezina Trophy v Rangers skončí. Rozšířit svých 887 startů v základní části už nebude moci.

Klub prý vsadí na Šesťorkina a Alexandara Georgieva, kteří společnými silami několikrát umístili Krále Henrika v základní části na tribunu. Tento scénář navrhl už během třetí třetiny na Twitteru uznávaný novinář z NY Post Larry Brooks. „Zase se pro nás obětoval a my ho zase nechali ve štychu. Je mi to moc líto, zasloužil si od nás mnohem víc,“ sypal si popel na hlavu Kreider. I z jeho slov se dalo vycítit, že pokračování oblíbeného spoluhráče moc nepředpokládá.

Ikonický Henrik Lundqvist na střídačce Rangers. Je jeho éra na Manhattanu u konce? Ikonický Henrik Lundqvist na střídačce Rangers. Je jeho éra na Manhattanu u konce?Foto Profimedia.cz

Ale bude to skutečně tak snadné? Lundqvist, jehož maximem s Rangers je finále Stanley Cupu z roku 2014 proti Los Angeles (1:4), má ještě rok platnou smlouvu, v ní je navíc zakotvena klauzule o nevyměnitelnosti. Rangers mají dvě možnosti, buď ho vyplatit, nebo ho přimět, aby se klauzule zřekl.

Otázkou ale je, který z klubů by byl ochotný 38letému rodáku z Åre platit ještě rok 8,5 milionu dolarů. Pro zajímavost Šesťorkin a Georgiev dohromady zatěžují rozpočet Rangers jen necelými dvěma miliony dolarů (925 000 + 792 500 dolarů). V zámoří si myslí, že by novou Lundqvistovou štací mohli být třeba Devils.

Jezdce čeká zajímavý konec léta, to je jisté. Možná si pachuť z hořkého play off spraví už na draftu 10. srpna, kde budou mít 12.5 % šanci volit jako první. A že by sáhli po Alexisi Lafreniérovi, asi netřeba dodávat.

Góly

Domácí: 20:12. Kreider

Hosté: 23:18. T. Teräväinen, 45:07. Foegele, 50:26. Aho, 59:29. Aho

Sestavy

Domácí: Šesťorkin (H. Lundqvist) – Br. Smith, Trouba, R. Lindgren, Fox, M. Staal (A), DeAngelo – Bučněvič, Zibanejad (A), Panarin – Kreider (A), R. Strome, Kakko – Chytil, B. Howden, Lemieux – Di Giuseppe, McKegg, J. Gauthier.

Hosté: Reimer (Mrázek) – Slavin (A), Vatanen, Skjei, Edmundson, Gardiner, H. Fleury – Svečnikov, Aho, T. Teräväinen – Niederreiter, Trocheck, Nečas – Foegele, J. Staal (C), Williams – B. McGinn, Geekie, Martinook (A).

Rozhodčí

McCauley, L'Ecuyer – Nansen, MacPherson

Stadion

Scotiabank Arena, Toronto

Sebastian Aho zničil Rangers osmi body (3+5) ve třech utkáních předkola play off NHL.
Sebastian Aho zničil Rangers osmi body (3+5) ve třech utkáních předkola play off NHL.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud