21. srpna 2020 • 06:30

Ovečkin i Vrána mají po sezoně, po obřím kolapsu končí i Calgary

Autor: iSport.cz, jab, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | David Rittich vydržel v brance Calgary ve svém premiérovém startu v play off NHL necelou třetinu. Inkasoval tři branky z devíti střel, jednou ho překonal i Radek Faksa. Český útočník skóroval v letošní vyřazovací části poprvé a gólem pomohl Dallasu k výhře 7:3, kterou uzavřel sérii v poměru 4:2 a postoupil do semifinále Západní konference. Stars přitom po sedmi minutách prohrávali 0:3. New York Islanders vyřadil Washington, když po výhře 4:0 ovládl sérii 4:1 na zápasy a po roce je opět v semifinále Východní konference.



Rittich nahradil v brance Cama Talbota na začátku druhé třetiny poté, kdy Dallas dvěma rychlými trefami vyrovnal z 1:3 na 3:3. Po dvou minutách pobytu na ledě ale překonal českého gólmana v přesilové hře z dorážky Faksa. Calgary si hned vzalo oddechový čas, ale z další dorážky zvýšil Joe Pavelski a střelou nad lapačku zkompletoval hattrick hrdina zápasu Denis Gurjanov. Stars v třetině snů otočili nepříznivý vývoj pěti góly.

Rittich už zůstal od třetí třetiny opět na lavičce a do branky se vrátil Talbot, který inkasoval ještě jednou z hole Gurjanova. Ruský útočník ke čtyřem gólům přidal i asistenci, dalším strůjcem obratu byl obránce Miro Heiskanen, který si připsal čtyři body (1+3).

VIDEO: Podívejte na senzační obrat Dallasu v sestřihu

S Washingtonem vyhrál Stanley Cup, teď ho vyřadil

Islanders se ujali vedení v 11. minutě, přesilovou hru využil Anthony Beauvillier. Stejný hráč v polovině zápasu zvýšil, když zakončil rychlý protiútok bekhendem pod horní tyč. Nick Leddy a Josh Bailey přidali zbývající dva góly v závěru při power play Washingtonu. Semjon Varlamov, jehož Capitals draftovali, si proti svému bývalému klubu připsal 21 zásahů a čisté konto.

Z postupu se na střídačce Islanders radoval trenér Barry Trotz, který před dvěma lety dovedl Washington k zisku Stanleyova poháru. Klub mu poté odmítl zvýšit plat, proto odešel do New Yorku, s Islanders loni vyřadil v úvodním kole Pittsburgh 4:0 a teď si vyšlápl na dalšího favorita.

"Byl jsem trochu rozpolcený, protože mám na tuhle partu hodně krásných vzpomínek. V mé mysli budou pořád šampiony. Teď už ale pracuji pro někoho jiného a chtěl jsem je porazit, protože jsem soutěživý. Nikdy nechcete prohrát," řekl Trotz, pod jehož taktovkou se Islanders vypracovali v jeden z nejlépe bránících týmů soutěže. I v sérii s Washingtonem inkasovali pouze osm branek v pěti duelech.

Washington minule otočil stav z 0:2 na konečných 3:2 a získal první bod. Více však sérii nezdramatizoval. "Odehráli vynikající zápas. Sérii nás stály chyby v prvních zápasech. Zkoušeli jsme se do ní vrátit, ale bylo to náročné. Teď už s tím nic neuděláme, musíme jít dál," uvedl lídr týmu Alexandr Ovečkin. "Náš tým nebyl mentálně ani fyzicky na takové úrovni, aby vydržel praktikovat svou hru delší čas. Dokázali jsme to jen jeden zápas a to je neomluvitelné. Proč tomu tak bylo, si ještě musíme vyhodnotit," dodal trenér Todd Reirden.

Washington skončil od zisku Stanleyova poháru v následujících dvou sezonách už v prvním kole. Chyběly mu i příspěvky Jakuba Vrány, který bodoval v play off NHL naposledy před dvěma lety ve finále s Vegas. Už loni vyšel naprázdno v sedmizápasové sérii s Carolinou, stejně dopadl i tento rok. Neprosadil se ani ve třech utkáních ve skupině o nasazení, v sérii s Islanders si navíc připsal ve statistice +/- šest záporných bodů. Český útočník byl přitom před přerušením základní části pátým nejproduktivnějším hráčem týmu (25+27).

Islanders se v dalším kole střetnou s Philadelphií, nebo Bostonem. Dallas vyzve Colorado.

VIDEO: Vítězný gól vstřelil už v 11. minutě Anthony Beauvillier

1. kolo play off NHL:

Východní konference (Toronto) - 5. zápas:

Washington - NY Islanders 0:4 (0:1, 0:1, 0:2)
Branky: 11. a 30. Beauvillier, 58. Leddy, 59. Josh Bailey. Střely na branku: 21:17. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Beauvillier, 2. Varlamov, 3. Josh Bailey (všichni NY Islanders). Konečný stav série: 1:4.

Západní konference (Edmonton) - 6. zápas:

Calgary - Dallas 3:7 (3:1, 0:5, 0:1)
Branky:
4. Mangiapane, 6. J. Gaudreau, 7. Andersson - 21., 24., 36. a 50. Gurjanov, 10. Heiskanen, 26. Faksa, 28. Pavelski. David Rittich za Calgary odchytal ve druhé třetině 16:35 minut a inkasoval 3 branky z 9 střel. Střely na branku: 41:24. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Gurjanov, 2. Heiskanen, 3. Pavelski (všichni Dallas). Konečný stav série: 2:4.

Góly

Domácí:

Hosté: 10:19. Beauvillier, 29:33. Beauvillier, 57:47. Leddy, 58:31. Jo. Bailey

Sestavy

Domácí: Holtby (Vaněček) – Carlson (A), Dillon, Jensen, Orlov, Gudas, Siegenthaler – T. Wilson, Kuzněcov, Ovečkin (C) – Oshie, Eller, J. Vrána – Kovalčuk, Bäckström (A), Pánik – Hathaway, Dowd, Hagelin.

Hosté: Varlamov (Greiss) – Pulock, Pelech, Mayfield, D. Toews, A. Greene, Leddy – Eberle, Barzal, Lee (C) – Jo. Bailey (A), B. Nelson (A), Beauvillier – Dal Colle, Pageau, Johnston – Komarov, Cizikas, M. Martin.

Rozhodčí

L'Ecuyer, McCauley – MacPherson, Nansen

Stadion

Scotiabank Arena, Toronto, ON

Góly

Domácí: 03:42. Mangiapane, 05:38. J. Gaudreau, 06:34. R. Andersson

Hosté: 09:36. Heiskanen, 20:59. Gurjanov, 23:25. Gurjanov, 25:47. Faksa, 27:22. Pavelski, 35:30. Gurjanov, 49:02. Gurjanov

Sestavy

Domácí: Talbot (24.–41. Rittich (A)) – Brodie, Giordano (C), R. Andersson, Hanifin, E. Gustafsson, Forbort – J. Gaudreau, Monahan (A), Rieder – E. Lindholm, Backlund (A), Mangiapane – Dubé, S. Bennett, Lucic – B. Robinson, D. Ryan, Jankowski.

Hosté: Chudobin (Oettinger) – J. Klingberg, Lindell (A), Heiskanen, Oleksiak, Fedun, Sekera – Radulov, Seguin (A), Ja. Benn (C) – Gurjanov, Pavelski, Kiviranta – Perry, Dickinson, Hintz – Comeau, Faksa, Cogliano.

Rozhodčí

Sutherland, Luxmore – Murray, Sericolo

Stadion

Roger Place, Edmonton

Dallas prohrával v průběhu první třetiny už 0:3, skóre ale sedmi góly neuvěřitelně otočil a postoupil do 2. kola Stanley Cupu.
Dallas prohrával v průběhu první třetiny už 0:3, skóre ale sedmi góly neuvěřitelně otočil a postoupil do 2. kola Stanley Cupu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud