Pavel Ryšavý
8. října 2020 • 14:10

Příběhy draftu NHL: německé první kolo, telefon od kouče i znaková řeč

Vstoupit do diskuse
0
  • Co také přinesl draft? Německé první kolo, telefonát od kouče i znaková řečCo také přinesl draft? Německé první kolo, telefonát od kouče i znaková řečFOTO: Koláž iSport.cz

    První Čech přišel na řadu až ve druhém kole, na draftu se ale ještě předtím odehrálo hned několik zajímavých příběhů. Gólman Jaroslav Askarov se stal nejvýše vybraným ruským brankářem v historii, nikdo z hráčů tmavé pleti zase nebyl tažen dřív než celková dvojka Quinton Byfield. A dál?

  • Německé první kolo

    Lukáš Dostál vyrazil střelu německého útočníka Tima StützlehoFoto Michal Beránek / Sport

    Už je z toho tříletá tradice. Německý hokej produkuje jeden špičkový talent za druhým a od roku 2018 má zastoupení v 1. kole draftu. Před dvěma lety si St. Louis zamluvilo Dominika Bokka (25. místo). V minulém ročníku si Detroit vybral na šesté pozici obránce Moritze Seidera. A letos byla poprvé v historii v prvním kole vyřčena hned dvě německá jména. Tim Stützle na druhé pozici (Ottawa) a Lukas Reichel na sedmnácté (Chicago). Pro srovnání, za stejné období byli v prvním kole vybráni jen dva Češi – Filip Zadina a Martin Kaut.

  • Jednička mezi hráči tmavé pleti

    Dvojka Quinton Byfield patří KingsFoto Profimedia.cz

    Až do letošního roku byli nejvýše draftovanými hráči tmavé pleti Evander Kane a Seth Jones na čtvrtém místě. Útočník Quinton Byfield se musí sžít s tím, že teď budou oči afroamerické komunity v ledním hokeji upřeny hlavně na něj. Los Angeles Kings si ho totiž vybrali jako celkovou dvojku. „Je to působivé pro hráče tmavé pleti. Především poté, co se v naší společnosti a v naší hře v poslední době odehrává. Myslím, že pro něj je pozice nejvýše draftovaného hráče speciálním úspěchem,“ řekl Kane.

  • Ruský brankářský zázrak

    Do utkání proti Novosobirsku nemohl zasáhnout ani brankář Jaroslav AskarovFoto Profimedia.cz

    Gólman Jaroslav Askarov v osmnácti letech chytá KHL za Petrohrad, má obrovský talent. O tom se ví dlouho. Jeho akcie ale před draftem poklesly vinou nepovedených výkonů na juniorském MS. V některých predikcích se pohyboval až na konci prvního kola. Nakonec je z toho 11. příčka. Nikdo z ruských brankářů nebyl v minulosti vybrán dřív. Generální manažer Nashvillu David Poille vsadil na schopnosti rodáka z Omsku, v brankovišti Predators by měl nahradit Fina Pekku Rinneho, který pomalu vyklízí pole.

  • Oznámení ve znakové řeči

    Ozzy Wiesblatt (vlevo) a Owen Lalonde (vpravo) během utkání Memorial CupuFoto Profimedia.cz

    Ozzy Wiesblatt má další čtyři sourozence a jeho výchovu obstarala matka samoživitelka. Její nesmírnou lásku a péči teď moc hezkým gestem ocenili v San Jose, které si Wiesblatta vybralo na draftu z 31. místa. Šéf tamního skautingu Doug Wilson Jr. oznámil jméno nového člena organizace Sharks ve znakové řeči, aby mohla oslavovat i maminka Kim. Ta je totiž hluchá. „Znamenalo to pro ni strašně moc. Je to od San Jose krásné gesto. Máma na to nikdy nezapomene,“ popisoval emotivně rodinné rozpoložení Wiesblatt.

  • Brind’Amourova motivace

    Rod Brind'Amour na lavičce Caroliny HurricanesFoto Profimedia.cz

    Carolina vybírala na draftu na třináctém místě. První volba klubu padla na kanadského křídelníka Setha Jarvise. Ten, slavící společně s rodinou velký úspěch, byl hned po oznámení výběru překvapen číslem na zvonícím telefonu. Volal mu jeho nový kouč Rod Brind’Amour. „Jsme nadšení, že tě u nás můžeme přivítat,“ řekl a natočil kameru do rohu týmové šatny Hurricanes. Tam bylo připravené místo s Jarvisovou jmenovkou. „Místo je tu pro tebe připravené. Zasluž si ho,“ vybídl trenér talentovaného forvarda.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud