Pavel Bárta
25. listopadu 2020 • 17:14

První indián v NHL (†86): rodičům ho vzali, ukázal cestu příštím hvězdám

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V NHL se jen mihnul. V sezoně 1953/54 nastoupil k jedenácti utkáním za Chicago Blackhawks. Fred Sasakamoose zanechal stopy v kanadské juniorce WCJHL, sedm let hrál převážně v nižších soutěžích. Ale stal se legendou. Průkopníkem, který ukázal cestu dalším hráčům s domorodými kořeny. Jeden z prvních profi sportovců s indiánskou krví zemřel v úterý v kanadském Prince Albertu poté, co se nakazil koronavirem. Bylo mu 86 let.



Carey Price, TJ. Oshie, Micheal Ferland, Jordin Tootoo, ale taky Bryan Trottier, Reggie Leach, George Armstrong, Ted Nolan, Craig Berube, Sheldon Souray, Theo Fleury, Jonathan Cheechoo. Tihle všichni mají společné, že se proslavili v NHL a byli nebo jsou potomky původních obyvatel Kanady.

Největší hvězdy s indiánskou krví

George Armstrong

Reggie Leach

Bryan Trottier

Theo Fleury

Carey Price

TJ. Oshie

Trottier získal šestkrát Stanley Cup s New York Islanders a Pittsburghem. V NHL posbíral 1425 bodů, je členem Hockey Hall of Fame. Freda Sasakamoose nazval pionýrem, který v hokeji prolomil bariéry. „Sám si neuvědomoval, jak byl pro druhé inspirativní. Skromný, pokorný muž, který se hodně podobal Jeanu Beliveauovi, Gordiemu Howeovi a všem těm osobnostem, kterých si tolik vážíme,“ uvedl Trottier.

Někdejší výtečný střelec Reggie Leach dvakrát triumfoval s týmem Philadelphie a byl vyhlášen nejlepším hráčem play off 1976, kdy v 16 zápasech nasázel 19 branek. O Sasakamoosovi se doslechl poprvé ve svých šestnácti letech. „Patřil k hráčům, kterým jsem se chtěl vyrovnat. Kvůli původu a tomu, že přes všechna úskalí dosáhl svého cíle a hrál v NHL, což byl v 50. letech ohromný počin,“ prohlásil Leach.

V roce 1940 násilně odvezli tehdy šestiletého Freda Sasakamoose, jeho bratra a všechny další indiánské dětí z rezervace Ahtahkakoop Cree v Saskatchewanu do internátní školy v pět hodin vzdáleném St. Michaelu. Rodiče a starci v rezervaci zůstali. Šlo o vládou řízenou převýchovu a asimilaci původních obyvatel, kterou v zemi prováděli od konce 19. století až do roku 1996. V internátních zařízeních děti učili ovládat výrobní stroje, často tam však byly vystaveny šikaně, sexuálnímu zneužívání, trpěly osamělostí a steskem.

Sasakamoose odtud utíkal v hokeji. Bruslit začal už v rezervaci na jezeře Duck Lake. K hokeji ho v roce 1944 přivedl jeden z kněží na internátní škole, který přišel z hokejem poblázněného Montrealu. Se školním týmem vyhrál Sasakamoose dorostenecký šampionát, jako junior odešel na zkoušku do Moose Jaw Canucks. „Bylo tam sto třicet kluků, všechno běloši. Styděl jsem se, že jsem jiný,“ vzpomínal. Nicméně uspěl. A ve dvaceti si ho z juniorské WCJHL zavolali z Chicaga.

Freda Sasakamooseho vyznamenal Edmonton i Chicago
Freda Sasakamooseho vyznamenal Edmonton i Chicago

Za Blackhawks debutoval v NHL 20. listopadu 1953 proti Bostonu. Po dvou zápasech ho vrátili do juniorů, ale za tři měsíce se k týmu vrátil. Za Chicago nastoupil v Torontu. „Po rozbruslení za mnou přišel komentátor Foster Hewitt a ptal se, jak se vyslovuje moje jméno. Byla to obrovská věc. Indián s Indiánem na dresu,“ vracel se Sasakamoose.

V ročníku 1953/54 sehrál v NHL 11 zápasů. Na tu dobu slušná práce, když celá liga tehdy čítala jen šest týmů a pro hráče se v ní našlo dohromady nějakých 120 míst. Před další sezonou ho nastoupil Sasakamoose do kempu Blackhawks znovu, ale odtud ho poslali na farmu. Profesionálně však hrál v nižších soutěžích hokej ještě šest let.

Po skončení kariéry se vrátil ke své komunitě a věnoval se tam rozvoji sportu a zapojování jejích členů. Pořádal zápasy, turnaje, sportovní festivaly jako zimní a letní indiánské hry. Spolupracoval i s NHL a dalšími organizacemi, působil v nadacích podporujících původní obyvatele. Nikdy se nevzdal svého jazyka, kultury, názorů, ani způsobu života. O svých zkušenostech z internátní školy svědčil před kanadskou Komisí pro pravdu a usmíření.

V roce 2003 uvedli Sasakamoose do Síně slávy provincie Saskatchewan, na tamní univerzitě mu udělili čestný doktorát. Vyznamenali ho v Blackhawks i Edmonton Oilers, před dvěma lety dostal Řád Kanady. Měl čtyři děti a stovku vnoučat a pravnoučat.

Krátce před smrtí dokončil životopis. Dostal název „Říkejte mi Indiáne: Od traumatu na internátní škole k prvnímu domorodému hráči NHL“ a má vyjít v dubnu. Téměř až do konce žil Fred Sasakamoose v plné síle. Než ho porazil koronavirus, kterým se nakazil minulý týden. „Řekl mi jen, že je čas jít,“ líčil poslední chvíle jeho syn Neil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud