12. ledna 2021 • 18:40

Hvězda v bankrotu! Po Kaneovi jde banka, obří ztráty v gamblingu i žaloby

Autor: ros
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podobný příběh čas od času slýcháváte. Sportovec vydělá za kariéru obrovské peníze, ale nevydařenými investicemi se dostane na mizinu a navrch musí dokonce v důchodu splácet dluhy. Evander Kane stihl jít do minusu ještě během aktivního hraní, kanadská hvězda po nátlaku banky vyplnila formulář, kterým zažádala o osobní bankrot. Podle zámořských zdrojů by měl útočník San Jose Sharks dlužit v součtu víc než 26,8 milionu dolarů, což činí zhruba 613 milionů korun.



Nikdy se netajil tím, že si peníze umí užít. Kanadský útočník Evander Kane během několika posledních let sdílel na sociálních sítích fotky, na nichž drží v rukách paklíky bankovek, nebo s penězmi na zádech třeba klikuje. Teď podle všeho sranda (alespoň na chvíli) končí. Forvard Sharks sice před sezonou 2018/19 podepsal gigantický kontrakt na sedm let za sedm milionů dolarů (151 milionů korun) ročně, těsně před koncem roku 2020 však začaly na povrch vyplavávat první nejasnosti kolem jeho majetku.

O co jde? Banka z Arkansasu začala řešit (ne)splácení půjčky, kterou si údajně Kane v září roku 2018 sjednal. Dlužná částka se podle tvrzení instituce pohybuje zhruba ve výši 7,8 milionů dolarů (168 milionů korun), dalších 500 tisíc dolarů (10 milionů korun) by měl 29letý útočník zaplatit na úrocích a 90 tisíc dolarů (2 miliony korun) ještěna poplatcích. Podmínky byly nastavené následovně: část peněz měl splácet klub z dlouhodobého kontraktu, další sumu měl posílat sám Kane.

Evander Kane se netajil tím, že si peníze umí užít. Teď však vyplnil formulář o osobní bankrot
Evander Kane se netajil tím, že si peníze umí užít. Teď však vyplnil formulář o osobní bankrot

První trhlinu dostala vzájemná komunikace v říjnu 2019, kdy přestal platit klub, během prosince stejného roku už neposlal splátku ani Kane. Po měsících nesplácení dlužná částka notně nabobtnala, na veřejnou výzvu banky navíc zareagovaly také další instituce. 

Kolem a kolem, Kane dluží celkem 26,8 milionu dolarů, což je částka převyšující 613 milionů korun.

Takovou sumu nepokryje ani celý hráčův kontrakt se Sharks, jenž bude běžet až do konce sezonu 2024/2025. Kane sice od zaměstnavatele vyinkasuje celkem 49 milionů dolarů, tedy v přepočtu více než miliardu korun, jedná se však o nezdaněný příjem. Zhruba 39,6 % platu musejí hokejisté v Kalifornii, kde klub sídlí, odvést na federální dani, dalších 13,3 % státu Kalifornie a 15 % navíc do záložního hráčského fondu NHL zvaného Escrow.

Podle The Athletic  došlo na zásadní zvrat. Útočník, který ve videu starém jen několik měsíců tvrdil, že dům nikdy neopustí bez 5 tisíc dolarů v hotovosti (107 tisíc korun), zažádal o osobní bankrot. Ten se uděluje v případě, že dlužník není schopen hradit své závazky, instituce mu zamrazí účty a ponechávají životní minimum na placení bydlení a jídla.

Formulář údajně obsahuje také další vysoké položky: 1,5 milionu dolarů (přes 32 milionů korun) ztráty v gambingu za minulý rok, sedm rodinných příslušníků, šest aktivních žalob, měsíční schodek okolo -91 tisíc dolarů (téměř dva miliony korun) a 1,88 milionu dolarů (přes 38 milionů korun) nákladů za soud po obvinění za ublížení na zdraví.

O Kaneovu správu financí se média zajímala už dřív. Traduje se, že v jednom z kasin v Las Vegas prohrál 500 tisíc dolarů, které nezaplatil. I když podání návrhu na bankrot obsahuje také aktiva ve výši 10,2 milionu dolarů (220 milionů korun) mezi něž patří i tři domy, je možné, že si Kane stejně v nadcházejícím ročníku NHL nezahraje. Pokud by za Sharks nenastoupil, klub by mu nemusel posílat plat. Organizace zatím o osudu útočníka mlčí stejně jako o důsledcích žaloby, kterou na ni podala arkansaská banka stejně jako na samotného hráče. 

San Jose Sharks Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud