3. března 2021 • 06:30

Palát dal vítězný gól Tampy, bodoval i Nečas. Zachova série skončila

Autor: iSport.cz, ČTK, apr
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový útočník Ondřej Palát vstřelil v NHL rozdílový gól Tampy Bay při výhře 2:0 v Dallasu a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. V dalších sedmi utkáních úterního programu bodoval z českých hráčů už jen Martin Nečas, který pomohl jednou přihrávkou k vítězství Caroliny 4:2 v Nashvillu. Bodová série Pavla Zachy skončila na čísle deset, protože vyšel naprázdno při prohře New Jersey 1:2 s New Yorkem Islanders.



Palát otevřel skóre v osmé minutě z přesilové hry a devátou trefou v sezoně se v tabulce českých střelců vyrovnal vedoucímu Davidu Pastrňákovi z Bostonu. Rodák z Frýdku-Místku se prosadil z pravého kruhu ranou bez přípravy k bližší tyči.

Palát při absenci Nikity Kučerova, který bude týmu scházet do konce sezony, povýšil do první přesilovkové formace a šance se zhostil skvěle. V početní převaze skóroval v tomto ročníku už šestkrát, nejvíce ze všech hráčů Tampy.

„Před sezonou jsem nevěděl, že zaujmu jeho místo, ale na střele z první v tréninku pracuju pořád,“ uvedl Palát, který potrestal faul soupeře už po deseti sekundách. „Vždy je skvělé, když vám klapne hned první přesilovka v zápase. Mohli jsme ale využít ještě další ve druhé a třetí třetině. Šancí jsme si v nich vypracovali dost,“ podotkl český útočník, který vstřelil Dallasu v repríze posledního finále Stanleyova poháru vítězný gól i před čtyřmi dny.

Pátou výhru Tampy v řadě pojistil Yanni Gourde při závěrečné hře Dallasu bez brankáře. Gólman Andrej Vasilevskij kryl 28 střel, připsal si třetí nulu v řadě a jeho neprůstřelnost už trvá 200 minut a 45 sekund. „Je vynikající. I když nemáme dobré pasáže, tak nám pomůže důležitými zákroky. Tentokrát vytáhl také několik klíčových zásahů. Chytal neskutečně. Je radost před ním hrát,“ řekl Palát.

Obhájci titulu vystřídali v čele Centrální divize Floridu, druhý finalista se ale trápí. Dallas s Radkem Faksou v sestavě vyhrál jen jedno z posledních deseti utkání a méně bodů v lize nasbíralo jen Buffalo. „Šancí jsme si ale dnes vypracovali dost. Pokud by chytal jakýkoli jiný gólman, tak branky dáme,“ pronesl trenér Dallasu Rick Bowness.

Nečas v předchozích dvou zápasech rozhodl o výhrách Caroliny v prodloužení a nájezdech a tentokrát připravil první gól utkání. Český Český centr vystihl při hře čtyři na čtyři úmysl obránce Nashvillu Romana Josiho, získal v útočné třetině puk a přihrávkou od levého mantinelu našel před brankou úplně volného Sebastiana Aha. Ten zblízka nezaváhal.

„Byl to od něj skvělý pas. Vím, jak uvažuje, a to nám hodně pomáhá. Je to úžasný hráč,“ rozplýval se Aho nad Nečasovým hokejovým umem. „Vyměňujeme si krátké přihrávky a jsme v pohybu, snažíme se uvolnit. Když mu pošlu puk, tak hledá cestu, jak mi ho vrátit. Stejně to platí i naopak. Je to jeden z těch důležitých detailů, kdy prostě svému spoluhráči věříte,“ dodal.

Hurricanes zvýšili až na 3:0, ale domácí duel ve třetí třetině dvěma góly zdramatizovali. Hosty uklidnil až Aho druhou trefou v zápase při power play soupeře

Zacha měl před utkáním nejdelší bodovou sérii ze všech hráčů v lize a připsal si během ní dvanáct bodů (4+8). Českého centra zastavili až Islanders a Zacha byl navíc na ledě u prvního gólu soupeře, který dal ve 42. minutě z protiútoku Oliver Wahlstrom. Náskok hostů zvýšil o chvíli později Anders Lee a Miles Wood jen v závěrečných sekundách utkání připravil o čisté konto Semjona Varlamova.

New York Rangers zdolali Buffalo 3:2 a poprvé od konce ledna se v jejich sestavě objevil Filip Chytil. Český útočník v úvodních šesti utkáních sezony nasbíral tři body (2+1), dalších čtrnáct zápasů ale poté vynechal se zraněním v horní části těla.

Pittsburgh porazil Phiadelphii 5:2 i bez kapitána Sidneyho Crosbyho, který nemohl nastoupit kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Dva góly vítězů dal Kasperi Kapanen a Tristan Jarry se blýskl čtyřiceti zásahy. Gólman Penguins nestačil jen na dvě střely Joela Farabeeho.

Trenér Dominique Ducharme si ve třetím utkání na lavičce Montrealu připsal první výhru, poté co jeho svěřenci zdolali Ottawu 3:1. Canadiens zastavili sérii pěti proher, během níž přišel o místo Claude Julien.

Pozice trenéra se v posledních dvou dnech probírala po pěti prohrách i v Columbusu. Před utkáním s Detroitem ale generální manažer klubu Jarmo Kekäläinen prohlásil, že John Tortorella má jeho plnou podporu. Blue Jackets zabrali a i díky třem gólům v prostřední třetině zvítězili 4:1.

Zápas v Columbusu sledoval poprvé v sezoně omezený počet diváků a v úterý se část kapacity haly mohla zaplnit i v New Jersey, New Yorku, Pittsburghu a Dallasu.

Góly

Domácí: 23:39. Kapanen, 28:41. Kapanen, 30:45. Rust, 52:08. Ceci, 56:06. Matheson

Hosté: 22:32. Farabee, 51:00. Farabee

Sestavy

Domácí: Jarry (DeSmith) – M. Pettersson, Letang (A), Matheson, Marino, Ceci, Friedman – Guentzel, Malkin (A), Rust (A) – B. Tanev, McCann, Kapanen – Aston-Reese, Blueger, Lafferty – Sceviour, Currie, Angello.

Hosté: Hart (Elliott) – Provorov, Gostisbehere, Sanheim, Braun, Hägg, P. Myers – J. van Riemsdyk, Couturier (A), Farabee – Giroux (C), K. Hayes, Patrick – Lindblom, Laughton, Voráček (A) – M. Raffl, Bunnaman, Konecny.

Rozhodčí

Rehman, St. Laurent – Tobias, Syvret

Stadion

PPG Paints Arena, Pittsburgh

Návštěva

2 800 diváků

Góly

Domácí: 07:44. Atkinson, 27:26. Riley Nash, 29:16. Roslovic, 37:37. Jenner

Hosté: 15:46. Mantha

Sestavy

Domácí: Korpisalo (Vehviläinen) – S. Jones, Werenski, D. Savard, G. Carlsson, Del Zotto, Gavrikov – Atkinson (A), Roslovic, Laine – Bjorkstrand, Riley Nash, Bemström – Stenlund, Texier, Domi – N. Foligno (C), Jenner (A), Robinson.

Hosté: J. Bernier (41. Greiss) – Hronek, DeKeyser, Merrill, M. Staal, Nemeth, Djoos – B. Ryan, Fabbri, Svečnikov – Mantha, Rasmussen, Bromé – Gagner, Naměstnikov, Zadina – Erne, Glendening (A), Helm.

Rozhodčí

Walsh, Chmielewski – Sericolo, MacPherson

Stadion

Nationwide Arena, Columbus

Návštěva

1 953 diváků

Góly

Domácí: 00:28. Bučněvič, 02:36. Lafreniere, 29:32. Kreider

Hosté: 00:55. S. Reinhart, 36:21. Rieder

Sestavy

Domácí: Šesťorkin (A. Georgijev) – Fox, R. Lindgren, Br. Smith, K'A. Miller, Hájek, J. Johnson – Bučněvič, Zibanejad (A), Lafreniere – Blackwell, R. Strome, Kreider (A) – J. Gauthier, Chytil, Rooney – Di Giuseppe, B. Howden, Lemieux.

Hosté: C. Hutton (J. Johansson) – C. Miller, Dahlin, Ristolainen (A), Bryson, Montour, Jokiharju – S. Reinhart, Eichel (C), Olofsson – Okposo (A), E. Staal, Hall – Cozens, Eakin, Rieder – Sheahan, Lazar, Skinner.

Rozhodčí

Kozari, Lee – Marquis, Nagy

Stadion

Madison Square Garden, New York

Návštěva

1 800 diváků

Góly

Domácí: 59:47. Wood

Hosté: 41:10. Wahlstrom, 47:51. Lee

Sestavy

Domácí: Dell (Blackwood) – Severson, T. Smith, P. K. Subban, D. Kulikov, Vatanen, Butcher – Palmieri (A), J. Hughes, A. Johnsson – N. Gusev, Zacha, Bratt – Wood, Zajac (A), Šarangovič – Bastian, M. McLeod, M. Malcev.

Hosté: Varlamov (I. Sorokin) – Pulock, Pelech, Mayfield, Leddy, Dobson, A. Greene – Eberle, Barzal, Lee (C) – Jo. Bailey (A), B. Nelson, Beauvillier – Wahlstrom, Pageau, Dal Colle – M. Martin, Cizikas, Clutterbuck (A).

Rozhodčí

Rooney, Peel – Knorr, Toomey

Stadion

Prudential Center, Newark

Návštěva

1 800 diváků

Góly

Domácí: 29:26. Gallagher, 31:30. Petry, 59:39. Toffoli

Hosté: 38:29. Zub

Sestavy

Domácí: Price (Allen) – Chiarot, S. Weber (C), Edmundson, Petry, Kulak, A. Romanov – Tatar, Danault, Gallagher (A) – Drouin, Suzuki, Toffoli – Lehkonen, Kotkaniemi, Armia – Byron (A), Evans, Perry.

Hosté: Daccord (Gustavsson) – Chabot (A), N. Zajcev, Reilly, Zub, Brännström, Gudbranson (A) – B. Tkachuk (A), Tierney, Co. Brown – N. Paul, White, Dadonov – Stützle, Norris, Batherson – Haley, Anisimov, Watson.

Rozhodčí

Chmielewski, Walsh – Sericolo, MacPherson

Stadion

Bell Centre, Montreal

Góly

Domácí: 05:19. Appleton, 19:57. Perreault, 25:04. Connor, 49:13. Stastny, 57:50. Wheeler

Hosté: 08:34. E. Pettersson, 39:55. J. T. Miller

Sestavy

Domácí: Brossoit (Hellebuyck) – Poolman, Morrissey (A), Pionk, Forbort, DeMelo, Beaulieu – Wheeler (C), Scheifele (A), Stastny – Ehlers, Dubois, Connor – Appleton, Lowry, Copp – Lewis, N. Thompson, Perreault.

Hosté: Holtby (Demko) – Schmidt, Edler (A), Hamonic, Q. Hughes, T. Myers, Jo. Benn – Virtanen, Horvat (C), Pearson – Boeser, E. Pettersson, J. T. Miller – Gaudette, B. Sutter (A), Höglander – MacEwen, Beagle, Roussel.

Rozhodčí

Joannette, Nicholson – Cherrey, Murchison

Stadion

Bell MTS Place, Winnipeg

Góly

Domácí: 46:00. Järnkrok, 48:17. Ekholm

Hosté: 12:36. Aho, 16:13. Trocheck, 24:48. Lorentz, 59:46. Aho

Sestavy

Domácí: Saros (21. Rinne) – Fabbro, Josi (C), A. Carrier, Ekholm (A), Benning, Harpur – Tolvanen, Mikael Granlund, F. Forsberg – Grimaldi, Duchene, Järnkrok – Arvidsson, Haula, Cousins – Olivier, Sissons, Jeannot.

Hosté: Reimer (Nedeljkovic) – D. Hamilton, Slavin (A), Pesce, Skjei, Bean, H. Fleury – B. McGinn, Aho, Niederreiter – Fast, Trocheck, Svečnikov – Nečas, J. Staal (C), Foegele – Martinook (A), Lorentz, Paquette.

Rozhodčí

South, Dwyer – Baker, Suchánek

Stadion

Bridgestone Arena, Nashville

Góly

Domácí:

Hosté: 07:29. Palát, 59:55. Gourde

Sestavy

Domácí: Chudobin (Oettinger) – J. Klingberg, Lindell (A), Heiskanen, Oleksiak, Pysyk, Hanley – Pavelski (A), Hintz, Ja. Benn (C) – Gurjanov, Dickinson, Robertson – Comeau, Faksa, Cogliano – Dowling, Kero, Caamano.

Hosté: Vasilevskij (McElhinney) – Rutta, Hedman, Černák, McDonagh (A), C. Foote, Sergačjov – T. Johnson, B. Point, Palát – Stamkos (C), Cirelli, Killorn (A) – Coleman, Gourde, Goodrow – Colton, M. Joseph, Maroon.

Rozhodčí

O´Rourke, L´Ecuyer – Racicot, Schrader

Stadion

American Airlines Center, Dallas

Návštěva

4 067 diváků

Kanadské bodování
Hráč Tým G A KB Z +/- TM S
1. Connor McDavid 33 72 105 56 21 20 200
2. Leon Draisaitl 31 53 84 56 26 24 167
3. Brad Marchand 29 40 69 53 27 46 143
4. Mitchell Marner 20 47 67 55 22 20 156
5. Auston Matthews 41 25 66 52 22 10 223
6. Mikko Rantanen 30 36 66 52 31 34 177
7. Patrick Kane 15 51 66 56 -5 14 187
8. Nathan MacKinnon 20 45 65 48 22 35 204
9. Mark Scheifele 21 42 63 56 -1 12 127
10. Sidney Crosby 24 38 62 55 10 26 159

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud