Jan Denemark
11. července 2021 • 14:21

Češi s více Stanley Cupy: borci z dynastií, tichá voda i ďábelská obrana

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Kteří čeští hráči opakovaně vyhráli Stanley Cup? Mezi deseti jmény nechybí legendární Jaromír Jágr s Dominikem Haškem, dokázali byste ale vyjmenovat všechny držitele dvou a více slavných pohárů i s týmy, v nichž slavili? Podívejte se kompletní přehled.

  • Borci z dynastií

    Jaroslav Pouzar – 1984, 1985, 1987 (Edmonton)
    Dominik Hašek – 2002, 2008 (Detroit)

    Málokdo by asi namítl, že Edmonton za dob Marka Messiera a Wayna Gretzkého nebyl nejsilnější hokejovou silou všech dob. Drtili všechny a všechno. Významnou měrou přispěl i Jaroslav Pouzar, jenž tak mohl hned třikrát popíjet šampaňské hned z trofeje. Dominik Hašek byl v Detroitu v roce 2002 v podobné situaci. Dostal se do prostředí, kde se nic jiného než naprostý úspěch nepřipouštělo. Tehdy Red Wings vládli a Dominátor jejich sílu jen umocnil. Druhý titul už ve finiši sledoval jen ze střídačky, na začátku play off o pozici jedničky přišel.

  • Pittsburská klika

    Jiří Hrdina  – 1989 (Calgary), 1991, 1992 (Pittsburgh)
    Jaromír Jágr –1991, 1992 (Pittsburgh)

    Dítě štěstěny. Tak lze hovořit o Jiřím Hrdinovi. V zámoří strávil pět ročníků, tři z nich zakončil se Stanley Cupem nad hlavou. Solidní úspěšnost. První triumf si připsal v barvách Calgary, aby se na počátku devadesátých let přesunul do kabiny Penguins a podal pomocnou ruku začínajícímu Jaromíru Jágrovi. Kromě toho, že mladíčkovi přinesl psychickou vzpruhu, donesl také již zmíněné štěstí, protože tým dvakrát za sebou ovládl ligu.

  • Ďábelská obrana

    Robert Holík
     –1995, 2000 (New Jersey)

    Patrik Eliáš – 2000, 2003 (New Jersey)

    Petr Sýkora – 2000 (New Jersey), 2009 (Pittsburgh)

    Zajímavé, jak se často ve vítězných a úspěšných celcích posledních let srocovali Češi. Příkladem toho je i angažmá Patrika Eliáše, Roberta Holíka a Petra Sýkory v sestavě New Jersey z počátku nového tisíciletí. Tehdy se v sestavě sešli jedinkrát společně. Holík navíc přidal jeden triumf z roku 1995, Eliáš v roce 2003. A třetí do party, Sýkora, si musel odskočit až do Crosbyho Pittsburghu, aby si v roce 2009 mohl na ruku navléct druhý prsten pro vítěze. Mezi Čechy je někdejší plzeňský útočník unikátem: finále hrál celkem šestkrát, v dresu tří týmů (ještě s Anaheimem v roce 2003).

  • Tichá voda

    Michal Rozsíval – 2013, 2015 (Chicago)

    Schválně, kdo si vzpomene, že mezi několikanásobnými ligovými šampióny se nachází i Michal Rozsíval? Muž s obdivuhodnou vůlí a oddaností hokeji si nejzářivější okamžiky vychutnal až na závěr kariéry. Když hrál za Rangers, platil za hvězdu týmu, ale v kabině Chicaga vedené Toewsem, Kanem a Hossou si naplno osvojil pozici defenzivní jistoty. Byl nesmírně platný, i díky jeho nezištnosti tahle parta v letech 2013 a 2015 porazila všechny.

  • Kluci od Blesků

    Ondřej Palát – 2020, 2021 (Tampa Bay)
    Jan Rutta – 2020, 2021 (Tampa Bay)

    NHL píše každou sezonu jedinečné osudy. Mnohdy ani hlavní protagonisté nemají dění ve svých rukou. Když se Jan Rutta v druhé sezoně v Chicagu soužil, přišel znenadání trejd do Tampy. Do solidně rozjeté Tampy, je třeba dodat. Po boku Ondřeje Paláta nejprve musel polknout hořkou pilulku po výprasku od Columbusu, aby v následných dvou ročnících získal pevné místo v sestavě a také dva poháry v řadě. Klobouk dolů, pánové!

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud