Pavel Bárta
24. srpna 2021 • 12:05

Zemřel Mr. Ranger Gilbert (†80). Zlomil si obratel, pak ale uchvátil New York

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden tým, přes čtyři stovky gólů a víc než tisíc bodů. Tuhle hranici pokořil Rod Gilbert dosud jako jediný hráč New York Rangers. Jezdcem zůstal navždy, na Manhattanu strávil všech 18 sezon kariéry v NHL. Jeho týmové rekordy odolávají dodnes, jako prvnímu hráči vyvěsili pod střechu  Madison Square Garden právě dres legendy s číslem sedm. Bývalý křídelní útočník a člen Hockey Hall of Fame přezdívaný „Mr. Ranger“ zemřel o víkendu ve věku 80 let.



Ve své éře patřil k nejzářivějším úkazům v lize. Ještě než však proniknul do NHL, prodělal Rod Gilbert vážné zranění páteře. Jen co se v roce 1960 dozvěděl, že si ho do New Yorku povolali coby pohotovostní rezervu, v posledním utkání sezony v juniorské soutěži najel na předmět hozený na led, vrazil hlavou do hrazení a zlomil si pátý obratel.

Úraz si vyžádal složitou operaci. Lékaři mu vzali kousek kosti z levé nohy, aby mohli spojit čtvrtý, pátý a šestý obratel. Gilbert se pak zaskvěl v play off 1962, dvěma trefami rozhodl čtvrté semifinále s Torontem. Kostní štěp se však v důsledku častých střetů uvolnil a nakonec rozpadl. Zkoušel hrát se speciálním krytem, ale špatně se s ním dýchalo. V lednu 1966 byl Gilbert nucen ukončit sezonu a podstoupit další zákrok. Ten mu zachránil kariéru. Po návratu si podmanil New York.

„Přišel jsem na to, že pokud nemilujete město, nebude měst milovat vás,“ řekl Gilbert v rozhovoru pro New York Times v březnu 1977. „Čtyři desetiletí poté, co hrál svůj poslední zápas, prochází arénou během utkání se stejným nadšením, s jakým brázdil led v 60. letech a na začátku sedmé dekády už coby člen slavného útočného tria GAG Line,“ napsal o něm stejný list před čtyřmi lety.

Rod Gilbert se narodil 1. července 1941 v Montrealu. Už v juniorech patřil ke špičce, v roce 1960 získal Memorial Cup s týmem Guelphu, dvakrát po sobě byl druhý v bodování OHA. Vzhledem k tomu, že Montreal Canadiens si v tehdejší době v podstatě drželi monopol na frankofonní Kanaďany, byl zázrak, že ho Rangers vůbec získali Rangers. Gilbert se navíc přimluvil, aby zkusili i jeho kamaráda z dětství Jeana Ratella. Zbytek je historie. V NHL je časem doplnil Vic Hadfield, vznikla úderka, která sypala góly každý zápas. Odtud název Goal-A-Game, zkráceně GAG Line.

Gilbert byl rychlý bruslař s nebezpečnou střelou. Soubojům se nevyhýbal, srážel se u mantinelů i před brankou. Pětkrát po sobě posbíral v základní části NHL aspoň 75 bodů, v ročníku 1971/72 nasypal 43 branek a připsal si 97 bodů. Útok s Ratellem a Hadfieldem se zapsal do dějin tím, že všichni jeho členové nastříleli 40 branek a vtěsnali se mezi nejlepších pět hráčů produktivity NHL.

V roce 1972 taky Rangers postoupili do finále Stanley Cupu. Bostonu podlehli v šesti zápasech. Nicméně znamenalo to jednu z pouhých dvou účastí Blueshirts v rozhodující sérii v období mezi jejich dvěma triumfy z let 1940 a 1994. Gilberta tehdy zvolili do prvního all-star týmu NHL, s parťáky z obávaného útoku se zúčastnil Série století proti sborné SSSR. Jiná možnost hrát za Kanadu se mu tehdy naskytnout nemohla a toužil po tom tak silně, že odmítal vábení z WHA, která tehdy NHL zdárně konkurovala. Zlákala i hvězdy jako Bobby Hull. Toho pak za jeho „zradu“ stavitelé týmu na Summit Series nepozvali. Gilbert měl příležitost obléknout dres s javorovým listem ještě jednou, a to po návratu Kanady na mistrovství světa v roce 1977. 

Legendární "GAG Line" New York Rangers, ve které dávali góly Rod Gilbert (vlevo), Jean Ratell a Vic Hadfield
Legendární "GAG Line" New York Rangers, ve které dávali góly Rod Gilbert (vlevo), Jean Ratell a Vic Hadfield

GM Rangers připadal v 36 letech starý

Jedinou individuální trofejí, kterou získal, byla v roce 1976 Bill Masterton Trophy za vytrvalost a oddanost hokeji. Osmkrát si však zahrál v Utkání hvězd NHL, k tomu vytvořil 20 klubových rekordů. Dodnes zůstává historicky nejlepším střelcem Rangers (406 gólů) i nejproduktivnějším hráčem (1021 bodů). V asistencích je druhý, v počtu sehraných utkání třetí (1065), z útočníků se mu však nikdo nevyrovná. Přestože se Gilbert v NHL nikdy nestal šampionem, jeho nejlepší chvíle přicházely v play off, kde si v 79 zápasech připsal 67 bodů (33+34).

Když v listopadu 1977 končil kariéru, byl druhým bodově nejplodnějším pravým křídlem v historii ligy za Gordiem Howem. Generálnímu manažerovi Johnu Fergusonovi připadal ve 36 letech moc starý. Jeho sedmička se však o dva roky později stala v klubu vůbec prvním nedotknutelným číslem. Nesměl se k ní vrátit ani slovutný Phil Esposito, který mezitím přišel po výměně z Bostonu do New Yorku za Ratella a beka Brada Parka. U čísla 77 zůstal i po Gilbertově odchodu do penze.

Zní to jako vzpomínky na hokejový středověk, nicméně mimořádnou postavou zůstal Rod Gilbert pro New York i v pozdějších letech. V různých rolích pracoval pro Rangers 32 sezon. Stal se velkým ambasadorem hokeje. Nehrál si hvězdu a díky své vstřícné povaze byl nesmírně oblíben nejen mezi hokejovými fanoušky. Vzhled filmové hvězdy a záliba v nočním životě zase přispěly k tomu, že jako celebrita zcela přirozeně zapadl do prostředí velkoměsta zvaného Big Apple.

„Rodův pozoruhodný talent a chuť do života zosobňovaly tohle město a oblíbili si ho hokejoví fanoušci i lidi mimo hokej. Když jsem byl mladým příznivcem Rangers, jedním z prvních jmen, o kterých jsem kdy slyšel, byl Rod Gilbert. Byla neuvěřitelná pocta ho poznat. Jeho vášeň a oddanost Rangers pro mě zůstanou zdrojem inspirace,“ uvedl současný generální manažer klubu Chris Drury.

„Byl to skrz naskrz Ranger. Ale nikdy nemluvil o tom, co dokázal. Když jsem jako mladík začínal, chodil za mnou do kabiny, aby mě povzbudil. S Rangers byl pořád srostlý. Povídali jsme si o různých věcech, až jsme se spřátelili. Vždycky se ke mně choval jako ke kamarádovi: ‚Chybíš mi, nemůžu se dočkat, až tě zase uvidím.‘ Je to smutné,“ reagoval bývalý obránce Brian Leetch.

Pocty a úspěchy

vítězství v Summit Series 1972
finále Stanley Cupu 1972
all stars NHL  1. tým 1972, 2. tým 1968
Bill Masterton trophy 1976

Nejproduktivnější hráči historie Rangers

(v prvním sloupci počet zápasů, ve druhém body)

Rod Gilbert    ú          1065    1021 (406+615)
Brian Leetch   o          1129    981 (240+741)
Jean Ratelle    ú          861      817 (336+481)
Andy Bathgate           ú          719      729 (272+457)
Mark Messier  ú          698      691 (250+441)

Nejvíc sezon v Rangers

18        Rod Gilbert
17        Brian Leetch
            Harry Howell
16        Jean Ratelle
            Ron Greschner

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud