Jan Denemark
24. května 2022 • 19:00

Tampa se rozjíždí k hattricku. Mít Vasilevského je nefér, smekla legenda

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako kdyby se s nimi už vinou předešlých mimořádných úspěchů tolik nepočítalo. Tampa se neobjevovala v titulcích v článcích o největších favoritech play off, skloňovala se jiná jména týmů. Nicméně šampión z posledních dvou sezon si výhrou ve druhém kole v nejkratším možném čase proti Floridě místo na hlavních stránkách novin znovu získal. „Kluci hrají s takovým zaujetím, jako kdyby nevyhráli dva Stanley Cupy,“ smál se trenér Jon Cooper.



V roce 2020 se v prázdné aréně radoval Steven Stamkos s pohárem nad hlavou poprvé, o rok později už s křikem diváků. Tampa se stala po Pittsburghu druhým celkem, který po zavedeních platových stropů dokázal obhájit nejcennější hokejovou trofej. Nyní se začíná stále silněji hovořit o zisku hattricku. O něčem, co se pokládalo v době nastavených platových mantinelů za zhola nemožné. Vždyť posledním týmem, kterému se něco takového podařilo, byly na počátku 80. let New York Islanders.

Co by to však bylo za nejlepší soutěž na světě, kdyby se velké milníky nepřepisovaly? Tampa, i nadále vedená Stamkosem, Nikitou Kučerovem, Ondřejem Palátem, Victorem Hedmanen a hlavně Andrejem Vasilevským ukazuje obrovskou touhu zapsat se navždy do dějin jako nejlepší celek všech dob. Už po předchozím triumfu se o partě ze státu Florida mluvilo v podobných superlativech, po třetím vítězném korálku v řadě by podobné názory jen zesílily.

„Kluci doslova blokovali střely svými obličeji, zuby a kotníky,“ skládal komplimenty kamarádům brankář Vasilevskij. Mimochodem, jasná hvězda celé série s Floridou. „Mít Vasilevského v brance, to je až neférová výhoda. Má nejlepší nohy, které sem kdy u gólmana viděl,“ smekl Denis Potvin, lídr již zmíněného týmu Islanders z 80. let. Důkazem budiž fakt, ruská jednička obdržela v celé sérii pouhé tři branky od celku, který v základní části střílel průměrně přes čtyři branky na zápas.

Dalším mužem, který zazářil (opět) byl Nikita Kučerov. „Byl skvělý. Jako už tolikrát,“ pochválil svěřence trenér Cooper. „Neuvěřitelné je, že je to typ hráče, který začne zářit jen proto, že chce. Je to game-changer,“ doplnil kouče obránce Michail Sergačev. Kučerov si ve čtyřech kláních připsal sedm bodů a vede (opět) týmovou produktivitu v momentech, kdy je to nejvíce důležité.

Výkony Lightning nahání hrůzu o to víc, že to byli právě Panthers, ke kterým se většina expertů, společně s Coloradem, přikláněla, coby k hlavním favoritům zisk stříbrné trofeje. Jenže Tampa je sfoukla jako svíčku. Čtyři zápasy a šmytec. Hotovo, vymalováno. Dohromady to dělá už 10 sérií v řadě bez porážky. „Ale dvanáct zní lépe,“ uculoval se po postupu pro The Athletic forvard Alex Killorn.

Z něj i z jeho parťáků cítíte obrovskou touhu zvítězit. Úplně hluché byly obavy o nasycenosti z předchozích úspěchů, nebo o únavě z předešlých dlouhých sezon. S ničím takovým na Kučerova a spol. nechoďte. „Jsou to poslední šampióni a nejlepší tým zhruba posledních pěti let, takže ví, co dělají. Ale měli navíc i větší touhu a vůli, než my,“ smutně shrnul důvody vypadnutí šéf střídačky Floridy Andrew Brunette. 

Obhájce nyní čeká pár dní odpočinku, než se ve finále konference postaví proti Carolině, nebo NY Rangers. Zatímco v právě skončené sérii byl soupeř možná mírně favorizován, v tomto případě je Tampa, i vinou neskutečně dominantních výkonů, jasným adeptem na postup do finále. Potřetí za poslední tři roky. Sen o hattricku tak nabírá jasných podob.

10

Tolik sérií v řadě už vyhrála Tampa v play off od roku 2020.

Počty tříbodových utkání v play off:

Wayne Gretzky 59
Mark Messier 30
Jarri Kurri 28
Denis Savard 21
Jaromír Jágr 20
Nikita Kučerov 19

Tampa Bay Lightning Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud