28. května 2022 • 06:44

SESTŘIH: Obrat v závěru. Colorado slaví postup do finále konference

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Colorada postoupili v play off NHL poprvé od roku 2002 do finále Západní konference. Na ledě St. Louis zvítězili 3:2 a sérii vyhráli 4:2. Páteční zápas rozhodl šest sekund před koncem základní hrací doby Darren Helm, který vstřelil první gól v letošním play off. Avalanche, za které plnil v sérii roli náhradního gólmana Pavel Francouz, se v semifinále Stanleyova poháru střetnou s Edmontonem.



Colorado bylo v utkání od začátku aktivnější a soupeře přestřílelo 39:20, přesto po první třetině prohrávalo. Skóre otevřel Justin Faulk trefou z mezikruží. Ve 26. minutě vyrovnal z dorážky J.T. Compher, ale o chvíli později udeřil z přečíslení dva na jednoho Jordan Kyrou. Avalanche zápas otočili v posledních deseti minutách. Compher využil střelou z pravého kruhu k bližší tyči přesilovou hru a Helm z opačné strany rozhodl.

„Měli jsme smůlu, že jsme prohrávali,“ řekl trenér Colorada Jared Bednar. „Opravdu se mi líbilo, jak jsme hráli. Dobře jim ale chytal gólman (Ville Husso) a těžko jsme se probíjeli k dorážkám. Nepříjemné také bylo, když po našem vyrovnání zase brzy vedli. Ale důležité bylo, že jsme se přes to přenesli. Na střídačce se kluci povzbuzovali, padala správná slova a na ledě dělali, co měli. A byli za to odměněni,“ těšilo kouče.

St. Louis mělo namále už v předchozím utkání, ve kterém otočilo stav z 0:3, vyrovnalo v poslední minutě při hře bez gólmana a zvítězilo v prodloužení. „Je tvrdé, jakým způsobem sérii ukončili. Ale kluci celou dobu bojovali,“ řekl trenér Blues Craig Berube, který mužstvo dovedl před třemi lety k zisku Stanleyova poháru. „Všichni cítíme, že máme dobrý tým a že jsme si nechali sérii utéct,“ doplnil útočník Brayden Schenn, který pamatuje triumf týmu v roce 2019.

Hokejisté Colorada i s náhradním brankářem Pavlem Francouzem slaví postup do finále konference
Hokejisté Colorada i s náhradním brankářem Pavlem Francouzem slaví postup do finále konference

St. Louis se muselo vypořádat v sérii s absencí brankářské jedničky Jordana Binningtona, jenž se zranil v úvodu třetího zápasu. A nepomohlo si domácím prostředí, kde prohrálo s Coloradem všechny tři zápasy.

„Měli jsme dnes šanci, abychom si vynutili sedmý duel. Celé utkání nás držel Huus (Husso), vytáhl několik skvělých zásahů. Uškodilo nám ale, že jsme začali ospale. S tím jsme měli doma problém celou sérii. Nehráli jsme od úvodu, jak by bylo potřeba, a ztížili si to. To, že jsme doma prohráli všechny zápasy, je opravdu zklamáním,“ řekl kapitán Blues Ryan O'Reilly.

V Coloradu si oddechli, že konečně prošli přes druhé kolo, ve kterém skončili pokaždé v posledních třech letech.

„Postoupili jsme mezi nejlepší čtyři týmy a hodně to pro nás znamená. Naše práce ještě neskončila, ale je skvělé, kam jsme se už dostali,“ uvedl útočník Nathan MacKinnon. „Měli jsme v sérii slabší chvilky, ale dnes jsme hráli skvěle celých šedesát minut. Klíčové zákroky předvedl Kemps (Darcy Kuemper), důležité góly dali Comph a Helmer. Přehrávali jsme je většinu času v sérii, dnes určitě taky, a zasloužili jsme si na konci jeden dobrý odraz,“ dodal.

Góly

Domácí: 19:00. Faulk, 29:34. Kyrou

Hosté: 25:19. Compher, 50:19. Compher, 59:54. Helm

Sestavy

Domácí: Husso (C. Lindgren) – Parayko, Leddy, Faulk, Scandella, Mikkola – Perron, O'Reilly (C), Saad – Tarasenko (A), Thomas, Bučněvič – Schenn (A), Barbašev, N. Walker – Bozak, Toropčenko, Kyrou.

Hosté: Kuemper (Francouz) – Makar, Toews, Manson, J. Johnson, E. Johnson, Byram – Lehkonen, MacKinnon (A), Landeskog (C) – Rantanen (A), Kadri, Ničuškin – Aube-Kubel, Compher, Newhook – L. O'Connor, Helm, Cogliano – Burakovsky.

Rozhodčí

O´Rourke, L´Ecuyer – Smith, Gibbons.

Stadion

Enterprise Center, St. Louis

Návštěva

18 096 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud