Patrik Czepiec
13. července 2022 • 06:45

Hvězdy NHL, co jdou s kůží na (volný) trh: Palát, Kadri i Voráčkovo dvojče

Vstoupit do diskuse
0
  • Velké hvězdy NHL míří na trh s volnými hráči. Kdo bude měnit klub?Velké hvězdy NHL míří na trh s volnými hráči. Kdo bude měnit klub?FOTO: Koláž iSport.cz

    Hodiny hlasitě odbíjejí, čas se krátí. Už ve středu v 18:00 středoevropského času rozrazí své brány trh s volnými hráči z NHL. Týmy mají několik posledních hodin k tomu, aby si pojistily své žolíky, kterým právě doběhly předchozí smlouvy. O pozornost hladových zájemců se hlásí nechránění hokejisté včetně nedávného finalisty Ondřeje Paláta. Buď chtějí vyzkoušet svou reálnou hodnotu, nebo je dosavadní chlebodárci nedokážou vměstnat do svých platových stropů. V článku iSport.cz se podívejte, jaké hvězdy se letos hlásí o nové angažmá.  

  • Johnny Gaudreau (Calgary Flames)

    V předminulé základní části zakončil se 49 body v 56 zápasech svou nejhorší sezonu, přestože šlo stále o solidní výkon. Jenže v nedávno skončeném ročníku osmadvacetiletý Američan podával svým šéfům v Calgary o dost silnější kafe. Vyšvihl se na 40 gólů a 75 asistencí, v lize neexistoval hráč, který by jej překonal v průměru vytvořených bodů za 60 minut hracího času (4,53).

    S tím se logicky pojí finanční nároky a na úderné levé křídlo by v kase Flames nemuselo zbýt dost prostředků. „Kdybych si nemyslel, že to může vyjít, směřoval bych pozornost jiným směrem,“ uklidnil fanoušky generální manažer Brad Treliving skrze Calgary Sun. Jenže zatím obě strany hledají shodu marně.

    Útočník Johnny Gaudreau bude v NHL jedním z nejžádanějších hráčů po otevření trhu s volnými hráčiFoto Reuters

  • Nazem Kadri (Colorado Avalanche)

    Obávaný střelec, ale zároveň tak trochu blázen. Kanadský centr si v nejlepší lize planety vytvořil pověst průšviháře s prořízlou pusou. Prožil mnoho turbulencí, ale po konci uplynulého ročníku, který byl zároveň jeho statisticky nejvyvedenějším, se jako první hráč libanonského původu radoval se Stanley Cupem nad hlavou.

    A chce za to tučnou odměnu. V zámoří se hovoří o více než osmi milionech dolarů, ani veleúspěšný lodivod Joe Sakic slevu nevyjednal. Kadri tak po třech sezonách u Avalanche směřuje za svou třetí ligovou štací, cenovka bude opravdu vysoká. Někdo by se na ní mohl šeredně spálit.

    Nazem Kadri se raduje s trofejí, nyní by chtěl oslavit i tučnou smlouvuFoto profimedia.cz

  • Claude Giroux (Florida Panthers)

    Na plážích floridského poloostrova se „Voráčkovo dvojče“ dlouho neohřálo. Velké plány na zisk stříbrné trofeje pohasly ve druhém kole proti Tampě, čtyřiatřicetiletý křídelník tak zřejmě po pouhých 28 startech uzavře svou kratičkou etapu v barvách Panthers.

    Co dál? Nabízí se stěhování do rodné vlasti. O služby Girouxe mají údajně zájem v Edmontonu. Ze hry není ani Ottawa, ale dlouholetý kapitán Flyers bude usilovat spíše o angažmá s reálnou šancí na Stanley Cup. Trápení prožíval dlouhá léta už ve Philadelphii.

    Útočník Claude Giroux si radost na Floridě neužíval dlouho, patrně zamíří o dům dálFoto Reuters

  • John Klingberg (Dallas Stars)

    O švédský stožár z defenzivy Stars panuje zájem od ledna tohoto roku. Tehdy totiž elitní obránce veřejně vyjádřil svou nespokojenost s tím, jak se k němu vedení Dallasu staví. „Ostatní kluci podepsali ještě před sezonou. Chtěl jsem to tak udělat taky, jenže nastalo ticho. Měl jsem jasno, že v Texasu zůstanu, protože jsem tu dospěl, vyrůstala tady má dcera,“ postěžoval si Klingberg oficiálním stránkám NHL.

    Teď už jeho rozvodu se Stars zřejmě nic nebrání. O odchodu dvojnásobného mistra světa se hlasitě spekulovalo už během uzávěrky přestupů, generální manažer Jim Nill nicméně lákavou nabídku neobdržel.

    Obránce John Klingberg dohrál sezonu v Dallasu, s přístupem týmu vůči jeho osobě spokojený nebylFoto Reuters

     

  • Patrice Bergeron (Boston Bruins)

    Byť se u kapitána Bostonu nabízí pouze dvě možnosti v otázce budoucnosti, i on se v létě stává volným hráčem. Člen Triple Gold Clubu těžce nesl vyřazení Bruins v sedmém zápase série play off NHL proti Carolině, spoluhráče objímal plný emocí. Šlo snad o Bergeronovo poslední vystoupení v kariéře? Konec je jedna ze zvažovaných možností.

    A druhá varianta? Že se brzy sedmatřicetiletý parťák Davida Pastrňáka domluví s Bruins na prodloužení smlouvy. V tom případě by v nové sezoně mohl zaútočit na famózní 1000. bod v NHL (na milník mu schází 18). Jiná alternativa úplně nepřipadá v úvahu. „Naznačil, že v brzké době se vyjádří, ale vše se jinak u něho vyvíjí správným směrem,“ uvedl v tomto týdnu generální manažer Don Sweeney.

    David Pastrňák (vlevo) strávil s Patricem Bergeronem celou svou dosavadní kariéru v NHLFoto Profimedia.cz

  • Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning)

    Žolík s velkým Ž. Ondřej Palát v předchozím play off znovu stál u klíčových momentů. I když to k zisku Stanleyova poháru tentokrát nestačilo, nasázel tři vítězné branky a v celkovém součtu všech vyřazovacích částí jich nastřádal už dvanáct. Nebylo divu, že ho Lightning chtěli společně s pracanty Janem Ruttou a Nickem Paulem podepsat.

    „Jsme v kontaktu. Vím, že všichni tři chtějí v Tampě zůstat a my bychom je rádi udrželi,“ ujišťoval generální manažer Bolts Julien BriseBois. Plán se mu podařilo naplnit pouze z 33 %, čeští hokejisté se vyhovujících kontraktů nedočkali. Palát s největší pravděpodobností premiérově změní působiště po deseti letech od vstupu do NHL.

    Radost českého útočníka Tampy Ondřeje Paláta po gólu v šestém finále Stanley Cupu proti ColoraduFoto ČTK / AP / David Zalubowski

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud