4. října 2022 • 07:49

Češi v přípravě NHL: Nečas zazářil s 2+2, skvělý Vaněček má první nulu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útočník Martin Nečas řídil v přípravném utkání před NHL dvěma góly a dvěma asistencemi kanonádu Caroliny 8:1 nad hokejisty Columbusu a stal se první hvězdou zápasu. Nejlepším hráčem byl v pondělních zápasech vyhlášen i brankář Vítek Vaněček, který kryl 24 střel Bostonu a dovedl New Jersey k vítězství 1:0. Za hosty nenastoupili David Pastrňák ani David Krejčí.



Z českých gólmanů zasáhl do hry ještě Pavel Francouz a 38 zásahy podpořil výhru Colorada 3:1 v Dallasu. Za výkon byl odměněn oceněním pro druhou hvězdu zápasu. Gól Dominika Kubalíka a asistence Filipa Zadiny nestačily Detroitu, který doma podlehl Pittsburghu 2:3.

Columbus hrající bez Jakuba Voráčka a Davida Jiříčka vedl trefou Jegora Činachova, ale ještě v první třetině otočili skóre Jesperi Kotkaniemi, Stefan Noesen a Derek Stepan. Nečas měl prsty ve všech třech gólech Caroliny v prostřední části. Český útočník zvýšil na 5:1 a po jeho přihrávkách skórovali Brent Burns a Brady Skjei. Ve třetí třetině ještě podtrhli výhru Stepan a v 58. minutě Nečas.

„Hrál dobře, to není nic překvapivého,“ komentoval trenér Caroliny Rod Brind'Amour Nečasův čtyřbodový večer. „Nevidím v jeho hře žádný rozdíl, vždy to v něm bylo. Je to ale pořád jen příprava, tak je potřeba, aby v tom pokračoval i v ostrých zápasech,“ doplnil.

Carolina vyhrála i čtvrtý zápas před startem základní části. „Celá příprava je dobrá. Máme spoustu výborných hráčů, že bychom mohli hrát se dvěma týmy. Každý maká a to je dobře,“ těšilo Nečase, který v posledních dvou zápasech nasbíral šest bodů (3+3).

Vaněček: tři starty a jen tři góly

Jediný gól v New Jersey vstřelil v 11. minutě Tomáš Tatar a jeho trefa domácím stačila, protože Vaněček byl neprůstřelný. „Neměl toho moc, ale chytil sólový únik a zachoval chladnou hlavu, když jsme špatně střídali a zapomněli na volného hráče. Soupeř měl i několik tečí a se vším si poradil. Když vás gólman takhle podrží, dává to týmu slušnou šanci vyhrát,“ řekl trenér Devils Lindy Ruff k Vaněčkovi.

Český brankář, který byl vyměněn v létě z Washingtonu, pustil ve třech startech jen tři góly z 55 střel. Dvěma pokusy jej v pondělí prověřil i Jakub Lauko, druhý český hráč v dresu Bostonu Tomáš Nosek si do statistik zapsal jen jednu ztrátu puku. V sestavě vítězů nenastoupil Ondřej Palát.

V Dallasu padly všechny góly ve třetí třetině. Colorado nasměroval k výhře dvěma trefami Artturi Lehkonen, o čisté konto připravil Francouze v 56. minutě Nils Lundkvist. Obhájce titulu, v jehož dresu hráli Martin Kaut s Lukášem Sedlákem, zpečetili vítězství trefou Evana Rodriguese do prázdné branky. Třetí útok domácích vedl Radek Faksa, který zaměstnal Francouze dvěma střelami.

Pittsburgh vedl v Detroitu po dvou třetinách 3:0 brankami Bryna Rusta, který potrestal vyloučení Jakuba Vrány, Joshe Archibalda a Jasona Zuckera. Poslední dvacetiminutovka ale patřila domácím. Vrána nejdříve trefil tyčku, ale o chvíli později snížil Kubalík z dorážky a připsal si v přípravě už třetí trefu. I s přispěním Zadinovy asistence zdramatizoval zápas v 58. minutě Dylan Larkin, ale skóre se už poté nezměnilo.

Toronto s Filipem Králem v obraně zvítězilo v Montrealu 5:1. Další zápasy se hrály bez české účasti. Nashville v generálce na start NHL porazil v Bernu domácí mužstvo 4:3 díky kapitánovi Romanu Josimu. Švýcarský bek proti svému mateřskému klubu zaznamenal dvě branky a přihrávku. Edmonton díky hattricku Dylana Hollowaye roznesl Vancouver 7:2 a Calgary s gólmanem Danielem Vladařem na střídačce porazilo Seattle 4:1.

New Jersey - Boston 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Branka: 11. Tatar. Brankář Vítek Vaněček odchytal za New Jersey celý zápas a z 24 střel neinkasoval.

Montreal - Toronto 1:5 (0:2, 0:1, 1:2)
Branky: 55. Drouin - 3. a 26. W. Nylander, 56. a 59. Kerfoot, 9. Aston-Reese.

Carolina - Columbus 8:1 (3:1, 3:0, 2:0)
Branky: 20. a 41. Stepan, 31. a 58. Nečas, 8. Kotkaniemi, 14. Noesen, 27. Burns (Nečas), 32. Skjei (Nečas) - 6. Činachov.

Detroit - Pittsburgh 2:3 (0:1, 0:2, 2:0)
Branky: 43. Kubalík, 58. Larkin (Zadina) - 13. Rust, 25. Archibald, 39. Zucker.

Dallas - Colorado 1:3 (0:0, 0:0, 1:3)
Branky: 56. Lundkvist - 41. a 53. Lehkonen, 60. Rodrigues. Brankář Pavel Francouz odchytal celý zápas, inkasoval jeden gól z 39 střel a úspěšnost zásahů měl 97,4 procenta.

Edmonton - Vancouver 7:2 (1:0, 3:2, 3:0)
Branky: 11., 33. a 58. Holloway, 59. a 59. Foegele, 32. Hyman, 39. Barrie - 25. Höglander, 34. Garland.

Calgary - Seattle 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)
Branky: 8. Ch. Tanev, 26. M. Stone, 36. Hanifin, 50. Coleman - 43. Beniers. 

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud