Miroslav Horák
25. listopadu 2022 • 15:55

Češi v NHL sešlápli plyn. Kubalík je teď třikrát lepší, povstal i Hronek

Autor: Miroslav Horák, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dobrá práce, pánové! Letmý i velmi podrobný vhled do dění v NHL přináší českým barvám bravurní vysvědčení. Deník Sport a web iSport.cz uspořádal inventuru výkonů našinců v první čtvrtině nového ročníku a výstup je zřejmý: Ofenzivní složka se ocitá na výstavní úrovni, prakticky všichni hráči, od nichž kluby očekávají tvorbu rozdílu ve výsledku, vykazují lepší čísla než loni touto dobou. Skokany roku jsou Dominik Kubalík a Martin Nečas.



Dvaatřicet týmů na mapě NHL, čili necelá stovka elitních útočníků, kteří musí stůj co stůj a večer co večer dokazovat své schopnosti a nárok na vysokou mzdu. Konkurence jako hrom. Tuzemští bojovnici se v ní prosazují. A náramně. Trio Pastrňák, Nečas, Kubalík náleží mezi třicítku nejproduktivnějších forvardů soutěže.

Jistě, bostonské eso je každoroční zárukou bodových hodů, pravidelný výlov gólů a finálních nahrávek už nemůže nikoho zarazit. Šestadvacetileté křídlo je nejschopnějším ofenzivním hráčem Východní konference, nedávno vstřelil svůj 250. gól v kariéře NHL a devátý ročník v elitní světové lize rozjel na 123 bodů.

Vede si lépe než před rokem, kdy ve stejné fázi vlastnil 19 bodů, nyní je už na kótě 30. Oproti loňsku zlepšil střeleckou úspěšnost o 4 procenta a k tomu je na devíti plusových bodech, z čehož má tým rovněž užitek. Co je pro Bruins i pro Pastu skvělé: dokáže si poradit jak v první, tak ve druhé formaci, což celá plejáda podobně špičkových borců nezvládne nebo k tomu nemá podobně kvalitní podpůrný servis od spoluhráčů. Ať už havířovský rodák řádí vedle Bergerona a Marchanda či kuje pikle s Krejčím a Zachou, výsledek snažení je podobný.

Lepší bilanci po úvodní čtvrtce Pastrňák vykazoval jen v ročníku 2019/20, kdy z 20 bitev vytřískal 16 tref a 31 bodů při úctyhodném zužitkování palby (28 %). Jak už bylo zmíněno, výnosnost práce čísla 88 je očekávaná a prakticky totožná jako v případě edmontonského dua McDavid – Draisaitl.

Což naopak není případ Martina Nečase. Z bývalého útočníka Brna je kometa a jedno z nejpříjemnějších překvapení celého zámořského podzimu. Po trápení v předcházející sezoně se v Carolině vyšvihl v nejvýkonnějšího člena týmu – osobní účet vůči loňskému vstupu zdvojnásobil a ohromně zefektivnil. K dispozici dostává o dvě minuty více času než před rokem, dravěji a zároveň častěji se dostává do koncovky (64 střel oproti 35), důvěru maximálně splácí. V druhé půlce listopadu už je na 58 procentech produkce celé minulé sezony, pokud udrží nastavené tempo, na konci vyúčtuje snových 94 bodů.

Ale teď pozor. Dominik Kubalík. Tenhle borec s nebývalým (na české poměry) střeleckým potenciálem uhranul experty 30 zásahy při své premiéře (2019/20), oceňovaný počin jej vynesl až mezi kandidáty na trofej pro zelenáče roku. Následující sezona byla o fous mírnější, při té minulé už padaly otazníky, kudy se DK vydá dál a čeho je vlastně schopen.

Přesun z Chicaga do Detroitu má parametry majstrštyku. Zatímco loni touto dobou Kubalík trpěl při sedmibodové bilanci (3+4), při porci 19 utkání je nyní na trojnásobku (9+12). Navíc z minus 10 se vyšplhal k pěti plusovým bodům a pozici druhého nejproduktivnějšího útočníka Red Wings, ačkoli časově je až pátý v pořadí. Přitom oproti loňsku dostává na place jen o pár vteřin prostoru víc. Dramatický nárůst zaznamenal ukazatel jeho výtěžku střelby (18 % oproti 7).

Mix vnitřního klidu a sebedůvěry, potřebný pro podávání konzistentně výrazných představení, si drží i Kubalíkův parťák Filip Hronek. Také k němu před rokem směřovaly výtky nadřízených, v hierarchii defenzivních hráčů klesl za novice Moritze Seidera. Rok se s rokem sešel a všechno je přesně naopak. Hronek je zpátky na vysoké vlně, diriguje obranu a směrem dopředu je velmi přínosný, třebaže jeho ice time v porovnání s loňským úvodem padl o více než minutu.

V hodnocení účasti na ledě je Hronek před Seiderem o neuvěřitelných 16 bodů, rovněž je o 4 góly a 3 nahrávky produktivnější. V produktivitě obránců celé NHL se vyšplhal na jedenáctou figuru.

A nakonec na skok do brankoviště. Vítek Vaněček devíti výhrami v řadě tvoří povstání Devils, které po 13 výhrách v řadě v noci na čtvrtek lehce uskříplo Toronto.

Vaněček zároveň využívá skvělého herního i psychologického nastavení týmu. Akvizice z Washingtonu obsadila pozici jedničky, s průměrem 2,14 gólu na utkání je v lize druhý nejlepší, úspěšnost zákroků oproti loňsku zvedla o necelá dvě procenta na cifru 91,7. Šestadvacetiletý brankář utěšeně stoupá mezi horké zboží.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud