30. listopadu 2022 • 10:40

ANALÝZA: Životní forma! Vejmelka patří mezi TOP pět gólmanů v NHL

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obrat jako z říše snů! Zatímco v uplynulém ročníku patřil Karel Vejmejka mezi nejhorší, tak v nynější sezoně zatím exceluje! Za dosavadní výkony patří mezi nejlepší pětku gólmanů NHL. Je suverénně nejužitečnějším hráčem Arizony Coyotes, jednoho z outsiderů celé ligy.



Především díky Karlu Vejmelkovi momentálně Kojoti z Arizony nebojují s Anaheimem o poslední příčku NHL, která na jaře přinese největší šanci získat jedničku draftu.

Většina hokejových fanoušků Vejmelkovy loňské výkony omlouvala nekvalitou týmu. O tom, že Arizona nepatří mezi špičku NHL, není sporu.

Pokud byste u gólmanů hodnotili počet vychytaných výher, úspěšnost zákroků nebo průměr obdržených gólů na zápas, zde pak skutečně promlouvá síla kádru.

To je důvod, proč v moderním hokeji používají analytici u gólmanů jinou statistiku. Ta není ovlivněna silou týmu: Chycené góly nad očekávání (‚Goals Saved Above Expected‘).

Co znamená? Jak se počítá?

Chycené góly nad očekávání je v současné době nejpoužívanější, nejefektivnější statistika gólmanů. Počítá všechny střely na brankáře, přičemž každá střela má svoji hodnotu (vyšší = nebezpečnější střela). Jestliže brankář se v této statistice nachází v pozitivních číslech, znamená to, že chytil více střel, než by se předpokládalo. Jestliže se ale nachází v mínusu, znamená to, že pustil za svá záda více puků, než by měl. Obrovskou výhodou této statistiky je to, že není ovlivněna silou týmu ani výkony spoluhráčů před daným brankářem. Bere v potaz pouze čistě gólmanské výkony.

V sezoně 2021/22 se Vejmelkovi nedařilo. Za svá záda pustil více než 19 puků oproti očekávání, což byl druhý nejhorší výsledek NHL. Hůře si vedl už jen Philipp Grubauer ze Seattle Kraken.

Aktuální ročník je ale úplně o něčem jiném!

Vejmelka doposud zasáhl do 14 utkání a chytil už více než 10 gólů nad očekávání, což je čtvrtý nejlepší výsledek mezi všemi brankáři celé NHL!

Pro Coyotes v nynějším ročníku prakticky sám zajistil více než pět bodů. Pokud by takovéto výkony podával po celý ročník, je téměř jasné, že by obdržel i nějaké body v hlasování o Vezinovu trofej.

Navíc by to byla i pro Arizonu fantastická zpráva. Coyotes se rozhodli během uplynulé sezony, kdy se českému gólmanovi nedařilo, prodloužit smlouvu s Vejmelkou do roku 2025 za necelé tři miliony dolarů ročně.

Mít totiž jednoho z top gólmanů, jednalo by se o jednu z nejvýhodnějších smluv v NHL.

Arizona Coyotes Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud