12. prosince 2022 • 14:25

Ovečkin pálí (hlavně) do prázdné a stíhá legendy. Viděl ukrajinskou vlajku

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve velké touze stát se nejlepším střelcem NHL všech dob rozhodně nepolevuje. Alexander Ovečkin nadále pokračuje v gólové honbě za překonáním Gordieho Howea a Wayna Gretzkého. Na první zmíněnou hokejovou legendu ztrácí kapitán Washingtonu už jen čtyři trefy. 797. gól kariéry vstřelil při vítězství 5:2 ve Winnipegu. Nutno dodat, že momentálně přidává ruský útočník branky poměrně lehce, za poslední tři zápasy se trefil čtyřikrát v řadě do prázdné. „To už musí být taky nějaký rekord,“ pousmál se spoluhráč Marcus Johansson.



Ve Washingtonu byste i v probíhajícím ročníku těžko hledali lepšího kanonýra. Snajprům Capitals opět vládne Alexander Ovečkin. Na kontě má car z hlavního města USA již 17 gólů a s přehledem vládne týmovému bodování.

Pokud si však myslíte, že sedmatřicetiletý rodák z Moskvy trefuje výhru za výhrou jako v minulosti, jste na omylu. Po Jaromíru Jágrovi druhý nejlepší autor vítězných gólů NHL v rozjeté sezoně rozhodl zatím „pouze“ o třech vítězstvích.

Nyní se Ovečkin dokonce třikrát za sebou radoval ze čtyř gólů ve chvíli, kdy byla soupeřova branka bez gólmana. Nikým nehlídanou brankovou čáru naposledy překonal proti Winnipegu, nad kterým Capitals zvítězili díky povedené druhé třetině a odskočení do vedení 4:0. Hostující kapitán výhru z Kanady pojistil poté, co se Jets podařilo snížit na 2:4.

„Dostal prázdnou branku, ale z větší části mi přišlo, že jsme ho drželi v šachu,“ řekl zadák Neal Pionk po domácí porážce směrem k ruskému hokejistovi. V určité souvislosti s Ovečkinem zaujal ve Winnipegu ještě jeden moment. Na tribuně totiž seděli diváci, kteří si na zápas přinesli ukrajinskou vlajku a snažili se s ní co nejvíce mávat směrem ke kapitánovi Capitals.

Řada fanoušků se totiž nedokáže přenést přes Ovečkinovu neutuchající podporu ruského prezidenta Vladimira Putina, který rozpoutal válečný konflikt na Ukrajině. Byť jedna z nejvlivnějších sportovních osobností v Rusku v únoru veřejně prosila, ať už není žádná válka, vojenskou agresi své země nijak neodsoudila. Ovečkin na instagramovém účtu má navíc stále fotku s Putinem, kterého se dlouhodobě horlivě zastává.

Washington Capitals za svým hráčem stáli natolik, že v Capital One Areně zakázali při domácích zápasech ukrajinské a ukrajinské barvy a další projevy připomínající válku na Ukrajině. Po obrovské kritice od veřejnosti ale klubové vedení pravidla upravilo.

Ovečkinovým kritikům nyní jako munice slouží i netradiční gólová série z posledních zápasů. Přijde jim, že dvojici Howe-Gretzky dohání až příliš snadno. Zastánci lídra Capitals ale připomněli, že vládcem střelců do prázdné branky zůstává s 56 trefami legendární „The Great One“. Každopádně Ovečkin se Gretzkému významně přiblížil, neboť při soupeřově power play dal celkem už 53 gólů.

Za dva dny hrají Capitals v Chicagu, kde by Ovečkin mohl udělat další významný krok k tomu stát se teprve třetím hráčem v historii zámořského soutěže, který překonal hranici 800 gólů, a překonat s 801 přesnými zásahy druhého nejlepšího střelce Gordieho Howea. Poté zbývá už jen Gretzky. Na dohnání dosud nepřekonaného Kanaďana potřebuje nastřílet ještě 97 branek.

Hráči NHL s nejvíce góly do prázdné branky

1. Wayne Gretzky 56
2. Alexander Ovečkin 53
3. Marián Hossa 40
4. Mario Lemieux 33
5. Brad Marchand 32       

 

Nejlepší střelci v historii NHL

1. Wayne Gretzky 894 gólů
2. Gordie Howe 801 gólů
3. Alexander Ovečkin 797 gólů
4. Jaromír Jágr 766 gólů
5. Brett Hull 741 gólů
6. Marcel Dionne 731 gólů
7. Phil Esposito 717 gólů
8. Mike Gartner 708 gólů
9. Mark Messier 694 gólů
10. Steve Yzerman 692 gólů

Góly

Domácí: 40:35. Lowry, 43:29. Dubois

Hosté: 23:25. T. van Riemsdyk, 28:21. Kuzněcov, 29:55. Johansson, 35:24. Eller, 57:48. Ovečkin

Sestavy

Domácí: Hellebuyck (Rittich) – DeMelo, Morrissey, Pionk, Dillon, Schmidt, Samberg – Wheeler, Scheifele (A), Perfetti – Eyssimont, Dubois, Connor – Harkins, Lowry (A), Barron – Gagner, D. Gustafsson, Jonsson Fjällby.

Hosté: C. Lindgren (Shepard) – Carlson (A), Orlov, Jensen, T. van Riemsdyk, Irwin, L. Johansen – Sheary, D. Strome, Ovečkin (C) – Oshie (A), Kuzněcov, Milano – Mantha, Eller, Johansson – Hathaway, Dowd, Protas.

Rozhodčí

Nicholson, Lee – Kovachik, Pancich

Stadion

Canada Life Centre, Winnipeg

Návštěva

14 096 diváků

Washington Capitals Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
6
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud