Pavel Bárta
26. února 2022 • 12:21

Ovečkin promluvil: Jsem Rus, Putin je můj prezident, ale... Už žádnou válku

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

S médii promluvil poprvé od ruského vpádu na Ukrajinu. „Prosím, už žádnou válku,“ řekl Alexander Ovečkin. Kapitán Washington Capitals patří k velkým podporovatelům Vladimira Putina, snímek s ním má jako profilovou fotografii na svém oficiálním instagramovém účtu. Od ruského útoku na Ukrajinu nebyl médiím dostupný. Až po pátečním tréninku prolomil mlčení.



Alexander Ovečkin se dosud k vyjádření neměl, stejně jako další ruští hokejisté NHL. Když se po čtvrtečním utkání New York Rangers s Washingtonem novináři sešikovali kolem Igora Šesťorkina, byli zástupci klubu předem upozorněni, aby brankáři nekladli dotazy týkající se Ruska a války na Ukrajině.

Média se zajímala rovněž o Ovečkinův názor. Klub však jejich žádosti odmítal s tím, že hvězdný útočník potřebuje čas, než se vyjádří. Rodák z Moskvy byl k dispozici až na tiskovce po přesunu do Philadelphie, kde Washington hrál další zápas. Uvedl, že v Rusku i na Ukrajině má spoustu přátel a doufá, že útok brzy skončí. Situaci označil za velice těžkou. „Prosím, už žádnou válku. Nezáleží, kdo je ve válce. Rusko, Ukrajina, různé země. Musíme žít v míru a v dobrém světě,“ prohlásil 36letý Ovečkin po pátečním tréninku Capitals.

Jeho názory jsou důležité z mnoha důvodů. Především je patrně nejslavnějším hokejistou v historii své země a jeho postoje tedy mají velkou váhu. Ovečkin prožívá další fantastickou sezonu. Do soboty nastřílel 31 branek, připsal si 32 asistencí a držel se v popředí produktivity NHL. V historické tabulce střelců dohání třetího v pořadí Jaromíra Jágra, který dal v lize celkem 766 gólů. K jeho překonání scházely Rusovi už jen čtyři trefy.

Alexander Ovečkin vyzval k míru
Alexander Ovečkin vyzval k míru

Ovečkin navíc dlouho patří k horlivým zastáncům ruského prezidenta Vladimira Putina, který je sám hokejovým fanouškem. V roce 2017 vedl Ovečkin hnutí s názvem Putinův tým, jež podpořilo ruského vládce v kampani před prezidentskými volbami. „Respektuje mě jako sportovce a uznává všechny sportovce, kteří reprezentují naši zemi. Nezáleží na tom, kde hrajete, v Rusku nebo mimo Rusko. Ať jsme reprezentovali zemi na olympijských hrách, mistrovství světa, jedno, na jakém turnaji, vždycky k nám měl dobrý vztah,“ řekl tehdy Ovečkin, který se zúčastnil tří olympiád a dvanácti světových šampionátů.

Svým postojem se netajil, Putina veřejně podporoval. Ale zároveň tvrdil, že jeho podpora nemá nic společného s politikou. Stejný muž tento týden vydal rozkaz k napadení Ukrajiny a rozpoutal válku. Jeho kritice se ale Ovečkin vyhnul a opakoval výzvy k míru. „Je to můj prezident. Ale jak jsem řekl, nejsem v politice. Jsem sportovec. Doufám, že se vše brzy spraví. Pro obě strany je to teď těžká situace,“ uvedl.

Pečlivě volil slova i po přímé otázce, jaký má názor na ruskou invazi. „Jsem Rus, že ano?“ řekl. „Není to něco, co můžu ovlivnit. Nemám to ve svých rukou. Doufám, že to brzy skončí a bude mír na celém světě,“ pravil.

V minulosti se Ovečkin názorově střetl s ruským útočníkem Artěmijem Panarinem, který je naopak Putinovým kritikem a na sociálních sítích se hlásil k opozičnímu vůdci Alexeji Navalnému. Krátce poté, co oznámil své politické názory, ho ruský bulvární deník obvinil, že v roce 2011 v Lotyšsku zbil 18letou dívku. Rangers následně poslali Panarina na dvoutýdenní dovolenou, obvinění označili za vykonstruovaná s tím, že jsou součástí zastrašovací taktiky.

Oba hráči mají podle zpráv stále rodinu v Rusku. Ovečkinova manželka, děti a rodiče jsou v Moskvě. Z řad ruských sportovců vyjádřili nesouhlas s událostmi na Ukrajině rovněž tenisté Daniil Medveděv a Andrej Rubljov nebo fotbalový reprezentant Fjodor Smolov. Z hokejistů byl první Ovečkin. „Je to strašné. Nemůžeme nic dělat. Jen doufat, že všechno brzy skončí a všichni budeme v pořádku,“ pokračoval. Současně přiznal, že si byl vědom příprav na vpád Ruska na Ukrajinu. „Sleduju, co se tam děje. Nechci vidět nikoho zraněného ani zabitého,“ dodal. Fotku s Putinem má Ovečkin na Instagramu nadále.

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 5. 7. 2022
16:44
5. 7. 2022
Hokej

Mezinárodní hokejová federace IIHF zamítla odvolání Ruska a Běloruska proti vyloučení z mezinárodních soutěží kvůli invazi na Ukrajinu. Federace suspendovala reprezentace obou zemí v únoru, posléze trest prodloužila i na novou sezonu. Rusko navíc pro rok 2023 přišlo o pořádání juniorského mistrovství světa i seniorského šampionátu, který byl přesunut z Petrohradu do Tampere a Rigy. Svazy obou zemí se proti sankcím odvolaly s argumentem, že jde o diskriminační rozhodnutí. Nezávislá disciplinární komise ale protest neuznala. „Komise došla k závěru, že nešlo o tresty, ale o bezpečnostní opatření. Navíc v souladu s pravidly IIHF, která má k podobným krokům plné právo. Nešlo ani o diskriminaci,“ uvedla v prohlášení na webu.

Zprávy ze dne 24. 6. 2022
17:17
24. 6. 2022
Ukrajina

Tenisový Wimbledon poskytne uprchlíkům z Ukrajiny volné vstupenky na program první neděle v All England Clubu. Představitelé londýnského grandslamu zároveň těm, kteří byli postiženi vpádem ruských vojsk do země, darují 250.000 liber (sedm milionů korun). „V neděli se k ukrajinským uprchlíkům připojí místní obyvatelé, hrdinové koronavirového období z řad národní zdravotní služby a sociální péče, množství škol, charit a komunitních skupin,“ uvedly ve společném prohlášení All England Club a Lawn Tennis Association. Wimbledon se letos bude hrát bez ruských a běloruských tenistů kvůli invazi na Ukrajinu, zároveň se ale za turnaj nebudou udělovat body do světového žebříčku.

Zprávy ze dne 22. 6. 2022
12:10
22. 6. 2022
Ukrajina

Plavec Mychajlo Romančuk věnoval úterní bronzovou medaili ze závodu na 800 metrů na mistrovství světa Ukrajině, kde na východní frontě bojuje i jeho otec. Sám zvažoval, zda nevezme zbraň do ruky, ale nakonec se k armádě nepřipojil. Místo toho podporuje svou vlast tím, co umí nejlépe. Zázemí našel v Německu, kde trénuje s dlouholetým rivalem Florianem Wellbrockem. „Doufám, že tahle medaile pro Ukrajinu hodně znamená. Prožíváme těžké časy a ukázal jsem světu a všem Ukrajincům, že budeme bojovat až do konce,“ řekl po závodě. 

Ukrajinský plavec Mychajlo Romančuk s bronzovou medailí z MS
Zprávy ze dne 21. 6. 2022
16:07
21. 6. 2022
Fotbal

Zahraniční fotbalisté působící v ruských a ukrajinských klubech budou moci přerušit své kontrakty až do 30. června 2023. O prodloužení lhůty rozhodla světová federace FIFA, jež po únorovém vpádu ruských vojsk na Ukrajinu umožnila cizincům přerušit smlouvy původně jen do konce letošního června. Upravené pravidlo mohou využít ti zahraniční hráči a trenéři, kteří se se svými zaměstnavateli nedohodnou na případném ukončení kontraktu do letošního 30. června. 

Zprávy ze dne 20. 6. 2022
17:14
20. 6. 2022
Fotbal

Maciej Rybus kvůli svému působení v ruské lize nesmí nastupovat v dresu polské fotbalové reprezentace a přišel o možnost zahrát si na podzimním mistrovství světa v Kataru. Dvaatřicetiletému obránci sice po pětiletém angažmá vypršela na konci května smlouva v Lokomotivu Moskva, následně však podepsal kontrakt s jiným klubem z ruské metropole Spartakem. Více čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
9
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud