Jakub Plaskura
3. března 2023 • 12:05

Rekord s českou stopou! Kouč Bostonu chválil Lauka: Dobrý v každém zápase

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Koncert, za který by se nemusela stydět ani Bostonská filharmonie. Ovšem sladké dřevo a smyčce vyměnily brusle a hokejky. Místní TD Garden zažila další kanonádu tentokráte vedoucí k rekordu. Rutina, která fanoušky Bruins neomrzí. Pod drtivou výhru 7:1 se znovu tučným písmem podepsali čeští tahouni. Celkem naskočilo do zápasu v dresu domácích pět Čechů. S nimi v sestavě Boston pokořil hranici 100 bodů v základní části NHL, což se nikdy nikomu nepodařilo v dřívější fázi soutěže.



První perioda přitom spíše naznačovala, že půjde o tvrdou řežbu. Aby ne, vždyť přijelo Buffalo s Tagem Thompsonem v životní formě. Jenže úvodních dvacet minut byl jen klid před bostonskou bouří.

Všechno načal Dmitrij Orlov. Nová posila z Washingtonu se v medvědím doupěti zabydlela nad očekávání dobře. Orlov si drží jako bek průměr dvou kanadských bodů na zápas a proti Buffalu odšpuntoval skóre. Asistenci si připsal David Pastrňák.

Otázku, jak se rozdělí body, pak zodpověděli čeští střelci. Po trefách Jakuba Lauka, Pavla Zachy a Davida Pastrňáka Bruins vedli 4:0 ve třetí třetině. Češi tak předeslali, že dojde na pokoření úctyhodného milníku. Boston totiž kráčel k výhře, která by znamenala posun už na 101 bodů v sezoně po 61 kolech, což je při dvoubodové odměně za výhru v zámoří husarský kousek, i když trenér Jim Montgomery se snažil emoce mírnit.

„Abych řekl pravdu, pro mě to zase tolik neznamená. Snažíme se jít od začátku sezony krok po kroku a zůstat v daném okamžiku. Sezonu jsme odstartovali bilancí 11:1. Přistihl jsem se, že jsem si říkal, člověče, to je neskutečné. Takových sérií jsme museli předvést více, abychom překonali takový rekord.“

Buffalo však i za téměř rozhodnutého stavu 3:0 přistoupilo ke hře bez brankáře. Odvážný, leč spíše naivní tah sice přinesl Sabres gól Caseyho Mittelstadta, ale také dva inkasované kousky z holí Pastrňáka a Patrice Bergerona. V závěrečných minutách už Buffalo rezignovalo, v oslabení zvýšil Clifton a svůj parádní večer završil gólem na 7:1 Jakub Lauko, který se po práci Coyla doslova prodral k ultimátnímu hřebíku do rakve finského brankáře Luukkonena.

Lauko si tak připsal poprvé ve své kariéře v NHL dvougólový večer a slovy chvály nešetřil ani Montgomery. „Jakub byl dosud dobrý v každém zápase, kdy byl povolán do prvního týmu. Myslím, že jeho progres odpovídá i posunu celé organizace, tedy i trenérů na farmě v Providence.“

Vzhledem k tomu, že Nick Foligno a Taylor Hall budou pravděpodobně delší čas mimo hru, se na levém křídle otevírá prostor právě pro Lauka a dva góly v duelu s Buffalem mohou znamenat více, než se na první pohled zdá. Sám Lauko ale zůstává při zemi. „Nikdy asi nebudu hráčem, který nastřílí 30 gólů za sezonu. Moje úkoly jsou jiné a góly, které přidám, beru vlastně jako bonus. Tým má úžasnou sezonu. Každý zápas, kdy člověk naskočí, je tak trochu pod tlakem, protože to nechcete pokazit. Dneska jsem poprvé hrál opravdu svou hru,“ pronesl po utkání odchovanec chomutovského hokeje.

Bodově se při překonání rekordu NHL prosadili čtyři z pěti Čechů. Pátý Tomáš Nosek tradičně jistil své kolegy ze čtvrté formace.

Nejvíce bodů po základní části v historii NHL získal v sezoně 1976/77 Montreal, který to dotáhl na 132 bodů. Teoreticky je tato meta pro Bruins stále překonatelná. Do konce základní části čeká Pastrňáka a spol. ještě 21 utkání.

Boston Bruins Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud