Pavel Bárta
25. března 2023 • 18:30

Další Michigan. Johnson vyšperkoval zápas v den výročí, tvůrce chtěli zbít

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tuhle fintu úspěšně dotáhl na všech úrovních kromě univerzity v Michiganu, kde se objevila vůbec poprvé. Absolvent z tamní vysoké školy a 20letý útočník Columbusu Kent Johnson se v pátečním zápase proti New York Islanders nevytasil jen tak nějakým „Michiganem.“ Kličkou, okoukanou původně z lakrosu, zavěsil na den přesně 27 let poté, co tímhle způsobem v hokeji jako první skóroval vysokoškolák Mike Legg.



Johnson stejnou věc ukázal už před pár měsíci na juniorském mistrovství světa. V NHL se stal šestým hráčem, který skóroval tímto způsobem. Byla to jeho patnáctá trefa v sezoně, Blue Jackets nakonec zvítězili nad Islanders 5:4 v prodloužení.

Útočník Blue Jackets zasunul puk do horního rohu branky „Michiganem“ už víckrát a při různých příležitostech. Například ještě během působení v Trail Smoke Eaters v provinční mládežnické lize BCHL. Ale je svým způsobem zvláštní, že se mu to nikdy nepovedlo v univerzitní NCAA. Přitom v dresu Michigan Wolverines dominoval, za dvě sezony si připsal 64 bodů v 58 zápasech.

Část hokejového světa nad takovou školou čar a kouzel jásá. Z „Michiganu“ se stává klasika, součást hokejového folklóru. Jiní, například svérázný kouč Johna Tortorella, skřípou zuby. Už Mika Legga, který ikonický gól předvedl 24. března 1996 v hokeji jako první, odpůrci zastrašovali, aby se na ledě nepokoušel o svou osobní ódu na lakros.

„Před zápasem za mnou kluci přišli a řekli: ‚Jestli to zase uděláš, zbijeme tě. Prostě si tě podáme.‘ Odvětil jsem: ‚No, to je hezké, že to vím,‘“ vzpomínal. O lakrosové finty se hráči pokoušejí čím dál častěji. Možná už nebudou tolik zvedat diváky ze sedadel. Na druhou stranu je úžasné, že se taková šikovnost stává v hokeji běžným jevem.

„Michigany“ v NHL

  • Kent Johnson (Columbus) - 24. března 2023
  • Trevor Zegras (Anaheim) - 1. dubna 2022
  • Trevor Zegras (Anaheim) - 27. ledna 2022
  • Filip Forsberg (Nashville) - 14. ledna 2020
  • Andrej Svječnikov (Carolina) - 17. prosince 2019
  • Andrej Svječnikov (Carolina) - 29. října 2019

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud