2. června 2023 • 18:45

Nová role a životní sezona. Gudas se chystá na finále SC, zastaví Vegas?

Autor: Adam Papoušek, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

O víkendu Radko Gudas poprvé v kariéře oblékne dres s logem vyřazovacích bojů NHL. Ta se vyšívají pouze na finálovou sérii Stanley Cupu. Český obránce už roky platí za nedoceněného hráče, kterého má většina fanoušků zaškatulkována jako tvrďáka, co umí jen rozdávat hity. Opak je ale pravdou. Gudas už roky patří mezi nejspolehlivější zadáky.



Když v létě 2020 podepsal tříletý kontrakt s Pantery v hodnotě 7,5 milionů dolarů, většina odborníků Floridu za tento krok chválila. Radko Gudas totiž měl rozhodně právo, aby si řekl o větší odměnu.

Už ve Philadelphii platil za spolehlivého defenzivního obránce, který může plnit roli beka číslo čtyři a odehrát hodně času na oslabení.

V aktuálním ročníku své výkony ale dokázal ještě vyšperkovat. Svoji zásluhu na tom má i Paul Maurice, hlavní trenér Panthers. Českému obránci mírně ulehčil jeho úkoly, nenasazoval ho pravidelně proti nejlepším soupeřům a udělal z něj obránce číslo pět.

Radko Gudas v nové roli přímo exceloval! V pokročilých datech patřil mezi trojici nejlepších defenzivních obránců v celé NHL.

Jakmile byl na ledě, Florida dovolila soupeřům mnohem méně střeleckých příležitostí než bez něj. Důkazem je percentil 99 v kolonce vlivu na své spoluhráče směrem do defenzívy.

Jako správný defenzivní bek dominoval i v dalším specifickém atributu, a sice v zastavování útoků soupeřů před vlastní modrou čarou. V této činnosti byl lepší než 97 % všech ostatních obránců ligy.

Roky je Radko Gudas známý tím, že sezonu co sezonu nasbírá velkou porci trestných minut. Jinak tomu nebylo ani v současném ročníku. Při hře pět proti pěti pouze 3 % ostatních obránců nasbírala ještě více dvouminutových trestů než právě Gudas při přepočtu na 60 minut hry.

Možná byste ale nevěřili, že spoustu přesilovek i vybojoval. Bylo na něj spácháno více přestupků než na 98 % ostatních obránců NHL! Tím ve výsledku vykompenzoval své pohřešky.

Zvýšená důvěra v play off

Zatímco v základní části byl Gudas až čtvrtým nejvytěžovanějším obráncem Floridy na oslabení, ve vyřazovacích bojích mu Paul Maurice prokazuje větší důvěru. Více času na oslabení v průměru na utkání stráví pouze Gustav Forsling s Aaronem Ekbladem.

Při hře pět proti pěti ale šly výkony Panterů s Gudasem na ledě mírně dolů oproti regulérní části.

V základní části Panteři s českým obráncem na ledě pravidelně dominovali (poměr 58,5 % v očekávaných gólech), což se projevilo i v konečném skóre. 47 vstřelených a 34 inkasovaných gólů.

Ve vyřazovacích bojích? Poměr očekávaných gólů pro a proti klesl na hodnotu 46,5 %. Naštěstí to ale Panthers příliš nebolelo, když s Gudasem na ledě vstřelili osm branek a stejný počet inkasovali.

Klíč k úspěchu

Pokud budou Panteři chtít uspět i ve finále, budou si muset dávat pozor i na třetí či čtvrté útoky Golden Knights, které disponují kvalitními hráči. Například v posledním utkání proti Dallasu zaznamenal minimálně jeden bod každý člen čtvrté formace (Carrier-Roy-Kolesar).

A je zřejmé, že právě proti těmto útokům bude Gudas nastupovat nejčastěji. Pokud je dokáže se svými parťáky udržet na uzdě, výrazně se zvýší šance Floridy na zisk Stanleyova poháru.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud