31. července 2023 • 16:54

Nedoceněné sezony Čechů v NHL: Čněl nad Jágrem. Žralok Michálek mířil výš

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V hokejovém světě se toho příliš neděje, a tak web iSport.cz připravil seriál o sezonách českých hokejistů v NHL, které by zasloužily docenit. Více pozornosti si žádal Milan Michálek v ročníku 2007/08. Není se ale čemu divit - všechny oči byly upřeny na Joea Thorntona, jednoho z nejlepších hráčů té doby.



Milan Michálek byl součástí draftu 2003, který je dodnes považován za jeden z nejlepších vůbec. I přes silnou konkurenci byl vybrán hned ze 6. místa do San Jose. Až za ním šli například jména jako Ryan Suter, Dion Phaneuf, Jeff Carter, Dustin Brown, Zach Parise či Ryan Getzlaf.

Sharks následující roky podřídili téměř vše tomu, aby z Michálka udělali co nejlepšího hráče. Hned v jeho prvních sezonách ho zařadili do společného útoku s Joe Thorntonem.

A byť se to při prvním pohledu na Čechovy individuální statistiky nemusí zdát, tak v ročníku 2007/08 předváděl velmi dobré výkony. Především ve hře v plném počtu hráčů.

V této herní situaci byl produktivnější než 83 % ostatních útočníků v celé NHL při přepočtu na 60 minut hry. Až za ním byste našli jména jako Rick Nash, Scott Gomez, Shane Doan, Jaromír Jágr, Zach Parise, Alex Sjomin či Daniel Briere.

Asi nepřekvapí, že Michálek s Thorntonem řádili, i když pochopitelně především díky kanadské star. Byli společně u 43 vstřelených branek a pouze 22 inkasovaných. Sharks s nimi na ledě vykazovali poměr 63,5 % v očekávaných gólech. Zkrátka dominance.

Z analytického hlediska se jednalo o nejlepší sezonu Milana Michálka od léta 2007, odkdy jsou pokročilá data evidována.

Výměna mu ublížila

Nelze se ovšem divit, že v září 2009 došla San Jose trpělivost. Michálek vedle Thorntona pouze jednou pokořil šedesátibodovou hranici. Přitom nastupoval s hráčem, který mezi roky 2006 až 2009 nasbíral 296 bodů. Český útočník jich zapsal 178.

Sharks někdejšího reprezentanta vyměnili v balíčku do Ottawy za Danyho Heatleyho. Michálek v sezoně 2011/12 nastřídal solidních 60 bodů, poprvé a naposledy v kariéře vstřelil přes 30 branek. Už nikdy ovšem nehrál s tak skvělým spoluhráčem jako byl Thornton a jeho kariéra v létě 2013 nabrala strmý pád.

O čtyři roky později neoficiálně ukončil hráčskou kariéru. Bylo mu 32 let.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud