Pavel Bárta
Premium
12. srpna 2023 • 14:00

Hitchcock do Síně slávy. Tlouštík se smyslem pro detail se stal ikonou

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když mu v červnu zavolali, že bude uveden do Hockey Hall of Fame, úplně prý zkoprněl. Ken Hitchcock začínal jako prodavač ve sportovním obchodě a trénoval děti. „Působil jsem v malém hokeji a dostat se až sem je ohromné. Byl jsem v naprostém šoku, je to neuvěřitelná čest pro chlapa, který začínal u dětí,“ přiznal 71letý kouč. Kariéru končil po 22 sezonách v NHL coby trenérská legenda a jeden z nejúspěšnějších koučů historie.



Předávat hokejová moudra se stalo jeho posláním. V rodném Edmontonu začínal u nejmenších chlapců a dívek, odtud vedla jeho cesta přes juniorskou WHL, kde s Kamloops Blazers dosáhl prvních velkých úspěchů. Pokračoval u farmářského celku a v NHL prošel v letech 1995-2019 pěti týmy. Trénoval Dallas, Philadelphii, Columbus, St. Louis a Edmonton.

Ve čtrnácti ze svých 22 sezon v NHL dovedl týmy do play off. V roce 1999 triumfoval ve Stanley Cupu s Dallas Stars a v následujícím roce se s nimi probil ještě jednou do finále. Ve službách St. Louis získal v roce 2012 Jack Adams Award. Coby hlavní kouč či asistent byl na juniorském šampionátu, třech mistrovstvích světa dospělých, čtyřech olympiádách a Světovém poháru. Jako člen trenérského štábu javorových listů má tři zlaté ze zimních her, vyhrál World Cup a mistrovství světa dvacítek. V roce 2019 mu byl udělen Řád Kanady, což je v zemi nejvyšší civilní vyznamenání.

Na každém kroku Hitchcock nasával jak houba každou kapku hokejových vědomostí. Své poznatky předával hráčům a později taky sdílel s jinými trenéry. Mezi jeho učitele na univerzitě patřili velikáni jako George Kingston nebo Dave King. Ještě před třemi lety sám přednášel na seminářích Trenérské asociace NHL.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud