16. srpna 2023 • 15:50

Nedoceněné sezony Čechů v NHL: Jak se mladý Voráček zařadil mezi elitu

Autor: Adam Papoušek, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oficiálně je stále aktivním hráčem, ovšem vinou zdravotních problémů se nepředpokládá, že by Voráček přidal v NHL další starty. S 1058 zápasy mu patří 8. místo mezi českými hráči. Nasbíral vynikajících 806 bodů, více jich zapsali pouze Jaromír Jágr a Patrik Eliáš. Nejlepší roky zažil po výměně do Philadelphie. A právě v sezoně 2012/13 se definitivně zařadil mezi nejlepší útočníky NHL.



Do organizace Flyers byl vytrejdován v červnu 2011. Columbus jej do Philadelphie poslal společně s výběrem na 8. místě, ze kterého si tehdy Philadelphia vybrala Seana Couturiera. Blue Jackets na oplátku získali Jeffa Cartera.

V sezoně 2011/12 působil Voráček většinu utkání ve třetím útoku, ale po zranění Jaromíra Jágra dostal pár šancí i v prvních dvou formacích. Do nich se nastálo přesunul o sezonu později, kdy z klubu odešel spoluhráč z Kladna.

A lepší náhradu si Philadelphia nemohla přát. Voráček se klubu odvděčil na výbornou. Nasbíral 46 bodů ve 48 utkáních (sezona byla zkrácena vinou částečné výluky). Produktivnější mezi Flyers byl pouze Claude Giroux.

Článek pokračuje pod infografikou

Při hře v plném počtu hráčů dominoval. S 26 body byl i produktivnější než zmiňovaný Giroux. Při přepočtu na 60 minut hry sbíral Voráček 2,55 bodů. To mu v celé lize vyneslo hned 16. místo! Až za sebou nechal jména jako Patrick Kane, Steven Stamkos, Daniel a Henrik Sedinovi, Alex Ovečkin, Marián Hossa či John Tavares.

Vysoká produktivita nebyla žádnou náhodou. Voráček skutečně dominoval, což potvrzují i percentily v útočných atributech: vliv na spoluhráče do ofenzivy – 92; produktivita – 98; střelba - 96; přihrávky - 94. Fantazie.

Na Voráčkovi v jeho nejlepších letech odborníci výrazně oceňovali, že i z pozice pravého křídla dokázal být tahounem svého útoku (tzv. ‚playdriver‘). Tuto činnost mají většinou na starosti centři. Jen hrstka křídel umí i ze své pozice takto pozitivně ovlivňovat hru svého celku.

Všechno odstartovalo právě v tomto ročníku. Zatímco ve vlivu na parťáky směrem do ofenzivy se zastavil na percentilu 92, tak do defenzivy na hodnotě 78.

Není divu, že v dané sezoně byl podle našeho modelu lepší než 98 % ostatních útočníků NHL.

Nelze pochybovat o tom, že Voráček má za sebou úžasnou kariéru. Třetí nejproduktivnější Čech v historii, to hovoří samo za sebe. Kdybyste ale měli zájem zpětně se podívat na jeho nejlepší sezony, vyhledávejte zápasy mezi roky 2012 až 2015. V tomto období patřil kladenský rodák mezi TOP 10 křídel na světě.

Gólová radost Jakuba Voráčka během jeho první sezony v dresu Flyers
Gólová radost Jakuba Voráčka během jeho první sezony v dresu Flyers

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud