Martin Molčík
31. října 2023 • 19:08

Boston přetlačil Floridu a má rekord. Gólman chválí Pastrňáka, válí i Zacha

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bruins na začátku NHL válí. V posledním zápase si na domácím ledě poradil s Floridou 3:2 v prodloužení. Velkou zásluhu na tom měly české opory. David Pastrňák si společně s Pavlem Zachou připsali asistenci na vyrovnávací gól Charlieho McAvoye a všestranný centr pak vstřelil v nastaveném čase vítěznou branku, která znamenala klubový rekord. Boston totiž dokázal v úvodu sezony bodovat v devíti utkáních v řadě.



Fanoušci Bruins byli zvědaví, jak se jejich týmu bude dařit bez klubových ikon Davida Krejčího a Patrice Bergerona. Odpověď zní, že zatím výborně. Boston šlape a z devíti odehraných zápasů osm vyhrál. Zaváhal pouze v prodloužení proti Anaheimu. A nutno říct, že si utkání prohrál sám, když ještě dvě minuty před koncem vedl o dva góly.

Ztracené utkání ale hráče nepoznamenalo a hned se vrátili zpátky na vítěznou vlnu. Přejeli Detroit a v posledním zápase i Floridu, která jim překvapivě ukončila minulou sezonu v prvním kole play off.

Velkou zásluhu na snovém startu mají čeští spoluhráči z první lajny. Pastrňák je se 14 body na pátém místě produktivity celé ligy, osm zásahů z něj dělá druhého nejlepšího kanonýra.

A dál baví! V předchozím zápase proti Red Wings nejdřív suverénně proměnil trestné střílení a pak skóroval střelou o mantinel do prázdné branky, která připomínala kulečníkový šťouch. „V této lize je těžké být nečitelný a mít tolik různých možností zakončení. Myslím, že umí dobře číst brankáře. K tomu má hlavu nahoře, i když má puk na holi. Proto je hráč světové třídy,“ pojmenoval zbraně svého spoluhráče pro web The Athletic brankář Jeremy Swayman.

Zacha vyniká jinými dovednostmi. Především všestrannou hrou na obou stranách kluziště a navrch přidává i solidní produktivitu (3+3).

Zacha zastoupil Pastrňáka, proti Floridě rozhodl v prodloužení
Video se připravuje ...

Duel v TD Garden formu obou borců potvrdil. Ze začátku ještě ne, v první třetině Panthers jasně dominovali a dostali se do vedení 2:0. Vyčnívali hlavně Aleksander Barkov se Samem Reinhartem.

Tempo z první třetiny ale hostům nevydrželo celý zápas. „Máme dobré a špatné třetiny, ale pořád je to jenom začátek sezony,“ vysvětloval Barkov. „Ale chceme už naši hru ustálit, abychom hráli celých šedesát minut. A ne pouze čtyřicet nebo dvacet. Bruins jsou dobrý tým, který vede tabulku. Takže když jim dáte šanci, využijí toho,“ uznal kapitán Panthers.

A to se i stalo, Boston zabral a odměnou mu bylo vyrovnání. Na druhou trefu Charlieho McAvoye si připsali asistenci Pastrňák i Zacha.

Centr Bostonu pak celý zápas rozhodl v prodloužení. „Díval jsem se, zda jedeme dva na jednoho a jestli bude šance přihrát,“ popisoval. „Ale potom se obrana rozestoupila, takže jsem se podíval, kde je místo a bylo na vzdálenější straně.“

Pro Bruins bylo největší komplikací, že dohrávali zápas pouze s pěti obránci. Už v první třetině přišli o Matta Grzelcyka, kterého vyřadilo ze hry zranění v horní části těla. Druhá ztráta přišla v závěru, za ni si ale mohl McAvoy sám. Před brankou soupeře totiž přejel Olivera Ekmana-Larssona. Obránce Floridy už nebyl v držení kotouče a o Američanovi vůbec nevěděl.

Rozhodčí nejdříve poslali střelce vyrovnávací branky na trestnou lavici. Po přezkoumání u videa ho ale vyloučili do konce zápasu za nedovolený zákrok na hlavu.

„Moc dobře jsem situaci neviděl,“ reagoval po utkání Barkov. „Jen jsem střet rychle zahlédl na tabuli. Rozhodčí jej samozřejmě odpískali. Jestli je to pět minut, tak je to pět minut.“

Hostující trenér Paul Maurice přirovnal zákrok k tomu na Cartera Verhaegheho z první třetiny. Ten ale rozhodčí netrestali.

Pavel Zacha rozhodl o výhře Bostonu proti Floridě
Pavel Zacha rozhodl o výhře Bostonu proti Floridě

Boston Bruins Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud