Zdeněk Janda
14. března 2024 • 09:40

Slavný bitkař zavelel: Hej, hraješ! A Ticháček málem nestihl Crosbyho…

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to poslední z hokejových titánů, s kterým se ještě během svojí zámořské mise nevyfotil. Sidney Crosby. Obránce Jiří Ticháček, jehož Jaromír Jágr vzal na VIP studijní pobyt do Pittsburghu, vycítil šanci. Teď toho musím využít! Kapitán Penguins se totiž objevil na kempu nadace Maria Lemieuxe. Jenže v době, kdy ho chtěl český megatalent poprosit, zazněl nekompromisní rozkaz: „Jdeš na led! Makej!“ Nakonec stihl obojí. Ale byly to nervy…



Už se vyfotil s Mario Lemieuxem, Connorem McDavidem, Paulem Coffeym, Erikem Karlssonem.

Co jméno, to pojem. Osobnosti světového formátu. Stihli si krátce popovídat, dozvěděli se o příběhu talentovaného zadáka, nejlepšího v lize, který přijel poznávat svět NHL. Ten, jehož součástí by jednou chtěl být.

Jenom ten Crosby mu chyběl… Uctívaný lídr Penguins využil toho, že jeho tým zrovna neměl v nabitém programu trénink, takže se zašel podívat do svojí domovské PPG Paints Arena na hokejový kemp.

Když to dal Ticháčkovi jeho starostlivý průvodce Jágr vědět, už se zvedal ze sedadla v hledišti, že za ním zajde. Ovšem v tu chvíli z levé strany zaburácelo: „Hej, jdeš na led!“

Tenhle nekompromisní povel vyslal Tie Domi, generální manažer jednoho z týmů, které se účastnil charitativní kempu.

Kladenský zadák, v tu chvíli v civilu, nejdřív otálel. S tím nepočítal. Ale Domi, někdejší obávaný bitkař, byl rezolutní. Když na Ticháčka mávnul i vedle sedící Lemieux, nebylo co řešit.

Těm dvěma se prostě neodmítá. Navíc zkuste se postavit někomu, jako je Domi… Už jenom když se na soupeře zle podíval, měli nahnáno. V civilu velký sympaťák tedy nakonec Ticháčka ulovil.

Mužstvo, které v rámci charitativního turnaje čekalo finále, potřebovalo posílit, protože ho zkosila marodka. Mix někdejších profesionálů a hobíků měl před sebou zápas o pomyslný Stanley Cup (přezdívaný Lemieux Cup).

Tak co teď?

Ticháček, jehož vedle Jágra vyslal poznávat vysněný svět i Kaufland, generální partner kladenského klubu, vyběhl ke kabině, ale naštěstí cestou potkal právě Crosbyho. Takže to nakonec klaplo!

„Docela se mi ulevilo,“ pousmál se. Nechal si i podepsat dres, stejně jako s dalšími slavnými hráči si chvíli popovídali.

Na delší konverzaci ale nebyl prostor, protože Tie Domi už netrpělivě čekal u kabiny. „Chvátej, potřebujeme tě!“ volal přes celou chodbu.

„I tak to pro mě byl velký zážitek. Je super, že jsem tady mohl potkat takové osobnosti. O to víc toužím po tom, abych si v NHL taky jednou zahrál,“ říkal po utkání, v němž stejně jako všichni další účastníci dobročinného kempu nastoupil v kanadském dresu.

Jeho tým jako kapitáni vedli Matthew Barnaby, známý drsňák, a někdejší skvělý útočník Joe Mullen, ikona Penguins, který byl u Jágrových začátků. Spolu vyhráli dva Stanley Cupy, předtím jeden stihl v dresu Calgary.

A v 67 letech mu to na ledě pořád jezdí. Právě tihle dva jednomu z nejlepších beků extraligy přihráli na gól.

„Zahrál dobře! Máš v týmu dobrý obránce,“ mrknul při slavnostní večeři Mullen na Jágra, starého známého. Ticháček, sedící naproti, se jenom nesměle pousmál. Zatím si v Pittsburghu zahrál v obří hale pouze charitativní utkání, které pomáhá dobré věci. Ale kdo ví. Třeba si jednou zahraje i ostrý zápas.

V červnu musí každopádně projít draftem. „NHL je pro mě velkým snem,“ netají nejproduktivnější obránce extraligy, který často jako mentor navštěvuje Školu hokejových talentů. I její účastníky jeho příběh motivuje.

Z Kladna (snad) do NHL. Tak jako jeho slavný průvodce. A muž, jehož dres s číslem 68 visí pod stropem.

Mimochodem – Jágr si včera v rámci kempu také zahrál. Stejně jako ostatní navlékl kanadský trikot, a svojí přítomností na ledě všechny potěšil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud