21. října 2018 • 11:36

Kovář při debutu v AHL sestřelil farmu Islanders, první gól má i Kaut

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokejový brankář Vítek Vaněček z Hershey udržel poprvé v této sezoně nižší zámořské soutěže AHL čisté konto. Dvaadvacetiletý odchovanec Havlíčkova Brodu pomohl 25 úspěšnými zákroky k vítězství farmy Washingtonu na ledě Charlotte 2:0. Premiéru si v dresu Providence odbyl útočník Jan Kovář a přispěl gólem k vítězství nad Bridgeportem 5:3.



Vaněček si připsal v celkově 77. zápase v AHL osmou nulu. V této sezoně za Hershey odchytal pět utkání s průměrem 2,37 branky na zápas a s úspěšností zákroků 91,7 procenta.

Vicemistr světa ze šampionátu hráčů do 18 let z roku 2014, jehož si Washington vybral v témže roce v druhém kole draftu na 39. místě, stále čeká na premiéru v NHL v dresu letošního vítěze Stanleyova poháru. Vaněček má poslední rok platný tříletý nováčkovský kontrakt.

Za Charlotte ani ve druhém utkání nebodoval devatenáctiletý útočník Martim Nečas , který se na farmu přesunul ve čtvrtek z Caroliny. Za tu dvanáctý hráč loňského draftu sehrál v tomto ročníku sedm zápasů a zaznamenal gól a asistenci. V pátečním utkání proti Hershey se ale Nečas podílel na výhře 4:3 po samostatných nájezdech trefou v rozstřelu na konečných 2:0.

Osmadvacetiletý Kovář dostal v Providence na farmě Bostonu šanci ukázat své umění a následně asi po třech týdnech se podle jeho agenta Alana Walshe rozhodne o jeho možnostech uzavřít znovu kontrakt v NHL. Dosavadní opora Magnitogorsku v KHL v červenci podepsala roční jednocestnou smlouvu na dva miliony dolarů s New York Islanders, ale do kádru se Kovář nedostal a kontrakt byl před jedenácti dny ukončen.

Debut za Providence prožil Kovář paradoxně proti Bridgeportu, kam byl formálně poslán před necelými třemi týdny z Islanders, ale tam mu klub nedal šanci a místo toho s ním po zařazení na listinu volných hráčů ukončil spolupráci.

Kovář po 41 sekundách třetí třetiny zvýšil na 4:1. Po rychlém protiútoku gólman Jeremy Smith jeho první forhendový pokus vyrazil, ale odchovanec Písku následně uspěl z dorážky bekhendem. Účastník pěti mistrovství světa i únorových olympijských her v Pchjongčchangu, který za uplynulých pět let nasbíral v KHL v 368 zápasech 377 bodů za 129 branek a 248 asistencí, má s Providence uzavřený zkušební kontrakt.

První gól v AHL vstřelil také osmnáctiletý útočník Martin Kaut , který pomohl k vítězství celku Colorado Eagles nad Ontariem 5:3. Ve 49. minutě získal Eagles vedení 3:2. Pro odchovance Žďáru nad Sázavou a bývalého hráče Pardubic to byl v šestém utkání v AHL druhý bod. Kauta draftoval celek Colorado Avalanche letos v prvním kole na 12. místě a uzavřel s ním následně tříletý nováčkovský kontrakt.

Za Eagles nastoupil i brankář Francouz, který díky 22 zákrokům oslavil i při čtvrtém startu v AHL vítězství. Osmadvacetiletý účastník pěti světových šampionátů i olympijských her v Pchjongčchangu podepsal v květnu jako nedraftovaný volný hráč roční jednocestnou smlouvu s Avalanche a vydal se bojovat o NHL po třech letech strávených v Čeljabinsku v KHL.

Vstoupit do diskuse
0