15. února 2019 • 23:30

Konec bez jediného zápasu. Svoboda odešel z Tampere do Dornbirnu v EBEL

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokejový brankář Miroslav Svoboda opouští po měsíci finský klub Tappara Tampere, za který neodchytal ani jeden zápas, a bude působit v Dorbirnu v EBEL. S třetím týmem nadstavbové skupiny o play off uzavřel třiadvacetiletý odchovanec Vsetína smlouvu do konce sezony a nahradí zraněného finského gólmana Rasmuse Rinneho.



Svoboda do Tappary zamířil po předčasném konci angažmá na farmě v Nashvillu, ale dosud chytal jen v druhé nejvyšší finské soutěži na hostování v celku LeKi, kde měl v šesti duelech průměr 2,83 obdržené branky na zápas a úspěšnost zákroků 90,7 procenta.

Za Tapparu chytají jednadvacetiletý Christian Heljanko a o 19 let starší Niklas Bäckström. "Míra tam šel s tím, že dostane šanci minimálně v době, kdy měl klub zraněné jiné brankáře. Jenže ti se brzy uzdravili a situace se změnila. Svoboda samozřejmě mohl v Tampere pokračovat, ale poté se objevila nečekaná nabídka z EBEL," řekl serveru hokej.cz Michal Sivek ze společnosti Eurohockey Services, která hráče zastupuje.

V Dornbirnu by měl nahradit jedničku Rinneho. "Míra o tom přemýšlel a nakonec se rozhodl, že nabídku přijme. Má jistotu, že bude chytat, pro Dornbirn bude hlavním brankářem. Předtím byl v Americe, působil na farmě. Láká ho možnost, že bude v závěru sezony hodně vytížený," doplnil Sivek.

Svoboda podepsal loni v dubnu dvouletou dvoucestnou smlouvu s Nashvillem a vydal se do zámoří z Plzně. Nastupoval na druhé farmě Predators v ECHL a odchytal 14 zápasů s průměrem 3,14 obdržené branky na zápas a s úspěšností zákroků 91 procenta. Přestože o patro výš v Milwaukee v AHL šanci nedostal, dočkal se jednou v sezoně pozvánky do prvního týmu Nashvillu.

Svoboda byl při zranění jedničky Pekky Rinneho narychlo povolán z ECHL před duelem Nashvillu hraném 20. října v Edmontonu, kde při výhře 3:0 sledoval z lavičky počínání Juuseho Sarose. Potom putoval zpět do Atlanty.

Svobodu draftoval před čtyřmi lety Edmonton na 208. pozici, za mořem ale do této sezony nechytal. Od sezony 2012/13 byl hráčem Třince, místo extraligy však působil převážně v první lize. Předloni pomohl Jihlavě k postupu do extraligy. V minulé sezoně v Plzni vychytal v 47 zápasech základní části 33 vítězství, což bylo suverénně nejvíce ze všech extraligových gólmanů. Na kontě má i jeden start v české reprezentaci.

Vstoupit do diskuse
0