1. září 2021 • 19:39

První rok venku a hned s „céčkem“! Ščotka bude ve Finsku kapitánem

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Takovou důvěru zřejmě nečekal. Hokejový obránce Jan Ščotka, který po konci minulé sezony poprvé v kariéře zamířil z Česka do zahraničí, bude ve finském týmu JYP Jyväskylä dělat kapitána! Bývalý hráč Pardubic či Litvínova v klubu převzal „céčko" po Janim Tuppurainenovi, jednačtyřicetiletém útočníkovi, jenž v klubu ze střední části Finska působil 12 let.



Pouze jeden Kanaďan a jinak samí Finové. Takový byl doposud list kapitánů, kteří vedli mužstvo z Jyväskylä. Do historie klubu z tamní elitní soutěže se ovšem nyní zapisuje český reprezentant! Jan Ščotka jako nový lídr JYP se přitom s mužstvem chystá teprve několik měsíců. A stejnou dobu je navíc i poprvé v zahraničí. Až do konce posledního ročníku nepůsobil jinde než v Tipsport extralize a první lize. 

Po povedené sezoně v Litvínově, kdy i bojoval o účast na mistrovství světa, však Ščotka v krátkém čase zaujal vedení finského klubu svoji hrou a také příkladným chováním mimo hřiště. Hlavní kouč Jyväskylä Jukka Ahvenjärvi v českém zadákovi vidí zkušenosti, cit pro vedení a mladou energii. „Vede tým příkladem, skvělou komunikací a důvěrou,“ řekl šestapadesátiletý trenér.  

Ze zvolení je rodák ze Vsetína nadšený. „Být kapitánem je pro mě samozřejmě velká čest a nesmírně si toho vážím. Vím, co je potřeba říci během zápasu, abych pomohl našemu týmu a našim mladým hráčům. Kapitán na to není sám, ale společně s ostatními hráči musí být schopen pomoci a vést tým. Máme společný cíl a budeme usilovně pracovat na jeho dosažení,“ řekl Ščotka pro klubový web.

Odchovanec vsetínského hokeje bude mít u JYP čtyři asistenty – útočníky Jerryho Turkulainena, Samuela Heleniuse, Mikka Salmia a Kanaďana Bradena Christoffera.

V přípravě s týmem, jehož věkový průměr je 21,8 let, Ščotka zatím zasáhl do všech zápasů, v nichž vstřelil jeden gól. Nastupuje v první formaci po boku dvacetiletého finského beka Anttoniho Honky. Nový kapitán se ligové premiéry dočká v pátek 10. září, kdy JYP hostí IFK Helsinky. 

Vstoupit do diskuse
0