5. listopadu 2022 • 09:37

Změny v Lausanne: Svoboda končí ve funkci ředitele, klub hledá trenéra

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý český hokejový obránce Petr Svoboda, střelec zlatého gólu z finále olympijského turnaje v Naganu 1998, skončil ve funkci ředitele hokejových záležitostí švýcarského klubu Lausanne. Tým, v němž působí útočník Jiří Sekáč, prohrál posledních šest ligových zápasů a v tabulce je dvanáctý.



Nyní šestapadesátiletý Svoboda přišel do klubu v květnu 2020 a je jedním z jeho menšinových majitelů. Jedním z většinových vlastníků byl do letošního dubna český podnikatel Zdeněk Bakala, jenž dlouhodobě žije na břehu Ženevského jezera.

Klub v sobotu na webu uvedl, že po mimořádném jednání představenstva byla Svobodova funkce ředitele hokejových záležitostí zrušena. Bývalý hokejový obránce s více než 1000 odehranými zápasy v NHL zůstane minoritním akcionářem a členem vedení, ale už nebude mít žádný vliv na řízení týmu.

„Představenstvo, jemuž předsedám, zaznamenalo problémy v řízení, rozdělení odpovědnosti a provozních rozhodnutích. Žijeme ve složité době, ale tohle jsou okamžiky, kdy musíme mít odvahu jednat. Klub má stoletou historii, je důležitější než cokoli jiného a jeho zájmy jsou prvořadé,“ uvedl prezident HC Lausanne Patrick de Preux.

Role sportovního ředitele se nově ujme dosavadní trenér John Fust, jenž bude mít na starosti veškeré sportovní záležitosti klubu. Jeho hlavním úkolem bude najít nového trenéra, který by se postavil na lavičku po reprezentační přestávce. Ve zbývajících dvou duelech před týdenní pauzou povede Lausanne nadále Fust.

Na jaře se v souvislosti s trenérskou pozicí v Lausanne mluvilo o bývalém kouči české reprezentace Filipu Pešánovi, jenž nakonec zamířil do jiného švýcarského klubu Ajoie, který je aktuálně poslední. Spekulovalo se také o příchodu úspěšného trenéra Třince Václava Varadi, jenž je stále bez angažmá.

Vstoupit do diskuse
0