3. září 2019 • 15:45

MS v hokeji 2020: curyšský Hallenstadion a nová hala v Lausanne

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový šampionát se do Švýcarska vrací po 11 letech. V roce 2009 se všechna utkání odehrála v Bernu a Klotenu. Tentokrát mistrovství proběhne v Curychu a Lausanne. Curyšský Hallenstadion hostil hokejové mistrovství už v roce 1998. V Lausanne vyrostla nová Vaudoise Arena, která bude slavnostně otevřena na podzim 2019.



Švýcarsko bylo jediným zájemce o pořádání šampionátu v roce 2020. Kongres Mezinárodní hokejové federace tak na svém zasedání v Praze v roce 2015 schválil, že šampionát proběhne v Lausanne a Curychu.

Lausanne

V Lausanne se odehrají utkání skupiny A a dva čtvrtfinálové duely. Český tým tak v městě na břehu Ženevského jezera stráví velkou část hokejového šampionátu.

Lausanne je hlavním městem kantonu Vaud a se 135 tisíci obyvateli je čtvrtým největším městem Švýcarska. Přímo v Lausanne nebo blízkém okolí sídlí hned několik sportovních mezinárodních federací. Asi tou nejznámější je Mezinárodní olympijský výbor.

Ve městě sídlí i fotbalový klub FC Lausanne-Sport, jehož největším úspěchem je účast v Evropské lize v roce 2010, kdy se střetl v základní skupině i s pražskou Spartou.

Vaudoise Arena

Otevřen: 24. září 2019
Kapacita: 9 500 lidí
Cena stavby: 208 milionů švýcarských franků (4,92 miliardy korun)

Na místě původního sportovního centra Malley vyrostla v roce 2019 nová víceúčelová hala. Slavnostně otevřena bude 24. září 2019 a od prvního dne se stane domovem HC Lausanne. Pár dnů po otevření se zde odehraje i jedno utkání v rámci NHL Global Series 2019 mezi domácím týmem a účastníkem NHL Philadelphia Flyers.

Hala leží pár minut chůze od stanice metra Malley a vlakové stanice Prilly-Malley.

Curych

Největší švýcarské město bude hostit skupinu B a po té finálové duely šampionátu. V Curychu včetně předměstí žije zhruba 1,5 milionu obyvatel.

Město je sídlem dvou významných mezinárodních federací - FIFA a IIHF. Asi nejznámějším stadionem v Curychu je Letzigrund. Pravidelně se tu koná atletický mítink Weltklasse, který je součástí Diamantové ligy. Stadion byl i jedním z dějišť EURO 2008

V Curychu sídlí i dva fotbalové kluby - Grasshoper a FC. Slavnější Grasshopers s bohatou historií aktuálně nezažívají šťastné období. V loňské sezoně po 68 letech sestoupili do druhé ligy. Úhlavní rival FC Curych se v minulém ročníku Evropské ligy blýskl účastí v jarní fázi soutěže, kde narazil na italskou Neapol a v sezoně 2009/10 si zahrál Ligu mistrů.

Ačkoliv Curych patří mezi jedno z nejdražších měst světa, můžete se po městě dopravovat zcela zdarma. Kolo si zde totiž můžete půjčit po složení zálohy 20 švýcarských franků, kterou po vrácení kola dostanete zpět, zcela zdarma. Více na stránkách projektu “Züri rollt”.

Hallenstadion

Otevřen: 4. listopadu 1939
Kapacita: 11 200 lidí
Cena přestavby: 3,5 milionů švýcarských franků (95 milionů korun) 

Víceúčelová hala v severní části Curychu má za sebou bohatou historii. Hostila mnoho koncertů těch největších hvězd. Vystupovali zde např. AC/DC, Britney Spears nebo Justin Bieber.

Mistrovství světa v hokeji se sem vrací po 22 letech. Češi si tehdy v roce 1998 odvezli bronzové medaile. Z dalších významných sportovních akcí Hallenstadion hostil ME v házené 2006 nebo tenisové turnaje okruhu WTA. Na dřevěném oválu se zde konají i cyklistické závody, kterých se účastnil i několikanásobný vítěz etap na Tour de France - Mark Cavendish.

Své zápasy zde hraje vítěz Hokejové ligy mistrů ze sezony 2008/2009 - ZSC Lions Curych. V době konání hokejového šampionátu zde odehraje utkání základní skupiny i domácí tým Švýcarska.

Jak se dostat do Švýcarska? Vlakem, autobusem i letecky >>

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud