22. dubna 2012 • 18:23

Osmnáctkám vládnou Američané, mají čtvrté zlato v řadě

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté USA triumfovali počtvrté za sebou na mistrovství světa hráčů do 18 let, ve finále v Brně rozdrtili Švédsko 7:0. Pěti body za dva góly a tři asistence se na jasné výhře podílel Nicolas Kerdiles. Brankář Collin Olson vychytal už potřetí na turnaji čisté konto.



Bronz získali Kanaďané, kteří porazili Finsko 5:4 v prodloužení. V čase 62:05 rozhodl Hunter Shinkaruk, jenž dovršil hattrick. Finové dokázali po ztrátě 1:4 srovnat krok, ale na třetí bronz za poslední čtyři roky nedosáhli. Kanada má první medaili od roku 2008, kdy v Kazani vyhrála.

Skóre finálového zápasu se měnilo poprvé až v 19. minutě. Předtím se Američané ubránili v oslabení a vyloučený Hartman se zapojil do akce, po které dorážel DiPauli. Sudí uznali branku až po poradě s videorozhodčím.

Ve druhé části Forsbergovi zabránil ve vyrovnání Copp, který zaskočil za překonaného gólmana Olsona. Před polovinou zápasu se ocitl sám před švédským brankářem O'Regan a zvýšil. Po přečíslení dvou na jednoho vyhnal Danska z branky ve 33. minutě Compher.

Náhradník Högberg inkasoval ještě v druhém dějství, když po chybě Švédů ujel Kerdiles. Seveřané, kteří prohráli ve finále s USA i v minulých dvou letech, neměli proti suverénnímu soupeři šanci. Debakl dovršili Hartman, Carrick a ještě 17 sekund před koncem znovu Kerdiles.

V duelu o bronz se do vedení dostali v 11. minutě Kanaďané, když přesilovou hru využil Shinkaruk. V 16. minutě neproměnil trestné střílení Gaunce, za 17 sekund však už využil další přesilovku Reinhart. Finové snížili po 47 sekundách druhé části díky Haapalovi, ale do 31. minuty po dalším gólu Shinkaruka a trefě Gaunceho v oslabení už zámořský tým získal tříbrankové vedení.

Finové se rychle vrátili do hry. Za 49 sekund v pokračující přesilovce při trestu Morrisseyho na pět minut a do konce utkání skóroval Lehkonen. V další početní výhodě snížil 45 sekund před koncem druhé části na 3:4 Haapala. Ve třetí třetině nejdříve trefil Ikonen tyč a při Dumbově vyloučení v 50. minutě už vyrovnal Ristolainen. Obrat se ale nekonal, v nastavení se prosadil z pravého křídla opět Shinkaruk.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let v Brně:
Finále:
Švédsko - USA 0:7 (0:1, 0:3, 0:3)
Branky a nahrávky: 19. DiPauli (Copp, Hartman), 29. O'Regan, 33. Compher (Kerdiles, Jones), 38. Kerdiles, 41. Hartman (Kerdiles, O'Regan), 48. Carrick (Kerdiles), 60. Kerdiles (Osterberg). Rozhodčí: Gofman (Rus.), St. Jacques - Hull (oba Kan.), Lederer (ČR). Vyloučení: 1:4. Bez využití. Diváci: 2145.
Švédsko: Dansk (33. Högberg) - H. Lindholm, Byström, C. Andersson, Arnesson, Djoos, Pettersson, M. Nilsson - F. Forsberg, E. Lindholm, Burakowsky - Collberg, Possler, Wennberg - Kalin, Sandberg, E. Karlsson - Törnkvist, Brehmer, de la Rose - L. Nilsson. Trenér: Rikard Grönborg.
USA: Olson - Jones, Skjei, Trouba, Sieloff, Grzelczyk, Carrick, Butcher - O'Regan, Kerdiles, Hartman - Barber, Shore, Louis - Compher, Valtano, Lane - DiPauli, Darcy, Copp - Osterberg. Trenér: Danton Cole.

O 3. místo:
Finsko - Kanada 4:5 v prodl. (2:0, 2:3, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 21. Haapala (Lindell, Pokka), 32. Lehkonen (Haapala, Ristolainen), 40. Haapala (Lekhonen), 50. Ristolainen (Haapala, Kulmala) - 11. Shinkaruk (Dumba), 16. Reinhart (Morrissey, Dumba), 24. Shinkaruk (Bourke), 31. Gaunce (Laughton), 63. Shinkaruk (Laughton, Dumba). Rozhodčí: Hribik (ČR), Dumas - George (oba USA), Kohler (Švýc.). Vyloučení: 2:4, navíc Morrissey (Kan.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 1150.

Konečné pořadí:
1. USA,
2. Švédsko,
3. Kanada,
4. Finsko,
5. Rusko,
6. Německo,
7. Švýcarsko,
8. ČR,
9. Lotyšsko,
10. Dánsko - sestup.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud