23. dubna 2017 • 22:15

Americká osmnáctka porazila ve finále Finsko 4:2, vyhrála desáté zlato v historii

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Spojených států amerických porazili ve finále mistrovství světa hráčů do 18 let v Popradu obhájce titulu Finy 4:2 a po roční pauze se vrátili na trůn. Zlato získali Američané podesáté v historii. V souboji o třetí místo zdolali Rusové Švédsko 3:0 a po šesti letech dosáhli na medaili.



Američané v repríze úspěšné předloňské bitvy o zlato v Zugu v úvodu přečkali oslabení a ve čtvrté minutě se dostali do vedení. Po Tkachukově ideální přihrávce otevřel skóre Norris.

Potom přišly chvíle Farabeeho, který na konci první třetiny nejdříve prostřelil po Tortorově přihrávce Luukkonena mezi betony a po 63 vteřinách druhého dějství po Cockerillově parádní zadovce zakončil úspěšně i výpad ve vlastním oslabení.

V 28. minutě sice snížil střelou od modré čáry Räsänen, ale za čtyři minuty vrátil Američanům tříbrankové vedení v přesilové hře Mismash. Finové zkorigovali výsledek až v 57. minutě při power play. Gólman St. Cyr se snažil zamířit do prázdné branky, ale trefil napadajícího Vaakanainena, který ani nevěděl, jak skóroval.

Rusové se v boji o bronz dostali do vedení v 17. minutě, kdy při Sylvegardově vyloučení využil přesilovou hru obránce Galenjuk. V 25. minutě zvýšil náskok Samorukov. Švédové mohli odpovědět za 56 sekund, ale po Šaškovově faulu neproměnil Elvenes trestné střílení.

Výhru Ruska zpečetil 15 vteřin před koncem při power play do prázdné branky Maximov. Rusové předtím naposledy získali bronz v roce 2011 v Německu. Švédové se po loňském stříbru z Grand Forks na stupně vítězů nedostali.

Z elitní kategorie sestoupilo Lotyšsko, které podlehlo v rozhodujícím třetím zápase série o udržení ve Spišské Nové Vsi Bělorusku 1:3. Příští rok jej na turnaji v Čeljabinsku a Magnitogorsku nahradí Francie.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud