Pavel Bárta
2. srpna 2018 • 19:30

Hadamczik před první velkou akcí: Nové dresy jsou pěkné, ale jde o hru

Autor: Pavel Bárta, Simona Kubišová
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pátek se svým týmem nasedne do letadla a vyrazí vstříc první velké výzvě v pozici kouče hokejové reprezentace do 18 let. Na prestižním Hlinka Gretzky Cupu, který se letos koná v Kanadě, má Alois Hadamczik jen ty nejvyšší ambice. „Nebudeme tvrdit, že chceme skončit pátí, i když rozlosování na klidu nepřidá,“ uvedl Hadamczik, jehož svěřence čekají v základní skupině turnaje celky USA, Ruska a Finska.



Soubor trenéra Aloise Hadamczika se ve středu sešel na zimním stadionu v Příbrami, kde spustil finální přípravu na první těžkou prověrku sezony. Sezonu zahájili junioři do 18 let výhrami 6:0 a 6:1 nad švýcarskými vrstevníky, ještě před turnajem se přímo na místě střetnou s Kanadou. Na Hlinka Gretzky Cupu už se taky představí jako vůbec první reprezentační výběr v dresech s novým znakem Českého hokeje.

„K té změně vedly vedení hokeje nějaké důvody, dresy jsou pěkné, ale my se musíme zabývat hrou,“ připomněl hlavní kouč, v jehož týmu chybí jen zraněný obránce Kučeřík. Kvůli potížím s kotníkem nebyl tři týdny na ledě a s týmem neodletěl. Jinak by patřil mezi čtyři elitní beky.

VIDEO | Podívejte se na celý rozhovor s Aloisem Hadamczikem

Hadamczik vyráží s osmnáctkou na Hlinka Gretzky Cup. Nové dresy neřeší
Video se připravuje ...

Základní skupinu Hlinka Gretzky Cupu sehraje česká osmnáctka v Red Deeru. Hadamczikův výběr se tam střetne 6. srpna s celkem USA, 7. srpna s Ruskem a 8. srpna s Finskem. Účastníky druhé skupiny v Edmontonu budou Kanada, Slovensko, Švédsko a Švýcarsko. Dvě nejlepší mužstva z každé skupiny čekají v pátek 10. srpna semifinále a v sobotu 11. srpna zápasy o medaile, zbývající účastníci se utkají o konečnou pátou až osmou příčku.

„Tým začíná mít svoji tvář, jsme připravení, na druhou stranu Švýcaři nás vůbec neprověřili. Vždycky je dobré, když vyhrajete, ale ty výsledky bych vůbec nepřeceňoval. Soupeři, kteří nás teprve čekají, jsou jeden lepší než druhý. Uvidíme, jak hráči obstojí, zda budou schopni zopakovat dobrý výkon. Až tahle utkání budou měřítkem, v nich se může ukázat, jestli Švýcaři byli tak slabí, nebo my tak dobří, kdo je lepší a kdo horší,“ dodal Hadamczik.

Český hokej mění design. Co je za tím? Kdo ho vymyslel?
Video se připravuje ...

Na základě dohody mezi Českým hokejem, Hockey Canada a slovenským svazem se dřívější Memoriál Ivana Hlinky bude střídavě hrát v Kanadě a v Česku a na Slovensku. Letos tedy mladíkům nepomůže domácká a bouřlivá atmosféra, jakou uměli vytvořit diváci v Břeclavi.

„Nechci, aby to znělo alibisticky, ale tohle je nejtěžší turnaj, ať jde o cestování, osmihodinový časový posun nebo o to, že Kanada bude doma chtít hrát v co nejsilnějším složení. Pro mladé to bude jen výborná zkušenost. Nebudeme říkat, že chceme skončit pátí, i když rozlosování na klidu nepřidá. Být ve skupině s Amerikou, Ruskem a Finskem při dvou postupujících, to je nějaká síla. Jindy tam bylo Švýcarsko nebo Slovensko, stačilo je porazit a bylo. Dneska to tak není. Konkurence je velká, ale na turnaj jedeme s nejvyššími ambicemi,“ řekl trenér Hadamczik.

Počátky turnaje spadají do roku 1991. Česká reprezentace bude obhajovat druhou příčku z loňského roku. V historii turnaje zatím vybojovala jedno prvenství (2016), osm druhých a čtyři třetí místa. Z posledních pěti ročníků osmnáctka jednou vyhrála, dvakrát skončila druhá a jednou třetí.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud